Pro gurmány

Tip na víkend: Špenátové recepty, o kterých jste ještě neslyšeli

Špenátových receptů existuje nepřeberné množství. Je skvělý zapečený s listovým těstem, těstovinami, do rizot, na pizze, v sendvičích, wrapech, ve sladkých smoothies s ovocem i do salátů. Speciálně v Česku je špenát velmi populární. V restauracích však příliš často končí utopený v různých smetanových omáčkách. Zkuste si ho proto doma upravit o něco výživněji. Třeba podle receptu na špenátové koule.
dione_spenat_recepty_03
Špenátové koule

Na čtyři porce budete potřebovat:
1 balení Špenátu listového řezaného Dione 400 g
1 balení Českého hrášku Dione 350 g
500 g mletého hovězího masa
6 vajec
3 stroužky česneku
2 cibule
mletý pepř
mleté nové koření
smetanu na vaření 12 %
mletý koriandr
máslo
strouhanku
sůl

Nejprve si uvařte čtyři vejce natvrdo. Oloupejte česnek a nakrájejte ho nadrobno. Na másle zpěňte nakrájenou cibuli a dva stroužky česneku. Přidejte špenát, zalijte smetanou, osolte, opepřete a poduste cca 5 minut. Do mísy vložte mleté hovězí maso, přidejte dušený špenát, zbylá 2 syrová vejce, sůl, pepř, nové koření a zamíchejte. Podle potřeby můžete zahustit strouhankou. Směs masa a špenátu rozdělte na čtyři díly a každý z nich rozmačkejte na placku. Doprostřed položte oloupané vejce a masovou plackou ho obalte. Vytvořené koule dejte do pekáče, vložte ho do trouby a pečte na 180 stupňů asi 50 minut. Podle potřeby můžete podlít vodou. Než se koule upečou, zpěňte si na másle nakrájenou cibuli. Přisypte k ní hrášek, zalijte smetanou, přidejte drcený česnek, sůl a koriandr. Poduste do měkka a rozmixujte na pyré. Nakonec pyré přepasírujte přes cedník a podávejte jako přílohu ke špenátovým koulím.

Dalším výborným receptem jsou zapečená špenátová vajíčka. Jsou úžasně variabilní a hotová je budete mít do 45 minut. Můžete je jíst teplá i studená. Teplá jsou skvělá s vařenými brambory, studená je s sebou můžete sbalit na piknik nebo jako svačinku do školy či do práce.
dione_spenat_recepty_02
Zapečená špenátová vajíčka

Budete potřebovat:
1 balení Listového špenátu s česnekem a smetanou Dione 400 g
200 g slaniny
1 cibule
6 vajec
rostlinný olej

Formu na muffiny vyložte plátky slaniny. Na rozpáleném oleji zpěňte cibulku a přidejte špenát, který připravíte dle návodu na obalu. Do poloviny formy dejte špenát a nahoru rozklepněte vajíčko. Nakonec „muffiny“ dejte zapéct do trouby na 180 stupňů asi na půl hodiny.

zdroj: Agrimex Vestec a.s. / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář