7 rad jak na šťavnaté kuřecí řízky (i bezlepkové)

Na Štědrý večer se těšíte jistě nejen proto, že vás čekají dárky pod stromečkem, ale i výtečná slavnostní večeře. Každá rodina si sváteční menu připravuje podle sebe, ale všichni bez rozdílu si přejí, aby bylo vše naprosto perfektní. Záleží na mnoha detailech, dochucení pokrmu, a i na postupu při vaření. Vyvarujte se spáleným nebo tuhým řízkům a podívejte se na sedm rad od Drůbežářského závodu Klatovy. Zaručeně tak na vás bude už každý rok čekat zlatý, šťavnatý a křehký řízek, který potěší nejen vás, ale celou rodinu.

1. Strouhanka
Chybu neuděláte, když si strouhanku připravíte doma. Pomocí mixéru, mlýnku nebo i klasického struhadla. Potom ji můžete ještě prosít od větších kousků, abyste dosáhli co nejjemnější konzistence. Pokud si strouhanku kupujete, dohlédněte na kvalitu a vybírejte od ověřených dodavatelů.

2. Obalování
Trojobal. Všichni to sice znají, ale i tohle známe trio (vajíčko, mouka, strouhanka) může být ještě lepší. Respektive záleží na kvalitě i těchto surovin. Jak opravdu dosáhnete křupavého a zlatavého obalu?

TIP: V hlubokém talíři vejce rozmíchejte a přidejte 1-2 lžíce piva, pepř a sůl. Pokud nemáte pivo, nařeďte vejce mlékem.

3. Olej – na čem smažit
Může se to zdát jako malichernost, ale i olej má svůj podíl na výsledném chodu. Proto vždy vybírejte olej, které je doporučený na smažení či fritování. K tomu do pánve přidejte i kousek másla. A olej dle potřeby přidávejte, nenechte ho připalovat.

4. Doba smažení
Někdo smaží dlouho a pomalu a někdo zase na prudkém žáru a rychle. zkuste najít kompromis. Rozpalte si pánev na největším žáru, ale potom uberte, aby plamen (žár) byl na o trochu více než průměru.

5. Po smažení
Už během smažení si rozehřejte troubu na 100 °C. Pokud máte na troubě program, který jídlo pouze ohřívá, zvolte ho. Čerstvě osmažené řízky dejte do uzavíratelného pekáče a vložte do trouby. Zachováte tak jejich čerstvost i teplotu. Díky teplé troubě budou řízky ještě křehčí.

6. Maso
To nejdůležitější je samozřejmě maso a jeho původ. Proto vždy vybírejte maso, u kterého znáte jeho původ i kvalitu. Výsledkem vám pak budou jemné kuřecí řízky. Tuzemský Drůbežářský závod Klatovy nabízí Kuřecí řízky prsní bez kosti, jsou naporcované, a tak s nimi nebudete mít větší práci při vánočních přípravách.

7. Zdravější verze
Jak si tuto oblíbenou nejen vánoční specialitu připravit zdravěji? Například klasickou hladkou mouku můžete nahradit za pohankovou. A strouhanku z bílého pečiva vyměňte za kukuřičnou. V kombinaci s pohankovou moukou a kukuřičnou strouhankou jsou řízky zcela bezlepkové. Aby byly řízky dietní, místo smažení je upečte dokřupava a dozlatova v troubě. Nejlépe na více stupňů a kratší dobu.

Zdroj: Drůbežářský závod Klatovy / komerční sdělení

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Vaše ruce si zaslouží víc než jen hydrataci – dopřejte jim každodenní rituál krásy! Hiyori v japonštině znamená dokonalý den

NEW YORK – Představujeme DKNY 24/7 ELECTRIC Eau de Parfum, novou odvážnou vůni prostoupenou rytmem nočního New Yorku. Nejnovější přírůstek

Nový přírůstek do rodiny ORGANIC OASIS LAB má název Longevity Therapy. Je určen všem, kteří si udržují vitalitu během stárnutí

Přidejte se k nám