Zdraví

Pryč s kyselostí aneb jen v zásaditém prostředí může být tělo zdravé

V naší populaci se stále častěji potýkáme s nejrůznějšími alergickými projevy či nemocemi, které zdánlivě nemají viníka. Jejich původ má však často jednoho jmenovatele, byť na něj není poukazováno – kyselé prostředí v organismu. Jak vzniká a co v těle způsobuje? A proč je třeba zařadit do stravy zásadotvorné potraviny? Dočtete se níže.

Zásadité prostředí udržuje zdravé pH
Nevyvážená a nesprávná strava, nedostatek tekutin, nedostatečné žvýkání potravin, dlouhodobý stres, nedostatek pohybu, nadměrná konzumace bílé mouky či cukrů – to vše jsou důvody toho, proč v našem organismu vzniká kyselé prostředí. V jeho důsledku jsme unavení, bolí nás hlava, potýkáme se střevními potížemi, máme alergie či jiné problémy. Jak z toho ven? Změnit kyselé prostředí na zásadité – tedy takové, které bude mít pH v rozmezí mezi 7,35 až 7,45. Jak na to? Začleňte do stravy zásadotvorné potraviny.

Zásadotvorné potraviny odstraní řadu potíží
Co tedy jíst? Mezi potraviny, které jsou zásadité, patří zeleninové a ovocné šťávy, čerstvá zelenina, tuky a oleje lisované za studena, zelený čaj, houby, nepasterizované syrové mléko či třeba rozinky. K oslazení pak poslouží stévie či med. Pokud byste chtěli vytvořit žebříček top zásadotvorných potravin, pak by na něm byly tyto: citron, grapefruit, chřest, petržel, brokolice, česnek, syrový špenát, meloun, celer, řepa, ječmen a cibule.

Doplňujte i vitamíny
Kromě zásadotvorné stravy je však třeba myslet na její vyváženost a doplňování potřebných vitamínů a minerálů. Potraviny představují takzvané makroživiny, nesmírně důležité jsou ale i mikroživiny, a to zejména vitamíny rozpustné ve vodě a vitamíny rozpustné v tuku, které zajišťují správné fungování lidského těla.

Nezapomeňte, že při konzumaci potravin obsahujících vitamíny rozpustné v tuku je také třeba začlenit konzumaci zdraví prospěšných tuků, aby se tyto vitamíny mohly uvolnit a vstřebat – ve vaší stravě by proto neměly chybět ani kvalitní rostlinné oleje, ořechy, semínka či rybí tuk.

Zdroj: Jak v kuchyni / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář