Zdraví

Krillový olej: rybí tuk nové generace v kapslích, které voní po vanilce

Doporučení výživových poradců zní jasně – konzumovat jednu až dvě porce rybího masa týdně. Rybí maso se totiž považuje za jedno z nejzdravějších na světě, je zdrojem důležitých živin jako omega-3 mastných kyselin nebo vitamínu D, čímž velmi prospívá našemu zdraví. Češi však v jeho konzumaci výrazně zaostávají, ve srovnání s průměrem EU spořádáme zhruba poloviční množství. Příliš velké oblibě se u nás netěší ani rybí tuk získávaný z tkání ryb, který do nás v dětství ládovali po lžičkách skoro násilím. Mnozí z nás mají ještě v živé paměti jeho nepříjemnou pachuť i konzistenci. Rybí tuk je přitom zdrojem mnoha prospěšných látek. Dnes už v nás ale jeho konzumace nemusí budit odpor, naopak. Novodobou alternativou rybího tuku je totiž mnohem zdravější přírodní krillový olej v kapslích, které mohou dokonce chutnat po vanilce.

Krillový olej v mnoha směrech rybí tuk ještě převyšuje. Získává se totiž z krillu, tedy malých mořských korýšů žijících v čistších oceánech zejména polárního pásu a živících se výhradně fytoplanktonem. Není tedy vůbec zatížen toxiny na rozdíl od tuku z ryb, který kvůli znečištění oceánů obsahuje olovo a rtuť. „Krillový olej je stejně jako rybí tuk bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin a má tedy pozitivní účinky na zdraví. Působí protizánětlivě, podporuje imunitní systém a správnou funkci srdce i mozkovou činnost,“ říká MUDr. Marie Kloudová, lékařka a biochemička. Pozitivní vliv má podle některých vědců dokonce i na psychiku.

Olej z krillu už není nutné polykat po lžičkách, užívat jej můžeme mnohem příjemněji – v kapslích. Kapsle Mentis Krill voní po vanilce a nezpůsobují nepříjemnou pachuť v ústech, takže neodradíme své okolí rybím odérem. Můžeme je konzumovat celoročně, doporučená denní dávka je 2–4 kapsle denně a jsou zcela nenávykové. Díky malé velikosti kapslí je vhodný i pro děti, právě ony ocení i jejich příjemnou vanilkovou vůni. Krill v kapslích Mentis Krill je získáván z oceánu maximálně šetrně k přírodnímu prostředí. Provádí se totiž ekologickým a trvale udržitelným způsobem a místo výlovu je 100% dohledatelné pomocí GPS souřadnic.

Konzumaci omega-3 mastných kyselin bychom opravdu neměli podceňovat. Příznivé účinky omega-3 mastných kyselin na lidský organismus potvrzují i výsledky rozsáhlé studie kanadských lékařů z University de Montreal. Ze studie vyplynulo, že jejich konzumace dokonce potlačuje i deprese. Výzkumná skupina z Mental Health Center pak prokázala, že omega-3 mastné kyseliny opravdu mohou pozitivně podpořit léčbu pacientů s depresí – u 8 z 10 pacientů s bipolární depresí, kteří kyseliny přijímali alespoň měsíc, došlo ke zlepšení až o 50 %.

Krillový olej dodává tělu nejen omega-3 mastné kyseliny, ale i další důležité živiny, které většině z nás obvykle chybí – vysoce kvalitní bílkoviny, jód, různé vitamíny (např. vitamín D) a minerály. Pravidelná konzumace potravin bohatých na tyto látky prospívá našemu zdraví. Snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a mozkové mrtvice, autoimunitních onemocnění, astmatu, přispívá k lepším kognitivním funkcím mozku a je prevencí deprese či jiných psychických onemocnění.

Zdroj Mentis Lab, s.r.o. / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář