Pro gurmány

Čočka na Nový rok – „záruka“ štěstí a bohatství

Čočka je tradiční jídlo spojené s Novým rokem v některých zemích střední a východní Evropy. Věří se, že přináší štěstí a bohatství pro nadcházející rok.

V některých kulturách se při přípravě čočky na Nový rok klade důraz na to, aby byly pokrmy obsahující čočku co nejvíce podobné penězům. To může znamenat například přidání špenátu, který připomíná zelené bankovky. Někdy se také přidávají kousky klobásy nebo vepřového masa, což symbolizuje bohatství.

Pokud věříte, že vám dodržování tradic může přinést do života štěstí a bohatství, nebo vám čočka prostě jen chutná, máme pro vás několik receptů, kterými můžete obohatit svůj jídelníček nejen na Nový rok.

Polévka z červené čočky a drcených rajčat (4 porce)

Ingredience:
80 g červené čočky půlené Menu gold
1 cibule
1 mrkev
1 petržele
40 g řapíkatého celeru
olivový olej
200 g drcených rajčat
1 stroužek česneku
provensálské koření
1 lžička cukru
sůl
MENU GOLD_Polevka z cervene cockyPostup: Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém olivovém oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, drcená rajčata, zasypeme čajovou lžičkou cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme utřený česnek, provensálské koření, osolíme a krátce povaříme. Ke konci vaření přidáme propláchnutou červenou čočku a krátce povaříme. Polévku dochutíme a podáváme.

Čočkové rizoto s cuketou a tuňákem (4 porce)

Ingredience:
240 g čočky Menu Gold
2,5 hrnku rýže basmati natural Menu Gold
1,5 lžíce olivového oleje
2 plátky másla
1 větší červená cibule
5 hrnků zeleninového vývaru
sůl
špetka mletého kmínu a mletého pepře
3 stroužky česneku
1,5 větší cuketa
320 g tuňáka ve vlastní šťávě
2 mozzarelly light
MENU GOLD_Cockove rizoto s cuketou a tunakemPostup: Ve velkém hrnci rozehřejeme olej s máslem a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Vsypeme rýži basmati natural, promícháme a zalijeme zeleninovým vývarem. Rýži vaříme cca 25–30 minut doměkka. V druhém hrnci uvaříme čočku podle návodu na obalu. Hotovou čočku smícháme s rýží, osolíme, opepříme, přidáme prolisované stroužky česneku a nastrouhanou cuketu. Promícháme a společně ještě asi 3 minuty na slabém plameni povaříme. Rizoto servírujeme spolu s okapaným tuňákem a natrhanou mozzarellou.

Čočka beluga s vepřovou kotletou (4 porce)

Ingredience:
300 g čočky beluga Menu Gold
cca 600 ml vývaru
720 g vepřové kotlety
80 g másla
hladká mouka
slunečnicový olej
1 cibule
2 stroužky česneku
125 g mladého špenátu
sůl
pepř
4 vejce
MENU GOLD_Beluga s veprovou kotletouPostup: Čočku beluga vložíme do vroucího vývaru. Vaříme 23-27 minut, poté scedíme. Kotletu omyjeme, osušíme, v půlce nařízneme a naplníme studeným máslem. Opepříme, osolíme a ze všech stran opečeme na rozehřáté pánvi dozlatova. Výpek zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem a dobře provaříme. Na rozehřátém oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme uvařenou čočku, vepřovou šťávu a vmícháme opraný špenát. Podáváme se sázeným vejcem a naklíčenou čočkou beluga.

Zdroj: MC Consultant, redakce / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář