Pro gurmány

Počet celiaků v ČR roste – přibývá speciálních potravin

V současné době představuje jedinou možnost léčby celiakie přísná bezlepková dieta, kdy lidé ze své potravy natrvalo vyloučí lepek. Výrobky z pšenice, žita či ječmene musí vyměnit za bezlepkové.

S přibývajícím počtem celiaků přibývá i výrobců, kteří své potravinové výrobky nabízejí nově v bezlepkové verzi. Jedním z nich je značka Schneider, která příkladně do svých uzenin lepek nepřidává.

Celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém dochází k chronickému zánětu tenkého střeva a vymizení takzvaných klků. Tenké střevo poté není schopno stravu zpracovat. Hlavním spouštěčem onemocnění je lepek neboli gluten – ten se nachází ve všech obilovinách. Lékaři předpokládají, že tímto onemocněním trpí přibližně padesát tisíc lidí v České republice, navíc odhadují, že se podaří diagnostikovat jen jednu desetinu případů. Další lidé o své nemoci vůbec neví.

Dříve byli lidé trpící celiakií odkázáni zejména na domácí stravu a na pultech obchodů nebylo na výběr moc druhů bezlepkových potravin. V dnešní době, kdy na celiaky myslí i legislativa a výrobci tak musí uvádět lepek ve složení svých výrobků, se významně zlepšil výběr potravin. Produkty ze surovin neobsahujících lepek, se může pochlubit značky Schneider, která nabízí široké portfolio uzenin pro celiaky. Vybrat si můžete z celé škály výrobků. A to jak z prémiové řady Selection, tak řady základní. Například je to Anglická slanina, Šunka s pepřem Selection, Minišnajdrovky telecí, Francouzská paštika a z řady Fitness kuřecí prsní šunku a vepřovou šunku.

Zdroj: Schneider Food / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář