Profíci radí

Co dělat, aby vám nepřilnavé povrchy v kuchyni sloužily co nejdéle

Podle dat společnosti Marketwatch se každý rok vyrobí kolem 400 milionů nepřilnavých pánví. Ty však mají omezenou životnost a za pár let končí na skládce. To byl jeden z důvodů, proč tehdy dvacetiletý Jan Fabini založil značku kvalitního nádobí Fabini. Nyní radí, jak se vymanit se z koloběhu neustálého vyhazování a kupování nepřilnavého nádobí, a co dělat, aby vám nepřilnavé povrchy v kuchyni sloužily co nejdéle.

„Nepřilnavé pánve vaření usnadní, nicméně jejich životnost je zhruba rok, dva,” upozoňuje Jan Fabini a pokračuje: „Pánve z jiných materiálů, například z vícevrstvé nerezové oceli, jsou při správném používání podobně nepřilnavé a v kuchyni vám poslouží účinněji, protože díky tepelným vlastnostem dokáží lépe rozvinout chuť a vůni pokrmů,” vysvětluje mladý zakladatel značky Fabini, která vyrábí nádobí s cílem, aby je zákazníci mohli jednou s hrdostí předat svým dětem. I v sortimentu Fabini najdete nepřilnavé pánve. Proto Jan Fabini radí, jak co nejvíce prodloužit jejich životnost.

Pánev s nepřilnavým povrchem se ve vaší rodině nejspíš předávat z generace na generaci nebude. I tak ale může sloužit v případě kvalitního provedení o něco déle než běžné 1-2 roky. Jak s ní zacházet, aby vydržela co nejdéle?

Omezte nadměrné používání
„Rozmohl se nám takový nešvar. Denodenní vaření na nádobí s nepřilnavým povrchem. Ten ale pro přípravu většiny pokrmů není vůbec nutný! Naopak na něm celou řadu jídel jako kvalitní steak nebo základ pro omáčku vytvoříte daleko hůře,” upozorňuje Jan Fabini, podle kterého je nadměrné používání tou nejzásadnější příčinou předčasných poškození povrchů.

Nepřilnavý povrch ulehčí přípravu vajíček, ryb a palačinek. Dokonce i tyto tři pokrmy se však dají smažit na nerezovém povrchu. A podle Jana Fabiniho jsou takové palačinky navíc tenčí, křupavější a přitom nevysušené. Jak toho docílit? „Nerezovou pánev stačí předehřát s olejem, díky čemuž se povrch potáhne tenkou vrstvou tuku, která nepřilnavý povrch jednorázově nahradí. A pokud chcete vařit bez oleje, můžete jej lehce odstranit papírovým ubrouskem.”

Jan Fabini pro běžné používání doporučuje pánve z vícevrstvé nerezové oceli, zejména díky jejich odolnosti, ale také perfektním tepelným vlastnostem. „Ne nadarmo je nerezové nádobí nejpoužívanější mezi profesionály. Přitom exceluje hlavně v domácí kuchyni. Je všestranné, prakticky nezničitelné, rychle a rovnoměrně se zahřeje a navíc teplo udrží, což má nezanedbatelný vliv na výslednou chuť pokrmu,” vysvětluje.

Myčka jen svátečně
Nepřilnavé pánve snadno umyjete kartáčkem a kapkou běžného čistícího prostředku. Někdy stačí jen horká voda a vysušit papírovým ubrouskem, který zachytí přebytečnou mastnotu. „Možná jste netušili, že pro fungování a životnost nepřilnavých povrchů je mastnota důležitá. Proto časté mytí v myčce nedoporučuji. Myčka totiž nádobí umyje a odmastí až moc dokonale,” upozorňuje Jan Fabini. Co tedy s tím? „Pokud máte pocit, že je nepřilnavý povrch příliš vysušený, zakápněte jej olivovým olejem, který rozetřete papírovým ubrouskem. Nejen kožená obuv, i nepřilnavý povrch potřebuje ošetřovat pomocí mastných prostředků ,” směje se Jan Fabini.

Škrábance nejen od nožů
Na nepřilnavé povrchy se nesmí používat kovové náčiní, to ví každé malé dítě. Vhodné jsou silikonové stěrky, díky kterým připravíte ta nejkřehčí míchaná vejce, nebo dřevěné špachtle. „Není to ale jen kovové náčiní a drátěnky, co vaši zbrusu novou pánev může zřídit. I houbičky na nádobí s hrubší stranou často obsahují kovové částice. Proto doporučuji mýt pánve kartáčem na nádobí. U nekvalitní nepřilnavé pánve navíc hrozí při velkém poškrábání odloupnutí drobných částeček a jejich vniknutí do jídla,” varuje Jan Fabini.

Vysoké teploty – nízká odolnost
Nepřilnavé nádobí je křehčí a hůř snáší vysoké teploty. Pánve nikdy nezahřívejte samotné, používejte plotýnky v odpovídající velikosti a pokud to bude možné, nedávejte je do trouby. „Pánvím neprospívá ani intenzivní rozpálení na sporáku, nepřilnavé nádobí proto nedoporučuji zahřívat na maximální výkon vařiče,” říká Jan Fabini.

Používejte tak kvalitní nádobí, aby ho jednou mohly zdědit vaše děti
U nepřilnavých, stejně jako jakýkoliv jiných kousků platí, že kvalitní nádobí neseženete ve smíšeném zboží za pár stovek. „Takové produkty jen přispívají k šíření odpadu, protože jejich životnost je velice omezená. A to ani nemluvím o tom, že Česká obchodní inspekce každoročně nachází napodobeniny nepřilnavých materiálů, které jsou zdraví nebezpečné a při zahřátí uvolňují do pokrmů karcinogenní sloučeniny,” varuje Jan Fabini.

Volte proto prověřené výrobce, kteří používají certifikované materiály a funkční výrobní postupy. Kvalitní nádobí z vícevrstvé nerezové oceli je prakticky nezničitelné a jednou ho zdědí vaše děti. A to se o levných kouscích říci nedá.

Nádobí z nepřilnavých materiálů je navíc na rozdíl od pánví z nerezové oceli prakticky nemožné recyklovat. I kvůli tomu dává smysl používat jej pouze pokud je nezbytně nutné. „Vidíme velký smysl v tom, koupit si opravdu kvalitní kus nádobí a postupně se s ním sžít. Takový společník vás provází celý život a v tomto tandemu vznikají neuvěřitelná jídla. Pokud takový kousek jednou předáte svým dětem, dostanou nejen kvalitní nádobí, ale i něco, co jim vás bude neustále připomínat,” shrnuje zakladatel značky Fabini.

Zdroj: Fabini / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář