Zdraví

5 důvodů pro pravidelnou konzumaci ryb

Blíží se Vánoce, a tak si i ti co nejí ryby pravidelně, dají svou jednoroční dávku kapra. O tom, že jsou ryby cennou součástí lidské stravy a nezbytnou součástí zdravé výživy, není pochyb. Jsou lehce stravitelné, mají nízký obsah tuku a obsahují vysoce kvalitní protein, který tělu poskytuje kombinaci esenciálních aminokyselin, které si nedokáže vyprodukovat samo. Pravidelná konzumace ryb a korýšů je prospěšná pro naše tělo v mnoha ohledech, proto bychom si je měli dopřát častěji než jen ke štědrovečerní večeři.

V našem dnešním příspěvku vás seznámíme s 5ti základními důvody, proč zařadit plody moře do jídelníčku. Nejen, že nám poskytují více bílkovin než například hovězí maso nebo drůbež, ale obsahují širokou škálu vitamínů a minerálů, včetně vitamínu A a D, fosforu, hořčíku a selenu. Jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin.

Srdce
Mořské plody, díky nízkému obsahu nasycených tuků a vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin, mohou ochránit vaše srdce před nejrůznějšími chorobami a snížit množství cholesterolu v krvi. Některé studie dokonce naznačují, že konzumací ryb každý týden můžete snížit riziko srdečních onemocnění až na polovinu. Pravidelná konzumace ryb vás může ochránit před krevními sraženinami a záněty, zlepšuje pružnost cév.

Mozek
Výzkumy ukazují, že lidé, kteří jedí hodně ryb, jsou v pozdějším věku méně náchylní k problémům s pamětí a méně trpí tzv. stařeckou demencí. Obsažené omega-3 mastné kyseliny hrají důležitou roli při posilování paměti, jsou spojeny s nižší pravděpodobností cévní mozkové příhody.
ryby_zdravi_03
Kosti a klouby
Řada studií dospěla k závěru, že strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny může pomoci snížit příznaky revmatoidní artritidy, včetně bolesti kloubů a ztuhlosti svalů. Omega-3 mastné kyseliny zvyšují v těle hladinu vápníku, což může předcházet vzniku osteoporózy.

Oči
Ryby, bohaté na omega-3 mastné kyseliny, mohou přispívat ke zdraví sítnice. Nedostatek Omega-3 mastných kyselin ve stravě může vést k degeneraci oka a zhoršenému vidění.

Pleť
Nejen, že omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybách pomáhají chránit pokožku před škodlivými účinky UV záření, ale potrava bohatá na ryby vám může pomoci zmírnit příznaky kožních onemocnění, jako je ekzém nebo lupénka. Ryby jsou také významným zdrojem bílkovin, které jsou základní složkou kolagenu – látky, která udržuje pokožku pevnou a pružnou.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář