Pro gurmány

Fazole dokážou zastoupit maso i zeleninu

Fazole se řadí mezi hodnotné luštěniny obsahující významné množství bílkovin (cca 20g/100g), rozpustnou i nerozpustnou vlákninu (více jak 8g/100g) a malé množství tuku (0,5-1,5g/100g). Díky obsahu bílkovin pomáhají budovat svalovou hmotu.

Jako bohatý zdroj vlákniny jsou fazole vhodné pro ty, kteří do svého jídelníčku nezařazují optimální množství zeleniny. Lze je také používat místo přílohy k masu nebo rybě.

Jeden šálek vařených fazolí denně může snížit hladinu LDL cholesterolu až o 20 %, stabilizovat inzulín a krevní cukr, snížit krevní tlak i riziko infarktu. Zajišťuje pravidelný odchod stolice, aktivizuje trávicí trakt. U konzumentů s citlivějším trávením mohou fazole zpočátku vyvolávat plynatost, která postupně mizí, protože časem se tělo dokáže jejich trávení přizpůsobit.
U nás se setkáváme především se semeny fazolu obecného, který se pěstuje v mnoha odrůdách, jejich semena se liší barvou, tvarem a velikostí. V českých kuchyních mají stabilní postavení.

„Konzumace fazolí je vhodná v jakoukoli denní dobu. Nedoporučuji je konzumovat pouze před pohybovou aktivitou, neboť můžou vyvolat, pro velký obsah vlákniny, zažívací potíže. Hodí se ovšem jako zdroj rostlinných bílkovin po tréninku a navíc jsou přirozeně bezlepkové,“ vysvětluje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold.

Bílá
Fazole bílá je plochá fazole s krémovou strukturou a jemnou chutí. Používá se k přípravě různých druhů jídel. Díky své jemné struktuře se výborně hodí na výrobu fazolového pyré. Před uvařením se namáčí na 8-12 hodin. Bílá fazole je vhodná na polévky, pomazánky, saláty, zapečení, přílohy apod. Vaří se 20 min v tlakovém hrnci (1,5 hod v normálním hrnci).

Fazole bílá velká 400 g
Po uvaření mají jemnou máslovou chuť. Proto se skvěle hodí jako součást zeleninových salátů, jako hlavní jídlo.
Doporučená cena: 36,90 Kč

Barevná
Moučná konzistence, široké využití. Hodí se skvěle do polévek, salátů, omáček, na zapečení nebo pyré. Barevné fazole dozrávají v červené, hnědé i černé barvě. Při úpravě jim nevadí ostřejší kořenění, a proto jsou ty pravé např. pro přípravu Chilli con carne.

Fazole barevná 450 g
Obsahuje významný podíl bílkovin a vlákniny. Obsahuje nízký podíl tuku. Velmi všestranná fazole. Nepostradatelná v jihoamerické/mexické kuchyni (chilli con/sin carne).
Použití: saláty, polévky, guláše, chilli, pomazánky, kaše
Doporučená cena: 29,90 Kč
Fazole místo masa a zeleninyRecept Menu gold

Mexický fazolový hrnec (1 porce 200 g – celkem 4 porce)

Ingredience:
50 g slunečnicového oleje
70 g cibule
150 g drcených rajčat
50 g rajského protlaku
300 g uvařených barevných fazolí Menu gold
300 g uvařených bílých fazolí Menu gold
100 g sterilované kukuřice
30 g česneku
sůl, pepř

Postup přípravy receptu: Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, protlak a utřených česnek. Přidáme drcená rajčata, uvařené fazole a kukuřici. Ochutíme, krátce provaříme. Podáváme s chlebem, případně uvařenou loupanou rýži Menu gold.

Zdroj: Menu gold / foto: bigstock, výrobce / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář