Zdraví

Zelená kuchyně pro každý den a Vaříme bez mléka

V nakladatelství Synergie Publishing SE v těchto dnech vyšly dvě publikace, které myslí především na naše zdraví. Jednou z nich je kuchařská novinka Vaříme bez mléka, určená nejen těm, kteří mají alergii na laktózu nebo špatně snášejí mléko či mléčné produkty, ale i všem ostatním, kteří rádi vaří a zkoušejí nové recepty. Druhou publikací je pak kuchařka Zelená kuchyně pro každý den, jenž představuje tradiční i netradiční, chutná, jednoduchá a hlavně zdravá zeleninová jídla od snídaně až po dezert.

Vaříme bez mléka
Ať už uvažujete o omezení mléčných výrobků ve vašem jídelníčku z jakéhokoli důvodu, vězte, že pak budete v dobré společnosti. Omezit nebo úplně vynechat ze stravy mléko má dost dobré důvody. Dle odhadů trpí v určité míře intolerancí laktózy jen v České republice přibližně 15 až 20 % populace. Ukázalo se také, že v průběhu stárnutí naše tělo přestává vytvářet enzymy potřebné k trávení mléka. Konzumace stravy bohaté na mléčné výrobky tak může s postupujícím věkem přispět k rozvoji nejrůznějších potíží, včetně syndromu dráždivého tračníku, alergií, zhoršení pleti a dalších zažívacích problémů. Výzkumy poukazují i na spojení mezi mléčným proteinem a rozvojem nemocí, jako je rakovina a autoimunitní onemocnění. Už proto je nahlédnutí do kuchařky Vaříme bez mléka užitečné: její recepty navíc pomůžou obohatit dny všední i nevšední.

Kuchařka nabízí celkem 100 lahodných receptů, které používají v současnosti oblíbené rostlinné alternativy klasického mléka, a to včetně mandlového, rýžového, konopného, sójového a kokosového mléka. Dozvíte se i to, jak si vyrobit rostlinné máslo a sýr. Už po prvním prolistování nejspíš dostanete chuť na veganský cheesecake, karamelové nanuky či grilovaný grapefruit s medovým kokosovým jogurtem. Naučíte se péct banánový chléb, vyrobit sójový jogurt, domácí zmrzlinu a spoustu dalších laskomin, které budou chutnat dospělým i dětem.

Život bez mléka totiž neznamená pouze omezení, ale představuje svobodu dopřát si jiné zdravé a chutné potraviny, které rozproudí vaši kulinářskou představivost. Spolu s autorkou Ashley Adams najdete v knize nové potraviny, které napomohou zdraví i vitalitě. „Mnoho inspirací pro recepty v této knize pochází z nezápadních kuchyní, jakkoli recepty samy jsou západní svojí chutí a prezentací. Fermentované sójové výrobky inspirovaly mnoho z mých sýrových náhražek, jako je třeba modrý sýr z kešu. A agarové vločky – vyrobené z mořských řas – jsou zas mou nejlepší přítelkyní, když vyrábím tvrdé veganské sýry, třeba ten domácí oříškový. Pokud máte to štěstí a bydlíte blízko asijské tržnice, vydejte se tam a objevujte. Nechte se vést svými smysly a užívejte si,“ radí autorka, která vaří bez mléka už více než 13 let.

V kuchařce Vaříme bez mléka najdete chutné bezmléčné recepty na jídla, kterých se třeba nechcete vzdát: například na makaróny se sýrem nebo lahůdkovou pizzu. A dozvíte se i to, jak vápník v těle doplnit jinými, výživově stejně hodnotnými a chuťově zajímavějšími potravinami než je právě mléko.
synergie_novinky_02
Zelená kuchyně pro každý den
Chcete jíst více zeleniny, ale saláty se vám už přejedly? Nevíte, jak připravit chutná a originální zeleninová jídla? Pak vás určitě zaujme další novinka vydavatelství Synergie Publishing kuchařka Zelená kuchyně pro každý den.
synergie_novinky_03
Jíst zelenou zeleninu má dost dobrých důvodů. Díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a enzymů je pro lidské zdraví velmi prospěšná, obsahuje množství chlorofylu, alkalizuje organismus a pomáhá jeho přirozené detoxikaci. Lékařské výzkumy ukazují, že konzumace zelených plodů i listů výrazně přispívá ke snižování obezity a cukrovky a má také příznivé účinky v prevenci proti rakovině.

Autorka Jessika Nadel nabízí více než 100 lahodných „zelených receptů“, které mohou zachutnat každému – včetně celiaků, protože mnohé z nich jsou zároveň bezlepkové. Představuje jídla z pozapomenutých druhů zeleniny, jako jsou řepák, potočnice nebo listy pampelišky, ale zároveň i pokrmy ze známé zelené zeleniny, která je k mání v každém supermarketu, bio obchodě nebo i na vlastní zahrádce – ze špenátu, brokolice, kapusty či cukety. Díky Zelené kuchyni pro každý den dostanete chuť třeba na lahodné kari s červenou čočkou a mangoldem, špenátovo-houbovou galettu či marocký tažin s meruňkovým kuskusem. A nad sladkým salátem z kadeřávku s ovocem a čokoládovou omáčkou se vám budou doslova sbíhat sliny. Stejně tak jako nad čokoládovým dortem s lískovými oříšky a avokádem.

„Dny nudného vařeného zelí a brokolice jsou dávno pryč. Zbavte se stereotypu! S pomocí této knihy zjistíte, jak jednoduchá a lahodná dokážou být jídla podle zdravých receptů. Opravdu si můžete udělat vlastní zákusek z listů řepy a pochutnat si na něm. Takže na vaše zdraví!,“ vybízí čtenáře autorka knihy, která sama jako dítě zeleninu moc nejedla. Svět zeleninových delikates začala s láskou objevovat až mnohem později, kdy se sama pustila do napínavého a tvůrčího vaření.

Obě knihy vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE a koupíte je za cenu 399 Kč/kus.

www.synergiepublishing.com

Doporučené

Přidat komentář