Pro gurmány

Zaostřeno na zeleninu: Patizon

Lehký letní oběd anebo nevšední a jednoduchá příloha, která v parných dnech osvěží i zasytí. Široký výběr zeleniny v prázdninových měsících přímo vybízí k přípravě salátů a jiných pochoutek, které vám v kuchyni nezaberou déle než 30 minut. Obohaťte své recepty o neobvyklé ingredience. Prozradíme, kam vyrazit pro zeleninu a představíme recept na originální zapečený patizon!

Přestože příprava salátů vypadá jednoduše, zdání klame. Nestačí pouze smíchat nakrájenou zeleninu a přidat octovou zálivku. Důležitý je hlavně samotný výběr produktů. Teprve kvalitní suroviny dodají vašemu receptu tu správnou chuť a pozvednou vaše kulinářské dílo na mistrovskou úroveň.

Vsaďte na kvalitní bio zeleninu z lokálních ekologických farem. Bioprodukty nebudou obsahovat stopy průmyslových hnojiv a umělých postřiků, a tak je ani nemusíte loupat. Alternativu naleznete i v obchodech, kde bio zeleninu poznáte podle označení logem biolistu nebo biozebry. Jedině ty zaručují, že se jedná o certifikovanou biopotravinu bez chemie, která splňuje podmínky ekologické produkce.

Seznamte se s patizonem!
Třebaže se v kuchyních až tak často nevidí, není patizon nic jiného než odrůda tykve obecné. Ačkoliv pro svůj netypický vzhled sklízí hned několik přezdívek – například „ufo“, má řadu výhod, díky kterým by měl mít místo i ve vašem jídelníčku. Tento druh zeleniny je obzvlášť výživný, chutný a také účinný při redukční dietě.

Patizon pochází z oblasti mezi Mexikem a Guatemalou, má v průměru 10-20 cm a dorůstá do výšky asi 10 cm. Vyskytuje se ve třech barevných kombinacích – žluté, bílé a zelené. A pozor, čím je plod mladší, tím chutnější.

A co s ním v kuchyni? Můžete ho péct, vařit i smažit. Vynikající jsou plněné patizony se slaninou anebo patizonová polévka.

Náš tip: Zapékaný patizon s parmezánem
Salát v jakékoliv variaci je králem studené kuchyně. Ovšem sám o sobě nemusí k obědu vystačit a je lepší ho doplnit například o zapékaný patizon se slaninou a parmezánem. Kombinací existuje nespočet a záleží jen na vás, jakým druhem salátu tuto nevšední pochutinu zkombinujete.

Ingredience k zapékanému patizonu:
– 3 bio patizony
– 1 stroužek česneku
– 1 cibule
– 2 bio rajčata
– 100 g bio slaniny
– 250 g bio parmezánu
– 2 bio vejce
– bio bazalka
– sůl a bio pepř
– bio olivový olej

Patizon rozpůlíme napůl a dužinu vydlabeme lžící. Na pánvi opečeme cibulku s najemno nakrájenou slaninou, později přidáme lisovaný česnek, malé kousky rajčat a dužinu z patizonu. Dochutíme solí a pepřem. Chvíli povaříme a následně přidáme i parmezán s bazalkou. Směsí naplníme vydlabané patizony, které následně polijeme vajíčky a zakápneme olivovým olejem. Takto připravené patizony přikryjeme patisonovou pokličkou a položíme je do zapékací misky. Podlijeme trochou vody a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů, kde necháme zapéct po dobu asi 35 až 40 minut. Na posledních 5 minut pokličku odebereme a necháme rozpustit sýr, který vytvoří lahodnou křupavou krustu.

Zdroj: PEPR Consulting / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář