Vůně vanilky, másla a čerstvě upečeného těsta – to je pro mnohé ta pravá vůně Vánoc. Linecké slepované cukroví patří k nejoblíbenějším klasickým receptům, které na svátečním stole nesmějí chybět. Křehké, jemně nasládlé a voňavé kousky spojené pikantní marmeládou potěší každého milovníka tradičního cukroví.
Linecké slepované cukroví s višňovým džemem podle Cukráře Skály
Suroviny na linecké:
• 750 g hladké mouky
• 250 g moučkového cukru
• 500 g másla
• 1 vejce
• Kůra z ½ citronu
Suroviny na džem:
• 1250 g mražených višní
• 250 ml vody
• 600 g cukru krupice
• 30 g celé skořice
• 5 g mleté skořice
• 23 g pektinu NH
• Šťáva z 1,5 limetky
Postup:
Linecké:
1. Máslo nakrájejte na kostky a nechte změknout při pokojové teplotě. V míse ho promíchejte, přidejte cukr, vejce a citronovou kůru. Vše spojte a postupně přimíchejte prosátou mouku. Vypracujte hladké těsto.
2. Těsto rozdělte na cca centimetrové placky, zabalte do fólie a uložte přes noc do lednice. Druhý den postupně vyvalujte na pláty silné cca 3 mm a vykrajujte požadované tvary. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C 9 až 10 minut dozlatova.
3. Po vychladnutí slepujte višňovým džemem. Podle chuti můžete obalit v moučkovém cukru.
Džem:
1. K višním přidejte 500 gramů cukru a mletou i celou skořici a vodu. Přiveďte k varu a vařte na mírném plamenu cca 30 minut. Poté odstavte a nechte ještě 30 minut stát.
2. Vyjměte celou skořici, přidejte pektin promíchaný se 100 gramy cukru a směs rozmixujte na požadovanou konzistenci (jemnější je vhodnější na cukroví). Na závěr vmíchejte limetkovou šťávu.
Třené linecké kakaové s rybízovým džemem a pistáciemi podle Cukráře Skály
Suroviny na těsto:
• 250 g másla
• 90 g moučkového cukru
• 13 g vanilkového cukru
• 1 vejce
• Kůra z limetky
• 210 g hladké mouky
• 30 g kakaa
Rybízový džem:
• 625 g mraženého černého rybízu
• 125 ml vody
• 12 g pektinu NH
• 300 g cukru krupice
• Šťáva z citronu
Postup:
Těsto:
1. Máslo nakrájejte na kostky a nechte změknout. V míse vyšlehejte máslo s cukrem, vejcem, vanilkovým cukrem a limetkovou kůrou. Postupně vmíchejte prosátou mouku smíchanou s kakaem a vypracujte hladké těsto.
2. Těsto rozdělte na placky, zabalte do fólie a uložte do lednice přes noc. Druhý den vyvalujte na plát silný cca 3 mm, vykrajujte a pečte při 170 °C 9 až 10 minut.
3. Po vychladnutí slepujte rybízovým džemem, máčejte v rozpuštěné hořké čokoládě a zdobte nasekanými pistáciemi.
Džem:
1. Rybíz dejte do hrnce, přidejte vodu a cukr, přiveďte k varu a vařte cca 30 minut.
2. Přidejte cukr smíchaný s pektinem a rozmixujte dle preferencí. Na závěr přidejte citronovou šťávu.
Zdroj: agentura Insighters