Zimní nápoje pro vánoční pohodu

Málo co je tak uklidňující, jako posadit se po dlouhém dni do pohodlného křesla, vzít si knížku, pustit si hudbu nebo televizi a vychutnat si některý z tzv. zimních nápojů. Všichni určitě znáte horkou čokoládu, svařené víno a punč. My vám dnes přinášíme pár dalších nápadů, kterými si můžete „osladit“ sváteční dny.

Vánoční punč

Ingredience: 2 litry jablečného moštu, 1 jablko nakrájené na plátky, 1 pomeranč nakrájený na plátky, 2 celé skořice, 1 kousek čerstvého zázvoru, 400 ml rumu

Příprava: V hrnci smíchejte jablečný mošt, nakrájená jablka a pomeranče, skořici a zázvor. Přiveďte k varu a snižte teplotu, na mírném ohni vařte asi 5 minut, nechte odstát a přimíchejte rum.

———

Horký vaječný koňak

Ingredience: 0,5 litru tučné smetany, 100 g cukru, 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku, 4 velká vejce, 180 ml brandy

Příprava: V hrnci smíchejte smetanu, cukr a muškátový oříšek, svařte na mírném ohni. Šlehejte vejce v mixéru na nízkou rychlost asi 1 minutu a poté postupně přilévejte horkou smetanu, až se směs zpění (asi 30 vteřin). Přidejte brandy a počkejte, až se vše spojí.

———

Chai

Ingredience: 8 semen kardamonu, 8 hřebíčků, 4 kuličky černého pepře, 2 celé skořice, 1 kousek čerstvého zázvoru, 0,5 litru plnotučného mléka, 0,5 litru vody, 4 sáčky černého čaje, 8 čajových lžic cukru (dle chuti)

Příprava: Nadrťte kardamon, hřebíček a pepř (třeba s pomocí plastikového sáčku a paličky na maso), koření vložte do hrnce spolu se skořicí, zázvorem, mlékem a vodou. Přiveďte k varu, odstavte a přidejte sáčky černého čaje. Čaj nechte 10 minut vylouhovat. Oslaďte dle chuti.

———

Mexická horká čokoláda

Ingredience: 1 sáček horké čokolády, 1 šálek mléka, 2 špetky mletých chilli papriček, 2 špetky mleté skořice, 2 polévkové lžíce šlehačky

Příprava: Svařte mléko, horkou čokoládu a polovinu chilli papriček a skořice. Přidejte šlehačku a posypte druhou půlkou koření.

———

Svařený mošt

Ingredience: 1 pomeranč, 2 litry moštu, 2 čajové lžíce medu, 5 bobulí jamajského pepře, 6 hřebíčků, trochu muškátového oříšku, 1 kousek čerstvého zázvoru, 8 ks celé skořice

Příprava: Naloupejte pomerančovou kůru na dlouhé pruhy. V hrnci smíchejte mošt, med, jamajský pepř, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor a pomerančovou kůru a na mírném ohni vařte 30 minut. Podávejte horké se skořicí.

———

Kokosový vaječný koňak

Ingredience: 0,5 litru smetany, 4 celé skořice, 1 čajová lžíce hřebíčku, 5 větších žloutků, 400 ml sladkého kondenzovaného mléka, 400 ml kokosového mléka, 300 ml rumu, mletá skořice

Příprava: Přiveďte smetanu, skořici a hřebíček k varu, odložte stranou asi na 1 hodinu. Směs sceďte, našlehejte se žloutky a kondenzovaným mlékem a zahřejte na teplotu asi 160 stupňů Celsia (nevařte). Přimíchejte kokosové mléko a nechte chladit asi 3 hodiny. Poté smíchejte s rumem v mixéru, při podávání posypte mletou skořicí.

———

Pomerančové svařené víno

Ingredience: 1 velký pomeranč, 8 semínek kardamonu, 1 polévkovou lžíci koriandru, 3 polévkové lžíce krystalizovaného zázvoru, 9 polévkových lžic cukru, 1,5 litru červeného vína, 60 ml pomerančového likéru (dle chuti), tenké plátky pomeranče

Příprava: Naloupejte pomerančovou kůru na dlouhé pruhy. Vymačkejte pomeranč a šťávu odložte na později. Kardamon, koriandr a zázvor zavažte do kousku plátna. Do hrnce dejte cukr, pomerančovou kůru (promačkejte dřevěnou lžící, aby vypustila olej), pomerančovou šťávu, víno a koření. Na mírném ohni povařte asi 5 minut, poté nechte zakrytý hrnec asi 30 minut odstát. Odstraňte koření a pomerančovou kůru. Podle chuti přidejte pomerančový likér a cukr.

———

Horká čokoláda s burákovým máslem

Ingredience: 200 g čokolády v prášku, 2 litry horké vody, 200 ml čokoládového sirupu, 50 g burákového másla, 1,5 čajové lžíce vanilky

Příprava: Nalijte horkou vodu do hrnce, smíchejte s čokoládou v prášku a čokoládovým sirupem. Na mírném ohni vařte 3 až 4 hodiny. Odstavte. Přidejte burákové máslo a vanilku, zamíchejte.

———

Vaječný koňak latté

Ingredience: 80 ml polotučného mléka, 160 ml vaječného koňaku, 50 ml espressa, muškátový oříšek (dle chuti)

Příprava: Smíchejte mléko a vaječný koňak, ohřejte, přidejte espresso a posypte muškátovým oříškem.

———

Svařené víno

Ingredience: 200 g cukru, 50 ml vody, 10 hřebíčků, 1 čajová lžíce mleté skořice, 3 celé pepře, 1/4 čajové lžíce muškátového oříšku, šťáva z jednoho pomeranče, 1 láhev červeného vína, 1 celá skořice

Příprava: Smíchejte v hrnci všechny ingredience mimo vína a vařte asi 5 minut. Snižte teplotu a přidejte víno, nechte dojít těsně k bodu varu (nevařte).

Dobrou chuť!

text: redakce / foto: bigstock

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

V posledních několika letech se na českém trhu objevuje stále více produktů z Asie – konkrétně z Japonska a Jižní

Digitální prostor se stal nedílnou součástí našich každodenních životů – pracujeme online, studujeme online, komunikujeme online. Stejně jako ve fyzickém

Vůně jsou jako neviditelný podpis – mohou vyprávět o vaší osobnosti více než slova. Pokud chcete, aby váš parfém dokonale

Přidejte se k nám