Husté kuřecí polévky, které vás v chladných dnech zahřejí

Léto se s námi definitivně rozloučilo a sychravé počasí je tu v plné síle. Co v takové době potěší víc než miska horké polévky?

Nejen, že krásně zahřeje, ale zároveň tělu dodá potřebné vitaminy i důležité makroživiny do sychravého počasí. Drůbežářský závod Klatovy pro vás připravil tři recepty na kuřecí polévky, které snadno připravíte, a dodají tělu, co nyní potřebuje.

1/ Kuřecí polévka s houbami a rýží – klasika v moderním kabátku
Kombinace kuřete, hub a rýže je sázkou na jistotu. Polévka je hutná, voňavá a hlavně skvěle zasytí. S majoránkou a čerstvou petrželkou teprve dostane ten správný říz.

Ingredience (4 porce):
● 2 kuřecí stehna nebo prsa značky Dobré kuře z Klatov
● 150 g rýže (divoká, jasmínová či basmati)
● 200 g žampionů nebo lesních hub
● 1 mrkev, 1 petržel, 2 brambory, 1 cibule
● 2 lžíce másla nebo oleje, 1 lžíce hladké mouky
● 1,5 l kuřecího vývaru
● sůl, pepř, majoránka, petrželová nať

Postup:
1. Kuřecí stehna uvařte ve vývaru, maso potom oberte a natrhejte na jemné kousky.
2. Na másle zpěňte cibuli, přidejte houby, mrkev a petržel. A restujte.
3. Zaprašte moukou, zalijte vývarem a přidejte brambory s rýží.
4. Polévku vařte, dokud zelenina i rýže nezměkne. Vraťte kuře a polévku dochuťte.
5. Přidejte čerstvé bylinky, a pokud máte velký hlad tak přidejte i křupavý chleba.

2/ Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí
Obzvlášť vás zasytí krémová polévka s hedvábnou konzistencí a bramborami, která díky kukuřici získává jemně nasládlou chuť.

Ingredience (4 porce):
● 2 kuřecí prsa značky Dobré kuře z Klatov
● 200 g kukuřice (mražená nebo z konzervy)
● 3 brambory, 1 cibule, 1 mrkev (volitelně)
● 500 ml kuřecího vývaru
● 1 kelímek vysokoprocentní smetany na vaření
● 1 lžíce másla
● sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
● čerstvý kopr nebo petržel

Postup:
1. Ve vodě uvařte kuřecí prsa a poté je natrhejte nebo nakrájejte na kostičky.
2. Na másle orestujte cibuli, přidejte brambory a zalijte vývarem.
3. Když brambory změknou, přidejte kukuřici a maso.
4. Vmíchejte smetanu a dochuťte.
5. Ozdobte čerstvými bylinkami a servírujte s kouskem bagetky.

3/ Albóndigas po našem – rajčatová polévka s kuřecími kuličkami
Španělská inspirace v české kuchyni. Masové kuličky z mletého kuřecího masa, zelenina a rajčatový základ vytvoří sytou polévku, která se klidně může stát hlavním chodem.

Ingredience (4 porce):
● 400 g mletého kuřecího masa značky Dobré kuře z Klatov
● 1 vejce, 2 lžíce strouhanky
● 1 lžička mleté papriky, sůl, pepř
● 1 cibule, 2 mrkve, 2 brambory, 1 cuketa
● 500 ml rajčatového protlaku nebo drcených rajčat
● 1 l kuřecího vývaru
● olej, čerstvý koriandr nebo petržel

Postup:
1. Z masa, vajíčka, strouhanky a koření vytvořte malé kuličky, které krátce opečete.
2. Mezitím orestujte cibuli a mrkev, přidejte rajčata a vývar. Potom přidejte brambory a vařte, dokud nezměknou.
3. Vložte masové kuličky a cuketu a vařte dalších 15 minut.
4. Nakonec přidejte nakrájené čerstvé bylinky a podávejte s čerstvým pečivem.

Náš tip: Všechny polévky můžete připravit a uskladnit v lednici na další den, protože tak se chutě krásně rozleží. Pokud je doplníte krajícem domácího chleba nebo křupavou bagetou, máte z nich plnohodnotné jídlo, které zahřeje tělo i duši.

Zdroj: Drůbežářský závod Klatovy / komerční sdělení

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Najít originální dárky pro muže je disciplína tak zrádná, že by si zasloužila vlastní olympijskou kategorii. Muž, který tvrdí, že

Chcete proměnit čekání na Vánoce ve chvíle radosti a překvapení? Potom tu je právě pro Vás soutěž o jedinečný dárek:

Houby mají v české kuchyni výjimečné místo. Patří k našim tradicím, sbíráme je pro radost z pobytu v přírodě i

Přidejte se k nám