Pro gurmány

5x vejce pro gurmány

Vejce obsahuje obrovské množství živin a jen málo kalorií. Je v něm zastoupeno velké množství bílkovin, bohatých na esenciální aminokyseliny, nezbytné pro zdravý vývoj a obnovu buněk. Mezi další zdraví prospěšné látky, které najdeme ve vejcích, se řadí také lutein, železo, sodík, hořčík, vápník, fosfor, měď, zinek, selen a celé spektrum vitamínů. Vejce bychom tedy ze svého jídelníčku vynechávat neměli.

Nemáte-li chuť na „obyčejné“ vařené vejce, přinášíme vám několik receptů na vaječné lahůdky, kterými můžete obohatit kdejaký sváteční stůl.

Vejce Benedikt
Ingredience: 120 g másla, 2 vaječné žloutky, 1 polévková lžíce citronové šťávy, 1/4 hrnku vařící vody, sůl, kajenský pepř, 3 rajská jablka, 12 plátků šunky, 6 celých vajec, 6 anglických muffinů nebo toastů.

Příprava: Žloutky a citronovou šťávu rozšleháme v míse. Přidáme asi tři polévkové lžíce másla a ponoříme mísu do hrnce s vroucí vodou. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí a omáčka nezačne houstnout. Přidáme zbytek másla a šleháme, dokud směs opět nezhoustne (asi 2 až 3 minuty). Odstavíme, přidáme sůl a kajenský pepř. Plátky šunky a půlky rajčat dáme na gril asi na 4 minuty. Mezi tím do vysoké pánve nalijeme vodu (asi 5 cm), osolíme a přivedeme k varu. Vajíčka rozklepneme do hrnku a necháme lehce sklouznout do vody, vaříme 3 až 5 minut dokud nejsou hotová. Na talíř umístíme rozpůlené anglické muffiny, na které naklademe šunku, vejce a rajče, vše zalijeme omáčkou.
5x_vejce_pro_gurmany_02
Vejce Florentine
Ingredience: 1/2 sáčku zmraženého špenátu, 60 g másla, 2 polévkové lžíce polohrubé mouky, 500 ml 12% smetany, 8 vařených vajec, sůl, pepř, strouhaný parmezán.

Příprava: Uvařte 1/2 sáčku špenátu. Připravte si omáčku – na pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a dobře promíchejte, začněte přilévat smetanu, míchejte, dokud směs nezhoustne. Špenát rozprostřete do pečící mísy, navrch přidejte uvařená vajíčka a zalijte omáčkou. Osolte, opepřete a posypte parmezánem. Zapékejte při teplotě 200 stupňů asi 3 minuty, dokud se sýr nerozpustí a mírně nezhnědne.

Francouzský toast s drobenkou z hnědého cukru
Ingredience: 1 francouzský chléb (světlý), 8 vajec, 820 ml plnotučného mléka, 60 g hnědého cukru, 1 čajová lžička vanilkového extraktu, 1 čajová lžička, skořice, sůl; drobenka: 120 g hnědého cukru, 70 g polohrubé mouky, 1/2 čajové lžičky skořice, sůl, 4 polévkové lžíce másla, 120 g sekaných pekanových ořechů.

Příprava: Nakrájejte chléb na asi 18 až 20 plátků. Plátky chleba naklaďte do dvou vrstev na dno máslem potřeného pekáče. Metlou našlehejte mléko, vejce, hnědý cukr, vanilkový extrakt, skořici a přidejte trochu soli. Směs nalijte na chleba v pekáči. Ujistěte se, že je chleba směsí nasáklý a nechte uležet v lednici. Předehřejte troubu na 180 stupňů. V misce si připravte drobenku – smíchejte hnědý cukr, mouku, skořici, sůl, máslo a ořechy. Drobenkou posypte směs na pekáči a pečte 25 až 35 minut.

Vejce Mornay
Ingredience: 6 polévkových lžic másla, 6 polévkových lžic hladké mouky, 240 ml kuřecího vývaru, 420 ml mléka, 180 g strouhaného sýru čedar, 120 g strouhaného parmezánu, 60 ml sherry, 1/2 polévkové lžíce Worcesteru, sůl, pepř, 12 vajec, strouhanka, nasekaná petržel.

Příprava: Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte mouku, míchejte, asi po minutě přilijte kuřecí vývar. Míchejte a postupně přilévejte mléko, dokud směs nezhoustne. Přidejte sýry, sherry a Worcester. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí, osolte a opepřete. Vejce vařená natvrdo umístěte do pečící mísy, zalijte omáčkou a posypte strouhankou. Pečte při teplotě 150 stupňů, dokud se směs neprohřeje. Před podáním posypte petrželkou.

Zlatá vejce s kreolskou omáčkou
Ingredience: 6 uvařených vajec, 3 polévkové lžíce másla, 60 g hladké mouky, 1 1/2 čajové lžičky kreolské hořčice, 1/2 čajové lžičky soli, 1/4 čajové lžičky kajenského pepře, 350 ml mléka, 4 anglické muffiny nebo toasty.

Příprava: Uvařte a oloupejte vejce, nakrájejte na čtvrtky. Žloutky ze dvou vajec rozmělněte nebo nastrouhejte. Rozpusťte máslo na pánvi, přidejte mouku, hořčici, sůl a kajenský pepř, promíchejte. Přilijte mléko a míchejte asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Obalte čtvrtky vajec ve směsi, dejte je na toast nebo rozpůlený muffin, posypte rozmělněnými žloutky.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář