Zdraví

Čokoláda – zdravá pochoutka

Navzdory své špatné pověsti, že způsobuje přibírání na váze, akné, vysoký krevní tlak… existuje celá řada zdravotních výhod spojených s touto pochoutkou. Pro svou jedinečnou, bohatou a sladkou chuť, je neuvěřitelně populárním potravinářským výrobkem, který si denně dopřávají miliony lidí.

Klíčem k úspěchu je však jíst hořkou čokoládu a tmavou čokoládu s vysokým obsahem kakaa.

Kakao
Kakao je hlavním zdrojem výhod konzumace hořké čokolády. Pokud jste již slyšeli, že tmavá čokoláda může být přínosná pro stavy deprese, je to zejména vlivem kakaa na funkci mozku. Kakao je prekurzorem (sloučenina, která se účastní chemické reakce za vzniku jiné sloučeniny) důležitých neurotransmiterů, jako je dopamin a serotonin, ty jsou spojeny s pocity pohody a štěstí.

Flavonoidy
Flavonoidy v hořké čokoládě působí jako antioxidanty, mohou pomoci regulovat krevní tlak a jsou prevencí vzniku srdečních chorob. Konzumace hořké čokolády s mírou může být dobrý způsob, jak podpořit zdravý imunitní systém. Flavonoidy v tmavé čokoládě jsou spojovány také s anti-aging účinky na kůži a mozek.

Resveratrol
Resveratol patří mezi silné antioxidanty a jako takový vykazuje široké protektivní působení na buňky, tkáně, orgány a celý organismus. Tmavá čokoláda obsahuje přibližně 13,1 mikrogramů resveratrolu v jedné porci. Je to druhá nejvyšší koncentrace resveratrolu hned po červeném víně.
cokolada_zdravi_01
Tuky
I tmavá čokoláda má vysoký obsah tuku, což je důvod, proč je pro mnoho lidí těžké uvěřit, že může být součástí zdravé výživy. Protože je ale tuk v tmavé čokoládě především rostlinného původu, je pro naše zdraví mnohem lepší než jiné formy tuku (živočišný tuk). Tmavá čokoláda obsahuje většinou mononenasycené tuky.

Cukr
Cukr je zastoupen v tmavé čokoládě také, ale v podstatně menším množství než v mléčné nebo bílé čokoládě. Držte se však dál od tmavé čokolády, která obsahuje náplně (například karamel), ty totiž mohou obsah cukru hodně navýšit. Hořká čokoláda pomáhá udržet zdravé vaše cévy a krevní oběh, je také na seznamu potravin s nízkým glykemickým indexem, což znamená, že po její konzumaci nedochází k velkým výkyvům hladiny cukru v krvi.

Theobromin
Tmavá čokoláda obsahuje též theobromin, který je spojován se sníženým rizikem vzniku zubního kazu – samozřejmě s podporou správné dentální hygieny.

Vitamíny a minerály
Tmavá čokoláda obsahuje řadu vitamínů a minerálních látek, které mohou podpořit vaše zdraví. Některé z těchto vitamínů (draslík, měď, magnézium a železo) dokonce ve vysokých koncentracích. Měď a draslík v tmavé čokoládě předcházejí mrtvici a kardiovaskulárním onemocněním, železo chrání před anémií, hořčík pomáhá předcházet vzniku diabetu 2. typu, vysokému krevnímu tlaku a srdečním chorobám.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář