Rýže: Zlaté zrno sklizně a potravinové jistoty + recepty

Používáme ji nejčastěji jako přílohu a v mnoha domácnostech patří mezi základní potraviny, které se v jídelníčku objeví i několikrát týdně. Rýže je jedním z nejdůležitějších plodin na světě, kterou zahrnuje dokonce více než polovina celosvětové populace do svého denního jídelníčku. Její pěstování a sklizeň mají klíčový význam pro zajištění potravinové jistoty a udržitelného rozvoje.

Věděli jste o rýži?
Historie pěstování rýže sahá tisíce let zpátky. První známky kultivace této plodiny jsou zaznamenány v Číně a později se rozšířila do dalších částí Asie. Díky své výživové hodnotě a schopnosti růst ve vodním prostředí se rýže stala základem stravy pro mnoho komunit, zejména v oblastech s vlhkým klimatem. Její schopnost růst v záplavách a podmáčených oblastech jí dává výhodu vůči jiným plodinám.

Rýže patří mezi obilniny a je vhodnou potravinou pro většinu lidí, protože je lehce stravitelná, přirozeně bezlepková a velmi chutná. Převážná část rýže je tvořena komplexními sacharidy. V menší míře obsahuje rostlinné bílkoviny a minimum tuku. Některé druhy rýže, především neloupaná forma, obsahují také významné množství minerálních látek (sodík, draslík) a vitaminů (B, C, D, A). „Ti, kdo často upřednostňují rýži jako přílohu, by měli střídat alespoň jednotlivé druhy rýže. Zvýší se tím pestrost jídelníčku a množství živin jako vitaminů, minerálních látek a vlákniny,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

Dva nejoblíbenější druhy rýže u nás
V obchodě najdete pestrou nabídku různých druhů rýže. Nejoblíbenější přílohové rýže jsou z jednoduchého důvodu jasmínová a basmati. Obě jsou rychle uvařené a hodí se k mnoha pokrmům.

Jasmínová rýže má výraznou květinovou chuť i vůni, proto je dobré ji kombinovat s neutrálními druhy mas, jako je například kuřecí, krůtí, ale i jehněčí. Pro svou výraznou chuť a vůni je vhodným zdrojem komplexních sacharidů jako součást veganských pokrmů. Vhodná je také do čínské kuchyně nebo k indickým jídlům.
Cena: 74,90 Kč za 1 kg

Basmati má delší zrna než jasmínová rýže a nelepí. Je jemná s mírným ořechovým aromatem a velkou výhodou je její rychlá příprava, okolo 15 minut. Tato rýže se hodí do polévek, nebo ji můžeme podávat s čerstvými bylinkami, zelenou cibulkou, kokosem nebo zeleninou. Je to výborná, lehce stravitelná a hodnotná rýže s významným množstvím komplexních sacharidů, s relativně malým množství vlákniny. Právě proto se hodí jako zdroj energie před tréninkem, který je delší jak hodinu.
Cena: 114,90 Kč za 1 kg

Natural basmati obsahuje ještě více bílkovin, vlákniny i rostlinného tuku. Naopak obsahuje méně sacharidů. Je skvělým zdrojem komplexních sacharidů a živin po tréninku. Před tréninkem natural rýže nedoporučujeme pro vyšší obsah vlákniny,“ radí Milan Merva z Menu Gold.

Jana Bartošová z Menu Gold radí: Při nákupu potravin porovnávejte měrné ceny
V době, kdy se zvyšují ceny všech potravin, se stává, že někteří výrobci sníží gramáž zboží, aby zdražení nebylo na první pohled tak patrné. Vy tak koupíte např. 800 g balení rýže za cenu, na kterou jste byli zvyklí u 1 kg balení v domnění, že nakupujete nezměněný produkt. Jedním z nejlepších způsobů, jak si všimnout, že výrobce snížil množství potravin v balení, je sledovat cenu přepočtenou na 100 gramů, nebo například 100 mililitrů, kterou obchodníci uvádějí na regálových cenách. Problém je, že písmo je mnohdy malé a tím pádem i hůře čitelné. Zpozornět byste měli, pokud uvidíte úpravu designu balení, nebo třeba nový slogan. Může jít o signál, že společnost provedla změnu, jejíž součástí může být i množství.

Recepty Menu Gold

Jasmínová rýže s máslovým pórkem a orientálními kuřecími paličkami (4 porce)

Ingredience:
280 g jasmínové rýže Menu Gold
8 kuřecích paliček
150 g cibule
20 ml olivový olej
30 g másla
200 g pórku
20 g sezamu
sůl
oregano
sladká paprika
MENU GOLD_Kureci palicky s jasminovou ryziPostup: Jasmínovou rýži uvaříme podle návodu na obalu. Troubu rozehřejeme na 160 °C. Kuřecí paličky omyjeme, osušíme, okořeníme, osolíme a zakápneme olejem. Vložíme na plech vyložený pečicím papírem a s nahrubo nakrájenou cibulí a pečeme cca 45 minut. V polovině doby podlijeme vodou nebo vývarem dle potřeby. Na suché pánvi orestujeme sezam do zlatova. Jakmile vytáhneme paličky z trouby, posypeme je sezamem. K výpeku s cibulí přidáme oříšek studeného másla a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Pórek nakrájíme na nudličky a orestujeme na rozehřátém másle a olivovém oleji.

Paličky podáváme přelité šťávou s hotovou jasmínovou rýží.

Smažená rýže s hovězím masem (4 porce)

Ingredience:
320 g rýže basmati Menu Gold
500 g vyzrálé hovězí kýty
2 stroužky česneku
slunečnicový olej
1 cibule
2 vejce
320 g brokolice
chilli
sůl
pepř
MENU GOLD_Smazena ryze s hovezim masem_basmatiPostup: Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké nudličky. Osolíme, opepříme, přidáme najemno nastrouhaný česnek s trochou oleje a necháme ideálně přes noc odležet. Basmati rýži uvaříme podle návodu na obalu. V pánvi s rozpáleným olejem zprudka maso orestujeme a odložíme stranou. Brokolici omyjeme a rozdělíme na menší růžičky. Vložíme do vroucí vody, chvíli povaříme a rychle zchladíme v ledové vodě. Do pánve vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, ochutíme chilli a necháme zesklovatět. Přimícháme rozšlehaná vajíčka. Přidáme brokolici, uvařenou basmati rýži a hovězí maso. Lehce orestujeme, osolíme a opepříme dle chuti a můžeme podávat.

Zdroj: Menu Gold, foto: archiv redakce, výrobce / komerční sdělení

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Nástěnný kalendář je nejen praktickým doplňkem interiéru, může také přinášet radost. Překrásný nástěnný kalendář Magické kočky vás každý měsíc přivítá

Eros Energy je nejnovější pánská Eau de Parfum od Versace, jedinečný parfém s výraznou vůní a dlouhotrvající vonnou stopou. Láska,

Med je jednou z prvních surovin, které se začaly pro své blahodárné účinky používat v kosmetickém průmyslu. Stimuluje tvorbu nových

Přidejte se k nám