Zdraví

9 největších zdrojů vitaminů a minerálů nejen pro krásu vaší pleti

Pro většinu žen je vzhled jejich pleti velmi důležitý. Dělají vše pro to, aby ji dlouho udržely svěží, mladě vypadající a zdravou, aby zabránily jejímu vysoušení či podráždění.

Nejde však jen o to, jaké přípravky na pleť používáme, velmi důležité je i to, co jíme. Mnoho potravin nám může způsobit různé alergie, které se projeví právě na kůži, další potraviny pak obsahují kůži prospěšné vitamíny a minerály, bez nichž se její zdraví a mladistvý vzhled neobejde. Jídlo, ať už si to připouštíme nebo ne, má na zdraví naší pokožky velký vliv. Zkuste přidat do svého jídelníčku některé z těchto potravin a uvidíte, jestli se stav vaší pleti nezačne zlepšovat.

Mrkev
Trpí-li vaše pleť nedostatkem vitamínů a minerálů, může být právě mrkev tím nejlepším řešením. Nejsilnější zastoupení má v mrkni vitamín A, který pleti dodá ten správný tón, pomůže s akné, vyrážkami a vráskami, zvýší její pružnost.

Celer
Celer je jedním z největších zdrojů vitamínů a minerálů, je bohatý na hořčík, vápník, železo, fosfor, sodík a draslík. Listy celeru obsahují velké množství vitamínu A, kořen pak vitamíny B1, B2, B6 a C.

Okurka
Další zelenina, která vám může výrazně pomoci s udržením zdravé pleti je okurka. Ohromné množství vody v okurce obsažené (zhruba 95%) zajišťuje její vlhkost a pružnost, okurka je silným diuretikem – pomůže tedy například s otoky a váčky pod očima. Je bohatá na vitamíny a minerály, včetně vitamínu A a E, hořčíku a draslíku.
nejvetsi_zdroje_vitaminu_02
Dýně
Dýně je ohromným zdrojem betakarotenu, obsahuje vitamín A, B a C, zastoupeny v ní jsou i minerály, jako vápník, hořčík, draslík a zinek.

Mandle
Mandle jsou skvělým zdrojem vitamínu E, který je nezbytný pro udržení mladistvé pleti a ochranu buněk před poškozením volnými radikály. Obsahují mononenasycené tuky, bílkoviny, vlákninu a více vápníku než ostatní ořechy.

Ryby
Ryby jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, obsahují širokou škálu vitamínů a minerálů, včetně vitamínu A, B6, B12 a D, fosforu, hořčíku a selenu. Jsou významným zdrojem bílkovin.
nejvetsi_zdroje_vitaminu_03
Vlašské ořechy
Pokud hledáte výjimečný zdroj mononenasycených tuků (snižují riziko onemocnění srdce a cév), potom sáhněte po vlašských ořechách. Dalšími živinami, které z nich můžete získat, jsou antioxidanty, omega-3 mastné kyseliny a vitamín E, jsou bohaté na mangan a měď.

Špenát
Každý ví, že špenát je vynikajícím zdrojem železa, obsahuje však také chlorofyl (působí protizánětlivě, zvyšuje schopnost těla produkovat hemoglobin), kyselinu listovou, vitamíny A, B, C a E, draslík, vápník, hořčík, beta-karoten a omega-3 mastné kyseliny.

Kokosový olej
Kokosový olej je jedním z nejbohatších zdrojů nasycených tuků, lisovaný za studena si uchovává vitamíny A, C a E. Obsahuje kombinaci krátkých a středně dlouhých řetězců mastných kyselin, zejména kyseliny laurové a kyseliny myristové.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář