Pro gurmány

Kaki Persimon Bouquet – sezóna lahodného ovoce je tu!

Na první pohled vypadá jako oranžové rajče. Nenechte se ale zmást – kaki Persimon Bouquet je ovoce, které si zamilovali už staří Řekové. Považovali jej dokonce za dar bohů. My ho dnes oceňujeme nejen kvůli vynikající chuti, ale také jako výkonného pomocníka v boji o zdraví. Kaki Persimon Bouquet obsahuje vitamíny A, B a C, minerály, vlákninu, má vysoký podíl antioxidantů a neobsahuje žádný tuk. Jemný sladký plod si zamilujete na první ochutnání. A k tomu všemu se jednoduše loupe a krájí a nenajdete v něm žádná jadérka. Hlavní sezóna ovoce bohů právě přichází!

Pokud se s kaki Persimonem Bouquet setkáváte poprvé, možná se vám bude hodit několik tipů. Nebojte se koupit v obchodě tvrdší plody, toto ovoce totiž neustále dozrává – podobně třeba jako banány. Zralé kaki persimony jsou měkké a šťavnaté. Jejich zrání můžete uspíšit třeba tím, že je vložíte do papírového sáčku spolu s jablkem. Stejně jako banány se kaki neuchovává v lednici, mohlo by totiž zčernat. Kaki Pesimon Bouquet se dobře zpracovává a výborně se hodí třeba jako svačinka pro děti. Nebudou je totiž trápit zrníčka. Podobně jako jablko můžete kaki oloupat a nebo konzumovat se slupkou. A stejně jako oba zde zmíněné ovocné druhy, je kaki velmi variabilní a využitelné v teplé i studené kuchyni, chutná totiž skvěle jak čerstvé, tak pečené.

Vyzkoušejte třeba kaki-banánový chléb.
Potřebovat budete:
2 drobně nakrájené kaki Persimon Bouquet
1 zralý banán, rozmělněný vidličkou
210 g hladké mouky
1 vejce
115 ml mléka
100 g pískového cukru
50 g změklého másla
1 lžička sody na pečení
¼ lžičky soli
50 g rozinek
60 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných na špičku nože muškátového oříšku
Kaki_Persimon_02
Předehřejte troubu na 170° C. V misce smíchejte přísady – mouku, cukr, sodu na pečení, muškátový oříšek a sůl a odložte. Do další misky vložte vejce, mléko a máslo. Šlehejte, dokud se vše dobře nespojí. Poté přilejte do první mísy i s kaki, banánem, rozinkami, ořechy. Nalijte do připravené formy a pečte 60 minut, nebo dokud špejle vložená do středu nebude lepivá. Nechte chleba vychladnout 10 minut před krájením.

Kaki Persimon Bouquet roste na prosluněných svazích kolem španělské Valencie, kde nasává sladkost, než se dostane na váš stůl. Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Billa, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 8 – 18 Kč za kus. Více informací na www.nejkaki.cz.

Zdroj: Anecoop / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář