Pro gurmány

V hlavní roli chřest – od slaných předkrmů ke sladkým dezertům

Nepropásněte chřestovou sezonu (od března do června) a připravte si některý z 50 neodolatelných receptů s bílým, zeleným nebo fialovým chřestem.

Bílé zlato, královská zelenina, elixír mládí – to jsou synonyma pro voňavé, křupavé chřestové výhonky. Chřest je zdrojem vlákniny, kyseliny listové, riboflavinu a dalších vitaminů. Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak, pomáhá udržet zdravé cévy, srdce. Od antiky je považován za afrodiziakum.
ikar_v_hlavni_roli_chrest_02
Chřest je nízkokalorický (asi 20 kcal v 100 g) a má velmi nízký obsah sodíku. Je dobrým zdrojem vápníku, hořčíku a zinku, vlákniny, bílkovin, beta-karotenu, vitamínu C, E, K, vitamínů B6 a B1, riboflavinu, rutinu, niacinu, kyseliny listové, železa, fosforu, draslíku, mědi, manganu a selenu, stejně jako chromu, který zvyšuje schopnost inzulínu dopravit glukózu z krve do buněk.

Jednoduše řečeno – jarní chřestová kúra je velmi prospěšná o očistná našemu tělu.

Že znáte jen chřest zapečený se šunkou? Šéfkuchařka vám nabízí 50 neodolatelných receptů na předkrmy, polévky, hlavní jídla, slané koláče, nebo dokonce sladké dezerty, zmrzlinu či džem. Možná je během krátké chřestové sezony ani nestačíte vyzkoušet.

V knize Mirky van Gils najdete také mnoho užitečných rad jak s chřestem zacházet a jak ho připravovat (včetně fotografií pokrmů), rozdíly mezi chřestem bílým, zeleným a fialovým, a také něco z historie jeho pěstování.
ikar_v_hlavni_roli_chrest_03
Ukázka – Gratinovaný chřest

Budete potřebovat: 450 g chřestu, 4 velká vejce, 200 ml smetany, 80 g strouhaného parmezánu, 100 g čerstvého másla, šťávu z jednoho citronu, sůl a bílý pepř.

Příprava: Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Chřest oloupeme a v horké vodě oblanšírujeme. V kuchyňském robotu smícháme všechny další ingredience. Přidáme sůl a bílý pepř podle chuti. Zapékací misku vymažeme máslem a poskládáme oblanšírovaný chřest. Zalijeme směsí a posypeme nastrouhaným parmezánem. Zapékáme 30 minut. Hotovo! Gratinovaný chřest je výborný teplý, ale i chladný, jako příloha se hodí k rybě.

Dobrou chuť!

Knihu V hlavní roli chřest koupíte u všech dobrých knihkupců za cenu 299 Kč.

Zdroj: Ikar /foto: bigstock, archiv / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář