Kuskus: vynikající těstovina na slané i sladké pokrmy

Je to tak, kuskus je skutečně těstovina. Sice netradiční, zato nad ostatními těstovinami vyniká svými nutričními hodnotami, způsobem přípravy a využitím v kuchyni.

Kuskus má tvar kuliček, které vznikají spařováním a tvarováním krupice z pšenice. Obsahuje komplexní sacharidy, bílkoviny, tuky, vitamíny (B, E a K), minerály (železo, hořčík, vápník, sodík, měď a zinek), i mastné kyseliny omega-3 a omega-6.

Kuskus můžeme použít jako přílohu k většině druhů masa nebo k rybám. Můžeme ho také připravit jako hlavní chod v kombinaci se zeleninou (především s rajčaty, cuketou, dýní nebo se zelím). Vynikající je také ve studené kuchyni do salátů nebo dezertů či sladkých jídel.

Hlavní předností kuskusu je jeho snadná a rychlá příprava. Nemusí se totiž namáčet, ani vařit. Stačí jej zalít přibližně dvojnásobným množstvím vroucí vody, vývarem, mlékem kravským nebo alternativním (rýžovým, ovesným, mandlovým apod.) a nechat odpočinout pod pokličkou cca 10 minut. Pokličku můžeme přikrýt utěrkou. Kuskus během procesu přípravy nabobtná, změkne, stačí dochutit a je připraven k okamžité konzumaci. Díky rychlé přípravě je skvělým jídlem bohatým na živiny. Rychlou přípravu oceníme obzvláště, když nemáme mnoho času (v práci, na cestách…).

„Obecně mnoho lidí inklinuje k jednoduchému a jednostrannému stravování, vlivem zrychleného životního tempa současné společnosti. Pravidelným zařazením kuskusu do jídelníčku získáme potravinu bohatou na živiny i rychlou na přípravu a s pozitivním působením na naše zdraví,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

Menu Gold Kuskus je vyroben ze 100% tvrdozrnné pšenice, tzv. semoliny ve 450 g balení. Jedná se o těstovinu, která se při přípravě nevaří, ale zalévá se vroucí vodou. Lze ji připravit ve slané i ve sladké variantě.

Recept Menu Gold: Kuskus s francouzskou čočkou a kuřecím prsem (4 porce)

Ingredience:
200 g kuskusu Menu Gold
120 g francouzské čočky Menu Gold
200 ml zeleninového vývaru
400 g kuřecích prsou
Grilovací koření
20 ml olivového oleje
400 g drcených rajčat
20 g cukru krystal
Sůl
Bazalka, oregano

Postup: Kuřecí prsa omyjeme, usušíme, ochutíme grilovacím kořením a zakápneme olejem. Necháme přes noc marinovat. Poté je zprudka opečeme a dáme dopéct do trouby předehřáté na 180 °C na cca 10 minut. Kuskus vložíme do mísy, osolíme, zakápneme olejem, zalijeme dvojnásobným množstvím horkého vývaru, promícháme vidličkou a přiklopíme. Necháme cca 10 minut odstát, důkladně metličkou rozdrobíme a necháme vychladnout.

Francouzskou čočku vložíme do vroucí vody a uvaříme dle návodu na obalu. Scedíme a smícháme s kuskusem. Drcená rajčata ohřejeme, dochutíme solí, cukrem a bylinkami.

Zdroj: Menu Gold / komerční sdělení

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Vaše ruce si zaslouží víc než jen hydrataci – dopřejte jim každodenní rituál krásy! Hiyori v japonštině znamená dokonalý den

NEW YORK – Představujeme DKNY 24/7 ELECTRIC Eau de Parfum, novou odvážnou vůni prostoupenou rytmem nočního New Yorku. Nejnovější přírůstek

Nový přírůstek do rodiny ORGANIC OASIS LAB má název Longevity Therapy. Je určen všem, kteří si udržují vitalitu během stárnutí

Přidejte se k nám