Pro gurmány

Rýžové nudle jsou víc než jen exotická pochoutka

Rýžové nudle, oblíbený pokrm v mnoha asijských kuchyních, se staly mezinárodní lahůdkou díky své lehkosti, univerzálnosti a vynikající chuti. Jsou tenké, pružné a vyrobené z rýžové mouky.

Svou popularitu získaly díky schopnosti absorbovat a zdůraznit chuť a aroma omáček a ingrediencí, se kterými jsou podávány. Díky tomu mohou tvořit výtečný základ pro širokou škálu pokrmů, od klasických asijských wokových jídel po moderní interpretace fusion kuchyně.

Lehké, dobře stravitelné a bezlepkové
Rýžové nudle jsou známé svou lehkostí a snadnou stravitelností. Jsou přirozeně bezlepkové, díky čemuž je mohou bez obav konzumovat i lidé trpící celiakií. Jsou také výborným zdrojem energie a představují základ mnoha pokrmů v thajské, vietnamské, čínské či japonské kuchyni.

Jednou z klíčových vlastností rýžových nudlí je také jejich rychlý čas vaření. Většina druhů rýžových nudlí potřebuje pouze krátkou dobu na přípravu, což usnadňuje jejich začlenění do rychlých a zdravých jídel. Navíc jsou skvělým základem pro vegetariánské nebo veganské recepty, kde mohou být kombinovány s čerstvým ovocem, zeleninou a různými druhy omáček.

Rýžové nudle nejsou pouze chutné, ale i výživné. Obsahují vitamíny skupiny B a E, minerály a jsou nízkokalorickým zdrojem sacharidů. Jsou také oblíbenou volbou pro ty, kteří chtějí udržet vyváženou stravu.

Tipy na přípravu rýžových nudlí
Rýžové nudle mají tendenci vařit se rychle, takže postupujte podle pokynů na obalu, aby nebyly převařené nebo naopak tvrdé. Po dovaření je sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se zastavilo vaření a zůstaly pružné. Než je použijete v receptu, nechte je dobře okapat. Rýžové nudle mohou být delší, než byste v určitém pokrmu chtěli. Po uvaření je můžete snadno nakrájet na požadovanou délku.

Produktový tip: Menu Gold Rýžové nudle Bun Gao
Rýžové nudle nejsou jen součástí asijských kuchyních, ale díky své lehkosti, univerzálnosti a vynikající chuti se staly se i mezinárodní lahůdkou, která se hodí do mnoha receptů. Nudle jsou tenké, pružné a vyrobené z rýžové mouky nebo škrobu. Jejich výhodou je krátká doba vaření.
Cena: 69,90 Kč, www.menugold.cz

Recept MENU GOLD

Asijská polévka s rýžovými nudlemi (4 porce)

Ingredience:
120 g rýžových nudlí Menu Gold
1 kuřecí skelet
2 menší kuřecí zadní čtvrtky
4 cm zázvoru
1 cibule
1 hvězdička badyánu
1 kardamom
1 skořice
Slunečnicový olej
Lžička červené kari pasty
200 ml kokosového mléka
1 červená cibule
1 jarní cibulka
1 mrkev
Čerstvý koriandr

Postup: Rýžové nudle rozpůlíme, vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme dle návodu na obalu. Kuřecí skelet, zadními čtvrtky, přepůlený zázvor a cibuli, koření vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě rozehřáté na 220 °C cca 15 minut. Poté přendáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a pomalu vaříme minimálně 2,5 hodiny. Na lžičce oleje zarestujeme kari pastu, zalijeme kokosovým mlékem, litrem vývaru a provaříme. Červenou cibuli, jarní cibulku a mrkev nakrájíme na tenké nudličky a zarestujeme na troše oleje do křupava. Kuřecí maso obereme. Orestovanou zeleninu, kuře a rýžové nudle vložíme do misky. Zalejeme horkým vývarem, ozdobíme koriandrem a podáváme.
Menu Gold_Satay s ryzovymi nudlemiKuřecí satay s arašídovou omáčkou a rýžovými nudlemi (4 porce)

Ingredience:
400 g rýžových nudlí Menu Gold
600 g kuřecích steaků
120 g sekaných arašídů
lístky koriandru

Marináda:
2 stroužky česneku
1 lžíce strouhaného zázvoru
2 lžíce sójové omáčky
1 lžička kari
Sůl
Pepř

Omáčka:
řepkový olej
1 šalotka
2 stroužky česneku
1 lžíce strouhaného zázvoru
150 g arašídového másla
1 lžíce sójové omáčky
1 lžíce cukru
300 ml kokosového mléka
2 dcl kuřecího vývaru
Limeta dle chuti

Postup: Kuřecí steaky omyjeme, osušíme a nakrájíme na delší nudličky. Promícháme s marinádou a necháme ideálně přes noc odpočinout. Poté maso napichujeme na špejle a opékáme je ze všech stran, dokud nejsou hotové. Rýžové nudle uvaříme podle návodu na obalu. V hrnci na rozehřátém oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, česnek a zázvor. Poté přidáme zbytek ingrediencí na omáčku a 10 minut provaříme. Hustotu omáčky upravujeme kuřecím vývarem. Rýžové nudle se špízem a arašídovou omáčkou servírujeme posypané opraženými arašídy a čerstvým koriandrem.

Zdroj: MC Consultant / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář