5x vejce pro gurmány

Vejce obsahuje obrovské množství živin a jen málo kalorií. Je v něm zastoupeno velké množství bílkovin, bohatých na esenciální aminokyseliny, nezbytné pro zdravý vývoj a obnovu buněk. Mezi další zdraví prospěšné látky, které najdeme ve vejcích, se řadí také lutein, železo, sodík, hořčík, vápník, fosfor, měď, zinek, selen a celé spektrum vitamínů. Vejce bychom tedy ze svého jídelníčku vynechávat neměli.

Nemáte-li chuť na „obyčejné“ vařené vejce, přinášíme vám několik receptů na vaječné lahůdky, kterými můžete obohatit kdejaký sváteční stůl.

Vejce Benedikt
Ingredience: 120 g másla, 2 vaječné žloutky, 1 polévková lžíce citronové šťávy, 1/4 hrnku vařící vody, sůl, kajenský pepř, 3 rajská jablka, 12 plátků šunky, 6 celých vajec, 6 anglických muffinů nebo toastů.

Příprava: Žloutky a citronovou šťávu rozšleháme v míse. Přidáme asi tři polévkové lžíce másla a ponoříme mísu do hrnce s vroucí vodou. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí a omáčka nezačne houstnout. Přidáme zbytek másla a šleháme, dokud směs opět nezhoustne (asi 2 až 3 minuty). Odstavíme, přidáme sůl a kajenský pepř. Plátky šunky a půlky rajčat dáme na gril asi na 4 minuty. Mezi tím do vysoké pánve nalijeme vodu (asi 5 cm), osolíme a přivedeme k varu. Vajíčka rozklepneme do hrnku a necháme lehce sklouznout do vody, vaříme 3 až 5 minut dokud nejsou hotová. Na talíř umístíme rozpůlené anglické muffiny, na které naklademe šunku, vejce a rajče, vše zalijeme omáčkou.
5x_vejce_pro_gurmany_02
Vejce Florentine
Ingredience: 1/2 sáčku zmraženého špenátu, 60 g másla, 2 polévkové lžíce polohrubé mouky, 500 ml 12% smetany, 8 vařených vajec, sůl, pepř, strouhaný parmezán.

Příprava: Uvařte 1/2 sáčku špenátu. Připravte si omáčku – na pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a dobře promíchejte, začněte přilévat smetanu, míchejte, dokud směs nezhoustne. Špenát rozprostřete do pečící mísy, navrch přidejte uvařená vajíčka a zalijte omáčkou. Osolte, opepřete a posypte parmezánem. Zapékejte při teplotě 200 stupňů asi 3 minuty, dokud se sýr nerozpustí a mírně nezhnědne.

Francouzský toast s drobenkou z hnědého cukru
Ingredience: 1 francouzský chléb (světlý), 8 vajec, 820 ml plnotučného mléka, 60 g hnědého cukru, 1 čajová lžička vanilkového extraktu, 1 čajová lžička, skořice, sůl; drobenka: 120 g hnědého cukru, 70 g polohrubé mouky, 1/2 čajové lžičky skořice, sůl, 4 polévkové lžíce másla, 120 g sekaných pekanových ořechů.

Příprava: Nakrájejte chléb na asi 18 až 20 plátků. Plátky chleba naklaďte do dvou vrstev na dno máslem potřeného pekáče. Metlou našlehejte mléko, vejce, hnědý cukr, vanilkový extrakt, skořici a přidejte trochu soli. Směs nalijte na chleba v pekáči. Ujistěte se, že je chleba směsí nasáklý a nechte uležet v lednici. Předehřejte troubu na 180 stupňů. V misce si připravte drobenku – smíchejte hnědý cukr, mouku, skořici, sůl, máslo a ořechy. Drobenkou posypte směs na pekáči a pečte 25 až 35 minut.

Vejce Mornay
Ingredience: 6 polévkových lžic másla, 6 polévkových lžic hladké mouky, 240 ml kuřecího vývaru, 420 ml mléka, 180 g strouhaného sýru čedar, 120 g strouhaného parmezánu, 60 ml sherry, 1/2 polévkové lžíce Worcesteru, sůl, pepř, 12 vajec, strouhanka, nasekaná petržel.

Příprava: Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte mouku, míchejte, asi po minutě přilijte kuřecí vývar. Míchejte a postupně přilévejte mléko, dokud směs nezhoustne. Přidejte sýry, sherry a Worcester. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí, osolte a opepřete. Vejce vařená natvrdo umístěte do pečící mísy, zalijte omáčkou a posypte strouhankou. Pečte při teplotě 150 stupňů, dokud se směs neprohřeje. Před podáním posypte petrželkou.

Zlatá vejce s kreolskou omáčkou
Ingredience: 6 uvařených vajec, 3 polévkové lžíce másla, 60 g hladké mouky, 1 1/2 čajové lžičky kreolské hořčice, 1/2 čajové lžičky soli, 1/4 čajové lžičky kajenského pepře, 350 ml mléka, 4 anglické muffiny nebo toasty.

Příprava: Uvařte a oloupejte vejce, nakrájejte na čtvrtky. Žloutky ze dvou vajec rozmělněte nebo nastrouhejte. Rozpusťte máslo na pánvi, přidejte mouku, hořčici, sůl a kajenský pepř, promíchejte. Přilijte mléko a míchejte asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Obalte čtvrtky vajec ve směsi, dejte je na toast nebo rozpůlený muffin, posypte rozmělněnými žloutky.

text: redakce / foto: bigstock

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Dochází vám trpělivost při plnění novoročních předsevzetí? Nejste sami. Plány, které vypadají dobře v představách i na papíře, mnohdy berou

Pitný režim dětí je důležitým tématem pro zdravý vývoj. Rodiče často stojí před otázkou, co je pro jejich potomky nejlepší

Každodenní rutina může být uklidňující, ale také ubíjející. Když dny splývají v jeden a my jen mechanicky plníme své povinnosti,

Přidejte se k nám