Nezařazené

Zkuste něco nového: Kuskus – zdravá těstovina + recept

Je to tak, kuskus je skutečně těstovina. Sice netradiční, zato nad ostatními těstovinami vyniká svými nutričními hodnotami, způsobem přípravy a využitím v kuchyni.

Kuskus má tvar kuliček, které vznikají spařováním a tvarováním krupice z pšenice. Obsahuje komplexní sacharidy, bílkoviny, tuky, vitamíny (B, E a K), minerály (železo, hořčík, vápník, sodík, měď a zinek), i mastné kyseliny omega-3 a omega-6.

Kuskus můžeme použít jako přílohu k většině druhů masa nebo k rybám. Můžeme ho také připravit jako hlavní chod v kombinaci se zeleninou (především s rajčaty, cuketou, dýní nebo se zelím). Vynikající je také ve studené kuchyni do salátů nebo dezertů či sladkých jídel.

Hlavní předností kuskusu je jeho snadná a rychlá příprava. Nemusí se totiž namáčet, ani vařit. Stačí jej zalít přibližně dvojnásobným množstvím vroucí vody, vývarem, mlékem kravským nebo alternativním (rýžovým, ovesným, mandlovým apod.) a nechat odpočinout pod pokličkou cca 10 minut. Pokličku můžeme přikrýt utěrkou. Kuskus během procesu přípravy nabobtná, změkne, stačí dochutit a je připraven k okamžité konzumaci. Díky rychlé přípravě je skvělým jídlem bohatým na živiny. Rychlou přípravu oceníme obzvláště, když nemáme mnoho času (v práci, na cestách…).

„Obecně mnoho lidí inklinuje k jednoduchému a jednostrannému stravování, vlivem zrychleného životního tempa současné společnosti. Pravidelným zařazením kuskusu do jídelníčku získáme potravinu bohatou na živiny i rychlou na přípravu a s pozitivním působením na naše zdraví,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

Menu Gold Kuskus je vyroben ze 100% tvrdozrnné pšenice, tzv. semoliny ve 450 g balení. Jedná se o těstovinu, která se při přípravě nevaří, ale zalévá se vroucí vodou. Lze jej připravit ve slané i ve sladké variantě.

Recept MENU GOLD: Kuskus s krevetami (4 porce)

Ingredience:
400 g kuskusu Menu Gold
olivový olej
750 ml zeleninového vývaru (500 ml do kuskusu, 250 ml do omáčky)
1 šalotka
4 stroužky česneku
80 g sušených rajčat
400 g očištěných krevet
1 dcl bílého vína
80 g studeného másla
20 g plocholisté petrželky
sůl
pepř

Postup: Kuskus zakápneme olivovým olejem a promícháme. Zalijeme vroucím zeleninovým vývarem, zakryjeme a necháme 10 minut odstát. V pánvi na mírném oleji rozehřejeme olivový olej, na kterém na zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku a česnek. Zvýšíme teplotu, přidáme sušená rajčata, osolené a opepřené krevety a zarestujeme. Zalijeme bílým vínem, které necháme ze 2/3 odvařit, přidáme zbytek vývaru a dle velikosti krevet provaříme. Stáhneme z plotny, vmícháme studené máslo a nasekanou petrželku.
Kuskus s krevetami servírujeme v misce jako hlavní jídlo.

Zdroj: MC Consultant / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář