Zaostřeno na zeleninu: Patizon

Lehký letní oběd anebo nevšední a jednoduchá příloha, která v parných dnech osvěží i zasytí. Široký výběr zeleniny v prázdninových měsících přímo vybízí k přípravě salátů a jiných pochoutek, které vám v kuchyni nezaberou déle než 30 minut. Obohaťte své recepty o neobvyklé ingredience. Prozradíme, kam vyrazit pro zeleninu a představíme recept na originální zapečený patizon!

Přestože příprava salátů vypadá jednoduše, zdání klame. Nestačí pouze smíchat nakrájenou zeleninu a přidat octovou zálivku. Důležitý je hlavně samotný výběr produktů. Teprve kvalitní suroviny dodají vašemu receptu tu správnou chuť a pozvednou vaše kulinářské dílo na mistrovskou úroveň.

Vsaďte na kvalitní bio zeleninu z lokálních ekologických farem. Bioprodukty nebudou obsahovat stopy průmyslových hnojiv a umělých postřiků, a tak je ani nemusíte loupat. Alternativu naleznete i v obchodech, kde bio zeleninu poznáte podle označení logem biolistu nebo biozebry. Jedině ty zaručují, že se jedná o certifikovanou biopotravinu bez chemie, která splňuje podmínky ekologické produkce.

Seznamte se s patizonem!
Třebaže se v kuchyních až tak často nevidí, není patizon nic jiného než odrůda tykve obecné. Ačkoliv pro svůj netypický vzhled sklízí hned několik přezdívek – například „ufo“, má řadu výhod, díky kterým by měl mít místo i ve vašem jídelníčku. Tento druh zeleniny je obzvlášť výživný, chutný a také účinný při redukční dietě.

Patizon pochází z oblasti mezi Mexikem a Guatemalou, má v průměru 10-20 cm a dorůstá do výšky asi 10 cm. Vyskytuje se ve třech barevných kombinacích – žluté, bílé a zelené. A pozor, čím je plod mladší, tím chutnější.

A co s ním v kuchyni? Můžete ho péct, vařit i smažit. Vynikající jsou plněné patizony se slaninou anebo patizonová polévka.

Náš tip: Zapékaný patizon s parmezánem
Salát v jakékoliv variaci je králem studené kuchyně. Ovšem sám o sobě nemusí k obědu vystačit a je lepší ho doplnit například o zapékaný patizon se slaninou a parmezánem. Kombinací existuje nespočet a záleží jen na vás, jakým druhem salátu tuto nevšední pochutinu zkombinujete.

Ingredience k zapékanému patizonu:
– 3 bio patizony
– 1 stroužek česneku
– 1 cibule
– 2 bio rajčata
– 100 g bio slaniny
– 250 g bio parmezánu
– 2 bio vejce
– bio bazalka
– sůl a bio pepř
– bio olivový olej

Patizon rozpůlíme napůl a dužinu vydlabeme lžící. Na pánvi opečeme cibulku s najemno nakrájenou slaninou, později přidáme lisovaný česnek, malé kousky rajčat a dužinu z patizonu. Dochutíme solí a pepřem. Chvíli povaříme a následně přidáme i parmezán s bazalkou. Směsí naplníme vydlabané patizony, které následně polijeme vajíčky a zakápneme olivovým olejem. Takto připravené patizony přikryjeme patisonovou pokličkou a položíme je do zapékací misky. Podlijeme trochou vody a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů, kde necháme zapéct po dobu asi 35 až 40 minut. Na posledních 5 minut pokličku odebereme a necháme rozpustit sýr, který vytvoří lahodnou křupavou krustu.

Zdroj: PEPR Consulting / komerční sdělení

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Některé roky se nepočítají na měsíce, ale na zkoušky. Na chvíle, kdy jsme musely být silnější, než jsme chtěly. Kdy

Když si vybíráme domácího mazlíčka, často si říkáme, že výběr je prostý – někdo miluje psy, jiný se neobejde bez

Annabelle Minerals rozšiřuje své portfolio o první pečující řasenku s aktivními látkami – Serum Mascara. Novinka spojuje přirozenou krásu s

Přidejte se k nám