Halloweenské recepty aneb co s načatou dýní

Slavíte Halloween? Už máte vyzdobený dům i prostranství před ním a v kuchyni velké množství dýňové dužiny? Poradíme vám, jak spojit zábavné s užitečným a pozdvihnout tento svátek na další úroveň.

Dýně je mimořádně bohatá na životně důležité vitamíny a antioxidanty, obsahuje vlákninu a jen minimum kalorií. Je známá svými léčivými, ale také zkrášlujícími účinky. Od dýňové polévky, přes noky s dýní až po dýňový koláč – spojte tento lidový svátek s oslavou této jedinečné zeleniny.

Noky s dýní, šalvějí a pecorinem

Ingredience: 1/2 menší dýně (oloupaná, zbavená semen a nakrájená na 1 cm kostičky), 30 ml oleje, sůl, pepř, 30 g másla, šalvěj, 30 g nastrouhaného pecorina (typický tvrdý italský sýr vyráběný z ovčího mléka)

noky: 1,5 kg brambor, 150 g mouky, sůl, muškátový oříšek, 2 žloutky, olivový olej

Příprava: Pro přípravu noků si předehřejte troubu na 180°C, pekáč posypte solí, na ní dejte brambory a asi 35-40 minut pečte – dokud nejsou brambory měkké. Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky, přidejte mouku, vaječné žloutky, sůl a muškátový oříšek. Z této směsi vytvořte těsto, které poté uválejte do válečků a nakrájejte na širší plátky. Během přípravy brambor, dejte dýni na 5 minut povařit a poté propláchněte v ledové vodě. Rozpalte pánev s olejem a přidejte dýni, na středním ohni opékejte 8 až 10 minut. Připravené plátky noků dejte do vroucí vody, vařte je 1 až 2 minuty dokud nevyplavou. Hotové noky přidejte k dýni, osolte, opepřete a společně smažte asi 6 až 8 minut, dokud noky mírně nezhnědnou, ke konci přidejte máslo, šalvěj a strouhaný sýr pecorino.

———

Dýňový slaný koláč (quiche)

Ingredience: 1 listové těsto, 3 vejce, 300 ml zakysané smetany, 0,5 kg dýně nakrájené na kousky, pepř, sůl

Příprava: Vyložte formu na koláč listovým těstem a poklaďte kousky dýně. Vyšlehejte vajíčka se zakysanou smetanou, směs nalijte na dýni, posolte a popepřete. Pečte asi 30 minut v troubě při teplotě 180°C.

———

Polévka z dýně a sladkých brambor

Ingredience: 50 g másla, 1 menší dýně (oloupaná, zbavená semen a nakrájená na kostičky), 1 sladký brambor nakrájený na kostičky, 1 mrkev, 1 celerová nať, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 litr kuřecího vývaru, 3 papriky, sůl, pepř

Příprava: Rozpusťte máslo na pánvi, přidejte dýni, sladkou bramboru, mrkev, celerovou nať, cibuli a česnek, smažte na másle asi 5 minut. Přidejte kuřecí vývar a papriky, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte, dokud není dýně a sladký brambor měkký. Nechte mírně vychladnout a tyčovým mixérem rozmixujte, osolte a opepřete.

———

Salát z pečené dýně, špenátu, kozího sýra a vlašských ořechů

Ingredience: 900 g dýně nakrájené na kousky, olivový olej, 150 g špenátu, 1 polévková lžíce extra virgin olivového oleje, 100 g nasekaných vlašských ořechů, 1/2 polévkové lžíce citronové šťávy, 1 stroužek česneku, kozí sýr, sůl, pepř

Příprava: Předehřejte troubu na 230°C. Vyložte plech pečícím papírem, kousky dýně poklaďte na papír, osolte a pokapejte olejem. Pečte do zlatova asi 30 minut, v půli pečení obraťte. Po vytažení z trouby nechte vychladnout. Opečte vlašské ořechy na oleji, asi tak 5 minut, stáhněte pánev z ohně, přidejte nasekaný česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. V misce smíchejte špenát, dýni a kozí sýr, nakonec přidejte dressing z vlašských ořechů.

———

Dýňový koláč

Ingredience: 450 g vařené dýně, 1 konzerva sladkého kondenzovaného mléka, 2 velká vejce, 1 čajová lžíce skořice, 1/2 čajové lžíce zázvoru, 1/2 čajové lžíce, muškátového oříšku, 1/2 čajové lžíce soli, 1 těsto na koláč

Příprava: Předehřejte troubu na 230°C. Rozmixujte dýni, kondenzované mléko, vajíčka, koření a sůl do hladké směsi, vyložte formu na koláč těstem, těsto polijte rovnoměrně směsí a pečte 15 minut. Snižte teplotu trouby na 180°C a pečte dalších 35 až 40 minut.

text: redakce / foto: bigstock

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Štědrý den není jen datem v kalendáři. Je symbolem návratu k podstatě, k tichu, rodině a světlu, které se rodí

Některé roky se nepočítají na měsíce, ale na zkoušky. Na chvíle, kdy jsme musely být silnější, než jsme chtěly. Kdy

Když si vybíráme domácího mazlíčka, často si říkáme, že výběr je prostý – někdo miluje psy, jiný se neobejde bez

Přidejte se k nám