Pro gurmány

100% nálož ovoce i v zimních měsících s horkým Ovocňákem

Jestli je na zimě něco pěkné, tak jsou to chvíle se šálkem něčeho dobrého a horkého v ruce v pohodě doma na gauči. Ovocňák se svou širokou nabídkou ovocných radostí je přesně na to připraven. Jeho mošty totiž rozhodně nepředstavují jen letní osvěžení. Stačí je zahřát a ten nejlepší horký nápoj do studených dní je na světě. Navíc má Ovocňák v rukávu mnoho receptů, jak horký mošt okořenit a vykouzlit netradiční spojení chutí nebo můžete sáhnout po tom, který je rovnou namíchaný s kořením, aby ho stačilo jen ohřát.

Jak na horký mošt bez ztráty vitamínů
Ovocňákovy mošty jsou plné vitamínů, ale bohužel o ně snadno přijdete, pokud Ovocňáka budete ohřívat moc. Díky pasteraci jsou sice na teplo zvyklé, ale vitamíny si uchovávají jen díky tomu, že jde o pasteraci šetrnou, která probíhá za nižších teplot.
Proto při jeho domácím ohřívání platí jednoduché pravidlo, a to, že je třeba dávat si pozor na vysoké teploty. Od 60 °C se totiž začínají některé vitamíny rozkládat a teploty nad 85 °C už dokážou dokonce změnit chuť ovoce. Mošt tedy ideálně zahřívejte za stálého míchání a dozoru. Hned jak je teplý, je dobré ho pro jistotu ze sporáku sundat. Nebo ho hřejte třeba parní tryskou, pokud doma máte kávovar, který je jí vybavený.

Který je ten pravý
Abyste moštu dodali šmrnc, můžete použít koření. Ke každému druhu se ale hodí něco jiného. Stoprocentní jablko se například skvěle doplňuje se skořicí a hřebíčkem. Výsledek je sladký a voňavý jako svařené víno, přitom bez kapky alkoholu, takže si můžete připít i s dětmi. Pokud se ale rozhodnete sáhnout třeba po rybízovém moštu, zkombinujte ho raději s rozinkami či jiným sušeným ovocem.

Nebo můžete sáhnout po zimních moštech, do kterých Ovocňák koření rovnu přidal, abyste to měli úplně bez práce. Na výběr jsou dva:
• jablečný mošt se skořicí, hřebíčkem a muškátovým oříškem (3 litry za 199 Kč)
• říznější Jablko se zázvorem (3 litry za 219 Kč)

Oba koupíte na www.ovocnak.cz.
ovocnak_02Nealkoholický zahřátý Ovocňák se sušeným ovocem

Potřebujete:
• mošt libovolného výběru
• sušené rozinky Sultánky
• sušené jablko či sušené švestky, meruňky, případně i kandované ovoce
• čerstvý zázvor (případně můžete použít rovnou Ovocňákův mošt se zázvorem)

Postup:
1. Vše smíchejte v hrnci a opatrně zahřívejte. Množství ovoce zvolte podle chuti. Pokud zázvor nemáte nebo tento nápoj připravujete pro děti, můžete ho vynechat.
2. Čím déle budete zahřívat, tím více přijme mošt chuti a aroma ze sušeného ovoce a naopak ovoce se nasaje sladkým moštem a bude samo o sobě dezertem.

Ovocňákův jablečný žár
Tento nápoj se podává horký, ale zahřeje vás i z jiného důvodu. Pro větší šmrnc se do něj totiž přidává brandy.

Potřebujete:
• 200 ml jablečného Ovocňáku
• 2 lžičky třtinového cukru
• 1 svitek skořice, 2 hřebíčky
• 100 ml brandy
• citronová šťáva

Postup:
1. Zahřívejte jablečnou šťávu, třtinový cukr, skořici a hřebíček, dokud se cukr nerozpustí.
2. Vezměte sklenice se silnými stěnami, tento nápoj se totiž podává horký. Nalijte do nich brandy a zalijte horkým Ovocňákem. Máte hotovo! Na závěr můžete ještě vykrojit měsíčky jablka, do kterých zapícháte hřebíčky. Takto ozdobenou sklenici jistě všichni ocení.

Zima je spojována s pocitem útulna a pohody. Můžete se spolehnout, že Ovocňák vám pomůže navodit příjemnou atmosféru. Ať už si ho vypijete jen tak samotný nebo s kořením z celého světa.

Zdroj: Ovocňák / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář