Zdravé a opomíjené

Na našem trhu existuje velké množství potravin, které jsme ještě neobjevili nebo je opomíjíme. Mnohé z nich jsou však zdraví velmi prospěšné a zařazením těchto potravin do svého jídelníčku můžete udělat mnohé pro udržení celkové zdraví. Dnes vám představíme 3 z nich.

Tofu
Zdravotní přínosy tofu jsou četné. Pravidelná konzumace tofu pomáhá snížit špatný cholesterol, zmírňuje příznaky spojené s menopauzou a dokonce snižuje riziko vzniku rakoviny. Tofu je jedním z nejlepších zdrojů bílkovin pro vegany (lidé, kteří nejedí maso ani mléčné výrobky) a vegetariány.

Tofu je výborných zdrojem aminokyselin, vápníku, železa, mědi, manganu, fosforu, vitamínu E i bílkovin. Navíc obsahuje i omega-3 mastné kyseliny, dobré pro vaše srdce.

Isoflavony (cenné přírodní rostlinné látky ze skupiny flavonoidů) nacházející se v sojových produktech mají přímé i nepřímé antioxidační účinky, „uklízejí“ volné radikály, čímž zabraňují předčasnému stárnutí buněk, mohou snížit některé z příznaků menopauzy (např. návaly horka), jsou spojeny se snížením rizika vzniku rakoviny prsu a prostaty.

Tofu je dobrým zdrojem selenu, který tělo potřebuje pro řádné fungování antioxidačního systému, vápníku, který ženy potřebují zejména při menopauze a hořčíku.

Další výhodou pravidelné konzumace tofu je, že výrazně zpomaluje proces stárnutí, pomáhá udržet pružnost pokožky, vyživuje ji a zpevňuje.

Chcete-li zhubnout, je tofu také dobrou volbou. Nahradit jím můžete například rýži nebo chléb, uspokojí vaši chuť k jídlu, zajistí pocit plnosti a zároveň dodá živiny, které potřebujete ke svému hubnoucímu programu.

Kuskus
Kuskus vám poskytne základní živiny k udržení celkového zdraví. Je dobrým zdrojem bílkovin pro podporu zdravé kůže, svalů, orgánů a tělesných tkání. Navíc má jedna porce kuskusu méně než 0,5 g tuku a obsahuje 6 g vlákniny, jeho konzumace je tedy vhodná při dietním programu.

Kuskus je dobrým zdrojem vitamínů skupiny B, konkrétně thiaminu, niacinu, riboflavinu, B6, kyseliny listové a pantothenové, označované také jako vitamín B5. Tyto živiny pomáhají metabolizovat energii, udržují zdravé červené krvinky, podporují imunitní systém a dobrou funkci nervového systému.

Kuskus je také významným zdrojem selenu (hraje zásadní roli v oblasti reprodukčního zdraví, syntéze bílkovin a metabolismu hormonů štítné žlázy, působí jako antioxidant a chrání zdravé buňky před účinky toxinů) a manganu pro udržení zdraví kostí, krve, hormonů, nervových a mozkových funkcí a regulaci hladiny cukru v krvi. Draslík pak pomáhá regulovat krevní tlak a srdeční tep. Kontroluje rovnováhu tekutin, což je důležitý faktor v regulaci krevního tlaku.

Pohanka
Pohanka je další opomíjenou a přeci velice zdravou potravinou, kterou byste měla zařadit do svého jídelníčku. Jedná se tzv. pseudoobilovinu s vysokým obsahem vlákniny, bílkovin, manganu, hořčíku, sodíku, mědi a zinku, které jsou nepostradatelné pro imunitní systém. Obsahuje také všech 8 esenciálních aminokyselin, včetně lysinu, který hraje klíčovou roli v produkci kolagenu a pomáhá v boji s opary.

Vzhledem k tomu, že pohanka neobsahuje lepek, může se stát vynikající náhradou za obiloviny (pšenice, žito, ječmen, oves). V porovnání s pšenicí nebo ječmenem má méně kalorií, neobsahuje nasycené tuky a cholesterol, je bohatá na vlákninu a bílkoviny – může být tedy užitečná, pokud chcete zhubnout.

Pohanka je ideální potravinou pro diabetiky a pro udržení kardiovaskulárního zdraví (je bohatá na vitamíny B, zvláště na niacin, kyselinu listovou a vitamín B6). Minerály, jako je železo, hořčík, fosfor, měď a mangan pomáhají při snižování krevního tlaku a zlepšení okysličení krve.

Výzkumy ukazují, že strava bohatá na vlákninu a konzumaci celých zrn, jako je pohanka, snižuje riziko vzniku rakoviny prsu.

Pohanka obsahuje proteiny velmi vysoké kvality, které nabízí hned několik zdravotních výhod. Tyto proteiny v kombinaci s aminokyselinami pomáhají při snižování hladiny cholesterolu a vysokého krevního tlaku.

Mangan přítomný v pohance zajišťuje zdraví kostí tím, že tvoří základní enzymy pro jejich stavbu.

Pohanka rovněž přispívá k dobrému duševnímu zdraví. Obsahuje tryptofan, který pozitivním způsobem ovlivňuje náladu a brání depresím.

Pohanka může hrát důležitou rolu také ve zdraví kůže. Kvalita kůže do značné míry závisí na genetických faktorech, je ale také ovlivněna faktory životního prostředí, úrovní stresu a životním stylem. Pohanka obsahuje velké množství rutinu, což je výhodné v oblasti ochrany kůže před poškozením sluncem. Obsah silných antioxidantů a flavonoidů předchází předčasnému stárnutí pleti. Hořčík obsažený v pohance má relaxační účinek na cévy, čímž zlepšuje krevní oběh, to má za následek zářící a mladistvý vzhled pleti.

Stejně, jako pro kůži, je správná dodávka živin důležitá i pro vlasové folikuly a udržení zdravých vlasů bez poškození. Pohanka obsahuje 75% komplexních sacharidů, které jsou dobré pro správný růst vlasů. Je bohatá na vitamín A, B-komplex a zinek, což je pro vlasy také velmi příznivé.

text: redakce / foto: bigstock

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Vaše ruce si zaslouží víc než jen hydrataci – dopřejte jim každodenní rituál krásy! Hiyori v japonštině znamená dokonalý den

NEW YORK – Představujeme DKNY 24/7 ELECTRIC Eau de Parfum, novou odvážnou vůni prostoupenou rytmem nočního New Yorku. Nejnovější přírůstek

Nový přírůstek do rodiny ORGANIC OASIS LAB má název Longevity Therapy. Je určen všem, kteří si udržují vitalitu během stárnutí

Přidejte se k nám