Zdraví

8 druhů sušeného ovoce jako zdravá svačinka

Sušené ovoce je velmi populární a to z mnoha různých důvodů. Nejen, že velmi dobře chutná, ale poskytuje nám také mnoho nezbytných vitamínů, minerálů, vlákninu a fytonutrienty, které potřebujeme každý den. Sušené ovoce déle vydrží a může se stát skvělým zpestřením vašeho jídelníčku.

Mějte však na paměti, že stejné množství sušeného ovoce obsahuje více kalorií než jeho čerstvá varianta, například 100 g sušených švestek obsahuje zhruba 240 kalorií, zatímco 100 g čerstvých švestek pouze 46 kalorií. Během procesu sušení se také ztrácejí některé vitamíny. Stále se však jedná o kvalitní a zdravý způsob jak se zasytit mezi hlavními jídly během dne a ukojit svou touhu po sladkém.

Rozhodnete-li se koupit si sušené ovoce balené, nezapomeňte si důkladně přečíst údaje na etiketě – zda nebyl přidán další cukr nebo oxid siřičitý pro uchování barvy ovoce.

Jablka
Jablka jsou u nás nejrozšířenějším druhem sušeného ovoce, v půlce šálku sušených jablek najdete pouze 104 kalorií, zato 3,5 g vlákniny.

Hrušky
Sušené hrušky jsou dobrým zdrojem vitamínu C a K, mědi a železa. Polovina šálku sušených hrušek obsahuje 236 kalorií a 7 g vlákniny.

Švestky
V jedné porci švestek (stále se bavíme o polovině běžného šálku) je až 220 kalorií, je v ní však také 2,5 g bílkovin a 13% vaší denní potřeby železa. Švestky jsou mírně diuretické – pročišťují a detoxikují.

Banány
Stejně jako v čerstvých banánech, tak i v těch sušených je mnoho živin, které prospívají našemu zdraví. Jednou z hlavních výhod konzumace sušených banánů je obsah vlákniny. Ve 100 g najdete zhruba 8,5 g vlákniny. Jsou také dobrým zdrojem draslíku, hořčíku a železa.
susene_ovoce_02
Meruňky
Polovina šálku sušených meruněk obsahuje zhruba 155 kalorií a 4,5 g vlákniny. Zajistí také 47% vaší každodenní potřeby vitamínu A, jsou dobrým zdrojem vitamínu E, draslíku a mědi.

Broskve
Broskve nejsou tak často k vidění jako například meruňky, pokud na ně ale narazíte, jsou skvělou volbou. Půl šálku sušených broskví obsahuje 34% vaší denní potřeby vitamínu A, 18% železa a jsou i dobrým zdrojem draslíku, niacinu, vlákniny a mědi. Takovéto množství má zhruba 190 kalorií.

Fíky
Fíky jsou důležitým zdrojem minerálů, jako je vápník, hořčík, draslík, mangan a dobrým zdrojem vitamínů a antioxidantů. Půl šálku sušených fíků vás obohatí o 185 kalorií, ale také o 7,5 g vlákniny.

Brusinky
Je téměř nemožné najít na trhu neslazenou verzi sušených brusinek, ale i tak jsou v omezeném množství zdravou volbou, neboť právě brusinky jsou bohaté na fytonutrienty, o nichž jsme se zmiňovali již na začátku našeho článku. Fytonutrienty neboli „vitamíny nové generace“ jsou přírodní chemické složky, vyskytující se téměř ve všech druzích ovoce a zeleniny. Dokážou chránit naše buňky proti volným radikálům a tím zpomalovat jejich stárnutí. Svou roli hrají také v ochraně našeho srdce. Velmi často jsou používány k léčení urologických potíží. V polovině šálku sušených brusinek najdete mimo 3 g vlákniny také 185 kalorií.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář