Když se řekne zdravá strava, většina z nás si vybaví listové saláty, barevnou papriku nebo exotické avokádo. Přitom na dně regálů, často trochu v zapomnění, leží opravdový poklad – kořenová zelenina. Mrkev, petržel, celer, červená řepa, pastinák nebo kedluben – to jsou nenápadní hrdinové našich kuchyní, kteří si zaslouží více pozornosti.
Bohatství pod zemí
Kořenová zelenina ukrývá to nejlepší z půdy. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C, vlákninu, draslík, železo i antioxidanty. Díky tomu podporuje imunitu, trávení i zdraví srdce a cév. Je také výborným zdrojem přirozené energie – pomalu se uvolňuje, takže zasytí na delší dobu a nekolísá po ní hladina cukru v krvi.
Každý kořen má svou sílu
• Mrkev prospívá zraku a pokožce díky betakarotenu.
• Petržel čistí organismus a podporuje činnost ledvin.
• Celer pomáhá odvodňovat a posiluje nervovou soustavu.
• Červená řepa podporuje krvetvorbu a vitalitu.
• Pastinák má jemnou, sladkou chuť a výborně nahrazuje brambory ve zdravějších pokrmech.
Způsobů využití je nespočet
Kořenová zelenina se hodí nejen do vývaru. Vyzkoušejte ji pečenou v troubě s bylinkami a kapkou olivového oleje, přidejte ji do krémových polévek, pyré nebo pomazánek. Červená řepa se skvěle hodí i do dezertů, kde dodá krásnou barvu a vláčnost.
Tradiční i moderní
Zatímco dříve byla kořenová zelenina základní potravinou českých kuchyní, dnes se k ní znovu vracíme – tentokrát s moderními recepty. Stává se součástí vegetariánských i fitness jídelníčků, ale i luxusních restaurací, kde se servíruje třeba celerové carpaccio nebo pyré z pečené petržele.
Malé tipy na závěr
• Skladujte ji v chladu a suchu – vydrží celé týdny.
• Starší kusy oživíte krátkým ponořením do studené vody.
• Nebojte se kombinovat různé druhy – pečená směs chutná výtečně.
Kořenová zelenina možná nemá pozlátko tropických plodů, ale skrývá v sobě sílu, výživu i tradici. Možná právě ona je klíčem ke zdraví, které roste přímo pod našima nohama.
text: redakce, foto: Canva PRO