Jíme je s pocitem, že děláme něco pro své zdraví – ale některé „osvědčené rady“ o ovoci a zelenině mají k pravdě dál, než se zdá. Opravdu jablko čistí zuby a mrkev zlepšuje zrak? A je mražená zelenina méně zdravá než čerstvá? Pojďme oddělit vitamíny od mýtů.
Ovoce a zelenina jsou symbolem zdravého životního stylu. Jenže spolu s vitamíny se s nimi šíří i spousta mýtů – některé znějí logicky, jiné nás dokonce těší (protože se díky nim cítíme zdravěji, než ve skutečnosti jsme). Tak se na ně podívejme pěkně pod lupou.
„Jablko čistí zuby jako kartáček“
To bychom si přály, že? Bohužel – i když jablko dokáže mechanicky odstranit část povlaku a povzbudí tvorbu slin, s kartáčkem ani pastou se nemůže měřit. Navíc kyseliny v ovoci mohou narušit zubní sklovinu. Po jablku si tedy raději jen vypláchněte ústa vodou a s čištěním počkejte pár minut.
„Mrkev zlepší zrak“
Kdyby to byla pravda, bude mrkev nedostatkovým zbožím. Mýtus vznikl za druhé světové války – Britové ho rozšířili, aby zamaskovali používání radarů. Mrkev sice obsahuje betakaroten, který prospívá očím, ale zázračné noční vidění vám nezařídí.
„Banány pomáhají hubnout“
Banány jsou fajn, chutné a výživné – ale rozhodně nepatří k potravinám, které spalují tuky. Naopak, obsahují poměrně dost cukru i kalorií. Jsou ideální jako svačina po sportu, ne však jako kouzelný klíč k hubnutí.
„Rajče je zelenina“
Tahle otázka rozděluje kuchaře i botaniky. Z pohledu rostliny je rajče ovoce – konkrétně bobule. Jenže v kuchyni ho řadíme mezi zeleninu, protože se používá do slaných jídel. Takže – oba tábory mají vlastně pravdu!
„Čerstvá zelenina je vždycky zdravější než mražená“
Čerstvá? Ano, pokud je opravdu čerstvá. Jenže zelenina, která k nám putuje bůh ví odkud a potom leží týden na pultu, už o spoustu vitamínů přišla. Mražená se naopak zpracovává hned po sklizni, takže si živiny často uchová lépe. Nenechte se tedy nachytat – sáček v mrazáku může být zdravější, než si myslíte.
„Sklenice džusu = jedno ovoce“
Šťávy a džusy sice chutnají skvěle, ale s čerstvým ovocem mají pramálo společného. Chybí v nich vláknina a naopak přebývá cukr. Pokud milujete ovocnou chuť, zkuste raději smoothie – vláknina zůstane a tělo bude vděčné.
Pravda na závěr
Žádné jablko, mrkev ani banán vás nespasí, pokud celkově jíte špatně. Zdraví totiž nestojí na jednom ovoci, ale na rozmanitosti, míře a pravidelnosti. A když si k tomu přidáte úsměv a trochu pohybu, máte recept na skutečnou vitalitu.
text: redakce, foto Canva PRO