Káva dobývá svět dezertů a koktejlů

Káva je více než jen nápoj. Díky své nahořklé chuti a bohaté vůni je oblíbenou součástí mnoha ikonických dezertů i nápojů. Jemné italské Tiramisu, tradiční francouzský dort Opera nebo lahodný koktejl Espresso Martini – kávové pochoutky si skutečně podmanily svět. V čem ale spočívá jejich popularita a jaký příběh se za nimi skrývá? Ponořte se do fascinující historie a objevte tajemství, které stojí za oblibou kávových dezertů.

O tom, že je káva jednou z nejžádanějších surovin na světě, není pochyb. Lze si ji vychutnat nejen ze šálku – káva je totiž oblíbenou ingrediencí i při přípravě nespočtu pokrmů. Je náplní do čokoládových pralinek a bonbónů, kávovým krémem se plní dortíky a koláče a je součástí mnoha receptů na oblíbené vánoční cukroví. Kromě sladkostí se však velmi dobře kombinuje třeba i s hovězím masem v podobě hedvábné omáčky!

Historie s kapkou kávy
Kromě povzbuzujících účinků nás káva láká především svou výjimečnou chutí a kouzelnou vůní. Lidé milují sladké, a tak spojení těchto dvou skvělých věcí dalo vzniknout mnoha kávovým dezertům. Mezi ty nejpopulárnější patří třeba italské Tiramisu, vrstvený kávový dort Opera, klasický německý Kaffeekuchen, anebo dezertní nápoje a koktejly jako italské affogato či britské Espresso Martini. Přesto, že jsou některé recepty složitější než jiné, můžete si k přípravám na Vánoce namíchat kávu na mnoho způsobů i doma.

„Vezmi si mě“ po italsku
Věděli jste, že známé Tiramisu vychází ze slovního spojení „Tireme su“, což v překladu znamená „vezmi si mě“? Podle legendy se tento sladký dezert zrodil v Italském městě Treviso už v roce 1800, kdy s ním přišla chytrá metresa z domu lásky. Tiramisu totiž mělo sloužit k povzbuzení klientů, aby po návratu z její náruče zvládali bez potíží plnit manželské povinnosti i doma. Kvůli původu receptu byl tento dezert dlouhá léta ignorován kuchařskými knihami.
I přesto se ale šířil, nejčastěji tichou poštou, mezi rodinami, přáteli a známými. V současnosti si mnoho lidí na původ receptu ani nevzpomene, co ale přetrvává je vyvážená chuť kávou nasáklých piškotů a mascarpone.

Na pravé italské Tiramisu budete potřebovat 2 lžíce kakaového prášku, 20 cukrářských piškotů, 100 ml smetany ke šlehání, 500 g mascarpone, 50 g cukru krupice, 2 žloutky a na závěr to nejdůležitější – 200 ml silného espressa. Na tento recept můžete využít HELL ICE COFFEE Double Espresso, do kterého budete namáčet cukrářské piškoty.

Trocha kofeinu, alkoholu a odvahy
Ideálním drinkem na páteční večer plný zábavy, nebo příprav na Vánoce může být i Espresso Martini. Tento koktejl je nejen vynikající, ale také velmi jednoduchý na přípravu. Hlavními ingrediencemi jsou vodka, kávový likér, cukrový sirup a silné espresso. Poslední dvě ingredience lze jednoduše vyměnit za jemně slazenou ledovou kávu, jako je HELL ICE COFFEE Double Espresso. Pro abstinenty je jistě také zajímavá i nealkoholická verze s nealko destilátem místo vodky. Tento drink se tradičně podává v elegantní skleničce na martini, lze jej na závěr ozdobit i pár zrnky kávy.

Zdroj: Insighters / komerční sdělení

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Vaše ruce si zaslouží víc než jen hydrataci – dopřejte jim každodenní rituál krásy! Hiyori v japonštině znamená dokonalý den

NEW YORK – Představujeme DKNY 24/7 ELECTRIC Eau de Parfum, novou odvážnou vůni prostoupenou rytmem nočního New Yorku. Nejnovější přírůstek

Nový přírůstek do rodiny ORGANIC OASIS LAB má název Longevity Therapy. Je určen všem, kteří si udržují vitalitu během stárnutí

Přidejte se k nám