Pro gurmány

Zařaďte dýni do vašeho jídelníčku, je ideální pro štíhlou linii

Začátky podzimu znamenají krajinu hrající všemi barvami. Je to ale také období, kdy vrcholí sklizeň dýní. Je velká škoda, že si mnoho lidí tento oranžový poklad spojuje s podzimem především kvůli svátku Halloween, a to jen v podobě do tmy svítících ozdob. Dýně má mnohem víc co nabídnout. Mimo blahodárných účinků na naše zdraví z ní lze vykouzlit na talíři skvělá a chutná jídla, která vám pomohou ke štíhlejším křivkám.

Dýně je jednou z několika málo druhů zeleniny, kterou můžete v kuchyni využít beze zbytku. Každá část má v sobě jiné potřebné živiny a spolu tvoří dokonalý celek. Dýně je z 90 % tvořena vodou spolu se spoustou důležitých minerálních látek. Voda na sebe v organismu váže škodlivé toxiny, které se pak z těla vyplavují pryč.

Dužina jako zdroj vitamínů a vlákniny
Dýňová dužina obsahuje mimo vody také pro tělo prospěšnou vlákninu, která podporuje trávení a správnou funkci střev. Bohatá je také na důležitý antioxidant beta-karoten, který chrání organismus a je zdrojem vitamínu A. “Obsažené vitamíny a minerály v dýňové dužině mohou blahodárně působit i na vaší pokožku. Dokážou rozzářit pleť a dodat jí elasticitu, pomohou i s vráskami. Z dužiny si můžete připravit také hydratační masku, která pleť příjemně vyživí,” radí Mgr. Tereza Vincourová, výživová poradkyně KetoMix.

Semínka nevyhazujte
Většina lidí dýni rozkrojí, vydlabe a semínka vyhodí. Dělají ale velkou chybu. Semínka jsou plná minerálů, nejvíce hořčíku, zinku a železa. Ty podpoří váš imunitní systém a ochrání vás před srdečními chorobami. Když je hodíte na pánev a zprudka nasucho opražíte, stanou se i skvělou křupavou pochoutkou pro podzimní večery u filmů.

Uvařte si z dýně a nebojte se o svou postavu
Pokud jste se rozhodli zhubnout nebo si jen držíte linii, dýně by ve vašem jídelníčku určitě neměla chybět. Obsahuje minimum kalorií, ale jakékoliv jídlo s touto božskou zeleninou vás příjemně zasytí. Samozřejmě záleží na tom, s čím dýni zkombinujete. Receptů je spoustu, a to nejen slaných, ale i sladkých. “Pokud se rozhodnete připravit si typicky podzimní dýňový koláč a nasypete do něj spoustu bílého cukru, nemůžete čekat, že to vaši linii neovlivní. Doporučuji přípravě jídel věnovat potřebný čas a přemýšlet nad všemi ingrediencemi. Především nad tím, zda je nelze nahradit zdravější variantou. V případě cukru třeba čekankovým sirupem,” popisuje Mgr. Tereza Vincourová, výživová poradkyně KetoMix.

Ve spolupráci s výživovou poradkyní jsme pro vás připravili 3 jednoduché odlehčené recepty s dýní, kterými můžete v podzimních dnech doplnit váš dietní jídelníček.
dýňové rizotoDýňové fit rizoto
Dýně Hokaido má jednu skvělou vlastnost. Nemusí se loupat a dá se tedy krásně zpracovat úplně celá. Dýňové fit rizoto se sníženým množstvím sacharidů si zamilujete na první ochutnání.

Ingredience:
● Dýně hokaido,
● zeleninová polévka KetoMix,
● konjaková rýže KetoMix,
● parmazán,
● sůl, pepř a tymián,
● olivový olej,
● řepkový olej.

Postup: Dýni omyjte a rozkrojte napůl. Vydlabejte vnitřek dýně a připravte si dýňová semínka do mističky. Dýni nakrájejte na kousky a naskládejte na pečícím papírem vyložený plech. Dejte do trouby na 180 stupňů a pečte do změknutí. Po upečení dýni rozmixujte a přilijte trochu zeleninového vývaru. Množství vývaru záleží na vaší preferenci, jak moc husté či řídké rizoto chcete. Rýži opláchnete od konjakového nálevu a vysypte na pánev s rozpáleným řepkovým olejem. Přidejte rozmixovanou omáčku a jídlo prohřejte. Přimíchejte parmazán a na druhé pánvi zprudka orestujte dýňová semínka, kterými rizoto nakonec dozdobíte. Servírujte se sklenkou dobrého vína.
Fall pumpkin bread sliced. Overhead view table scene on a white marble background.Dýňový chléb pro štíhlou linii

Ingredience:
● Máslová dýně,
● Proteinový bezlepkový chléb KetoMix,
● skořice a hřebíček,
● zázvor,
● dýňová semínka.

Postup: Máslovou dýni oloupejte, rozkrojte a vydlabejte semínka. Semínka nevyhazujte, pouze je očistěte. Nakrájejte dýni na kostičky a dejte do hrnce. Zalijte vodou, přidejte skořici, hřebíček a zázvor a nechte vařit cca 10 minut. Po změknutí vyberte z hrnce hřebíček a dýni rozmixujte ručním mixérem. Připravenou směs na Proteinový bezlepkový chléb smíchejte s vodou a přidejte rozmixovanou dýni. Na pánvi osmahněte očištěná dýňová semínka, která následně zamíchejte do připraveného těsta. Těsto vylijte do formy a pečte na 180 stupňů přibližně 25- 30 minut.

Zdroj: KetoMix / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář