Zdraví

Dary přírody: Granátové jablko

Nejen pro svou jedinečnou barvu a příjemnou chuť je ceněna šťáva z granátového jablka. Granátová jablka jsou bohatým zdrojem antioxidantů, mají dokonce větší antioxidační sílu než brusinky či zelený čaj.

Pití šťávy z granátových jablek prospívá nejen našemu zdraví nebo také naší kůži. Jedna sklenice tohoto nápoje vám může poskytnout až 40% denní potřeby kyseliny listové a vitamínů A, C a E, je výjimečným zdrojem minerálů, jako je vápník, fosfor, železo a draslík. Obsahuje thiamin, niacin i riboflavin.
dary_prirody_granatove_jablko_02
Granátové jablko je využíváno k léčebným účelům již více než tisíc let. Pravidelná dávka šťávy z granátového jablka může snížit riziko vzniku aterosklerózy (kornatění tepen), která je jednou z hlavních příčin onemocnění srdce.

I přes to, že šťáva z granátového jablka obsahuje fruktózu, nezvyšuje hladinu cukru v krvi, jako jiné ovocné šťávy.

Šťáva z granátového jablka má silné antibakteriální a antimikrobiální vlastnosti, které pomáhají v boji proti virům a bakteriím a posilují náš imunitní systém. Výrazně snižuje počet mikrobů v ústech, jež jsou obvykle odpovědné za infekce. Pomáhá také hladkému fungování žaludku, srdce a jater, zklidňuje močové cesty. Vysoký obsah vlákniny pomáhá zlepšit trávení. Díky tomu, že neobsahuje nasycené tuky ani cholesterol, je doporučována při dietách. Je také velmi vhodná pro těhotné ženy – je výborným zdrojem mnoha vitamínů a minerálů, včetně již zmiňované kyseliny listové, která je klíčovým prvkem těhotenské stravy. Protizánětlivé vlastnosti této šťávy zajišťují zdravý krevní oběh, což má zásadní význam pro celkový vývoj plodu. Obsah draslíku může předejít vzniku křečí v nohách, které jsou často s těhotenstvím spojeny.

Šťáva z granátového jablka může být také zázračným lektvarem pro zdravou a mladistvě vypadající pleť. Granátové jablko a jeho extrakty mají antioxidační vlastnosti, posilují kožní buňky na povrchu a regenerují je v hlubších vrstvách pokožky, posilují vnější vrstvu pokožky (epidermis) a opravují hlubší vrstvy (dermis), stimulují keratinocyty (hlavní pokožková buňka, představuje až 95% všech buněk v lidské pokožce). Podporují tedy regeneraci buněk ve velkém stylu. Suché a stárnoucí pleti poskytuje zklidnění, zvlhčení a hydrataci. Aplikace šťávy z granátového jablka na mastnou pleť kontroluje produkci mazu a zabraňuje vzniku pupínků. Granátová jablka jsou známá také tím, že dokážou prodloužit životnost fibroblastů, které jsou zodpovědné za produkci kolagenu a elastinu a zabránit vzniku jemných linek a vrásek.

Studie ukazují, že pravidelné pití šťávy z granátového jablka posiluje vlasové folikuly a tím zabraňuje vypadávání vlasů, podporuje jejich lesk a zdravý vzhled.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář