Zdraví

Zdravé a opomíjené

Na našem trhu existuje velké množství potravin, které jsme ještě neobjevili nebo je opomíjíme. Mnohé z nich jsou však zdraví velmi prospěšné a zařazením těchto potravin do svého jídelníčku můžete udělat mnohé pro udržení celkové zdraví. Dnes vám představíme 3 z nich.

Tofu
Zdravotní přínosy tofu jsou četné. Pravidelná konzumace tofu pomáhá snížit špatný cholesterol, zmírňuje příznaky spojené s menopauzou a dokonce snižuje riziko vzniku rakoviny. Tofu je jedním z nejlepších zdrojů bílkovin pro vegany (lidé, kteří nejedí maso ani mléčné výrobky) a vegetariány.

Tofu je výborných zdrojem aminokyselin, vápníku, železa, mědi, manganu, fosforu, vitamínu E i bílkovin. Navíc obsahuje i omega-3 mastné kyseliny, dobré pro vaše srdce.

Isoflavony (cenné přírodní rostlinné látky ze skupiny flavonoidů) nacházející se v sojových produktech mají přímé i nepřímé antioxidační účinky, „uklízejí“ volné radikály, čímž zabraňují předčasnému stárnutí buněk, mohou snížit některé z příznaků menopauzy (např. návaly horka), jsou spojeny se snížením rizika vzniku rakoviny prsu a prostaty.
zdrave_opomijene_01
Tofu je dobrým zdrojem selenu, který tělo potřebuje pro řádné fungování antioxidačního systému, vápníku, který ženy potřebují zejména při menopauze a hořčíku.

Další výhodou pravidelné konzumace tofu je, že výrazně zpomaluje proces stárnutí, pomáhá udržet pružnost pokožky, vyživuje ji a zpevňuje.

Chcete-li zhubnout, je tofu také dobrou volbou. Nahradit jím můžete například rýži nebo chléb, uspokojí vaši chuť k jídlu, zajistí pocit plnosti a zároveň dodá živiny, které potřebujete ke svému hubnoucímu programu.

Kuskus
Kuskus vám poskytne základní živiny k udržení celkového zdraví. Je dobrým zdrojem bílkovin pro podporu zdravé kůže, svalů, orgánů a tělesných tkání. Navíc má jedna porce kuskusu méně než 0,5 g tuku a obsahuje 6 g vlákniny, jeho konzumace je tedy vhodná při dietním programu.

Kuskus je dobrým zdrojem vitamínů skupiny B, konkrétně thiaminu, niacinu, riboflavinu, B6, kyseliny listové a pantothenové, označované také jako vitamín B5. Tyto živiny pomáhají metabolizovat energii, udržují zdravé červené krvinky, podporují imunitní systém a dobrou funkci nervového systému.

Kuskus je také významným zdrojem selenu (hraje zásadní roli v oblasti reprodukčního zdraví, syntéze bílkovin a metabolismu hormonů štítné žlázy, působí jako antioxidant a chrání zdravé buňky před účinky toxinů) a manganu pro udržení zdraví kostí, krve, hormonů, nervových a mozkových funkcí a regulaci hladiny cukru v krvi. Draslík pak pomáhá regulovat krevní tlak a srdeční tep. Kontroluje rovnováhu tekutin, což je důležitý faktor v regulaci krevního tlaku.
zdrave_opomijene_03
Pohanka
Pohanka je další opomíjenou a přeci velice zdravou potravinou, kterou byste měla zařadit do svého jídelníčku. Jedná se tzv. pseudoobilovinu s vysokým obsahem vlákniny, bílkovin, manganu, hořčíku, sodíku, mědi a zinku, které jsou nepostradatelné pro imunitní systém. Obsahuje také všech 8 esenciálních aminokyselin, včetně lysinu, který hraje klíčovou roli v produkci kolagenu a pomáhá v boji s opary.

Vzhledem k tomu, že pohanka neobsahuje lepek, může se stát vynikající náhradou za obiloviny (pšenice, žito, ječmen, oves). V porovnání s pšenicí nebo ječmenem má méně kalorií, neobsahuje nasycené tuky a cholesterol, je bohatá na vlákninu a bílkoviny – může být tedy užitečná, pokud chcete zhubnout.

Pohanka je ideální potravinou pro diabetiky a pro udržení kardiovaskulárního zdraví (je bohatá na vitamíny B, zvláště na niacin, kyselinu listovou a vitamín B6). Minerály, jako je železo, hořčík, fosfor, měď a mangan pomáhají při snižování krevního tlaku a zlepšení okysličení krve.

Výzkumy ukazují, že strava bohatá na vlákninu a konzumaci celých zrn, jako je pohanka, snižuje riziko vzniku rakoviny prsu.

Pohanka obsahuje proteiny velmi vysoké kvality, které nabízí hned několik zdravotních výhod. Tyto proteiny v kombinaci s aminokyselinami pomáhají při snižování hladiny cholesterolu a vysokého krevního tlaku.

Mangan přítomný v pohance zajišťuje zdraví kostí tím, že tvoří základní enzymy pro jejich stavbu.

Pohanka rovněž přispívá k dobrému duševnímu zdraví. Obsahuje tryptofan, který pozitivním způsobem ovlivňuje náladu a brání depresím.

Pohanka může hrát důležitou rolu také ve zdraví kůže. Kvalita kůže do značné míry závisí na genetických faktorech, je ale také ovlivněna faktory životního prostředí, úrovní stresu a životním stylem. Pohanka obsahuje velké množství rutinu, což je výhodné v oblasti ochrany kůže před poškozením sluncem. Obsah silných antioxidantů a flavonoidů předchází předčasnému stárnutí pleti. Hořčík obsažený v pohance má relaxační účinek na cévy, čímž zlepšuje krevní oběh, to má za následek zářící a mladistvý vzhled pleti.

Stejně, jako pro kůži, je správná dodávka živin důležitá i pro vlasové folikuly a udržení zdravých vlasů bez poškození. Pohanka obsahuje 75% komplexních sacharidů, které jsou dobré pro správný růst vlasů. Je bohatá na vitamín A, B-komplex a zinek, což je pro vlasy také velmi příznivé.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář