Vyváženost stravy je nejlepším předpokladem k harmonii těla a pevnému zdraví. Jak na to poradí kuchařka Olivie Dupin Bez lepku a chutně!, plná voňavých receptů a užitečných tipů nejen pro ty, co drží bezlepkovou dietu. Nejenže inspiruje a chutná, ale pomůže i s nadbytečnými kilogramy. A nabídne také rady, jakými jídly přirozeně posílit svůj imunitní systém. Knihu vydává v češtině nakladatelství Synergie Publishing, které po vitariánské kuchařce Živá kuchyně cesta ke zdraví přichází s další publikací o nových trendech ve zdravém stravování.
Ať již patříte k narůstající skupině celiaků, kteří by lepek neměli jíst vůbec, máte podezření na alergii na pšenici nebo jen chcete vyzkoušet lehčí a zdravější jídelníček, vězte, že bezlepkový životní styl nemusí být ani stresující, ani nákladný. Kniha radí, jakými jídly můžete jednoduše a efektivně obohatit svoje vaření. Najdete v ní také jednoduché zásady pro stravování v restauraci, praktické tipy pro zásobování domácí spíže a hlavně snadné, rychlé a výtečné recepty vhodné pro gurmány i naprosté začátečníky.
S kuchařkou Bez lepku a chutně! můžete vykouzlit dokonalé pochoutky, jako jsou např. steaky s omáčkou z červeného vína, hříšně měkké dušené vepřové maso, lahodné třívrstvé dortíky z lilku, rajčat a sýra nebo pohádkově krémový karamelový pudink. Recepty masové i vegetariánské, sladké i slané, sezónní i exotické, u kterých se sbíhají sliny, doplňuje široká škála praktických rad a informací – jak zahnat chutě na večírku, jak číst štítky na obalech potravin, jak vysvětlit bezlepkové stravování dětem, ale i seznam internetových obchodů s bezlepkovými potravinami či mobilní aplikace pro celiaky.
Recepty (ukázka z knihy)
Salát z quinoy s pečeným kuřecím masem, meruňkami a kozím sýrem
Quinoa je zásobárna živin. Obsahuje také hodně vlákniny a proteinů. Ráda ji připravuji jako salát, který obměňuji každý týden. Na podzim se dá kombinovat se sladkými brambory, brusinkami a pekanovými ořechy, v zimě zase s pečenými červenými paprikami, rozinkami a piniovými oříšky. Salát je vydatný a chutný, a pokud si ho připravíte ve větším množství, vydrží vám v chladničce i dva dny. Lze ho podávat jak vychlazený, tak v pokojové teplotě.
Co budeme potřebovat (4 porce):
2 lžičky olivového oleje, 455 g vykostěných kuřecích prsíček nebo stehen zbavených kůže, sůl a pepř podle chuti, 11⁄2 hrnku (260 g) quinoy, propláchnuté, 2 hrnky (470 ml) vody, 1⁄2 hrnku (65 g) sušených meruněk, nasekaných, 4 jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka, 3⁄4 hrnku (85 g) plátků mandlí, opražených, 2 stroužky česneku, nasekané, 1 lžička medu, 1 lžička dijonské hořčice, 2 lžíce (30 ml) bílého vinného octa, 2 lžíce (30 ml) extra panenského olivového oleje, 4 hrnky (220 g) směsi mladých salátových lístků, 115 g kozího sýra, strouhaného
Jak na to:
Troubu předehřejeme na 180 °C (plyn stupeň 4). Ohnivzdornou vysokou pánev rozehřejeme při středně vysoké teplotě a nalijeme do ní olivový olej. Kuřecí maso osolíme a opepříme a vložíme do horkého oleje. Smažíme 3 až 4 minuty z jedné strany, až zezlátne. Maso obrátíme a v ohnivzdorné misce vložíme do trouby. Kuřecí prsíčka pečeme 5 až 6 minut, vykostěná stehna bez kůže 7 až 8 minut. Opečené maso vyjmeme a dáme stranou.
Mezitím ve velkém rendlíku smícháme propláchnutou quinou s vodou. Při vysoké teplotě přivedeme k varu. Poté teplotu snížíme na středně nízkou. Zvolna vaříme 15 minut nebo tak dlouho, až se ze zrnek začnou uvolňovat klíčky, quinoa změkne a vstřebá vodu. Quinou přendáme do velké mísy a necháme vystydnout.
Kuřecí maso nakrájíme na tenké plátky a přidáme do mísy. Přidáme sušené meruňky, jarní cibulku, mandle a česnek. V jiné menší misce ušleháme med s dijonskou hořčicí a vinným octem. Do zálivky po kapkách pomalu zašleháme extra panenský olivový olej. Salát zalijeme hotovou zálivkou, osolíme, opepříme a promícháme.
Na 4 talíře rozdělíme salátové lístky a salát z quinoy. Každou porci posypeme 28 g strouhaného kozího sýra.
Rada kuchaře: Pokud kuřecí maso nejprve zprudka osmahnete na plotně a poté pomalu dopečete při nižší teplotě v troubě, zůstane krásně šťavnaté a plné chuti. Na smažení použijte ohnivzdornou vysokou pánev.
Vepřové satay s arašídovou omáčkou a čalamádou (6 porcí)
Vepřové satay je jídlo inspirované thajskou kuchyní a není ani trochu nudné. Pokud si přípravu dobře naplánujete, dá se dokončit za pár minut. Den předem naložte maso do marinády, připravte si čalamádu i arašídovou omáčku a namočte grilovací jehly. Druhý den už budete jen grilovat.
Co budeme potřebovat:
Na čalamádu:
1 okurka hadovka, nakrájená na 6 mm kolečka, 2 šalotky, nakrájené na tenké plátky, 1 nasekaná thajská chilli paprička (bird’s eye), 1⁄4 hrnku (50 g) cukru, 1⁄4 hrnku (60 ml) čerstvě vymačkané limetkové šťávy, 1⁄2 lžičky soli.
Na vepřové satay:
4 stroužky česneku, 21⁄2 cm kousek zázvoru, nastrouhaný, 10 cm kousek citronové trávy, nasekané nahrubo, 1 konzerva (400 ml) kokosového mléka, rozděleného, 1 lžička kurkumy, 2 lžíce (30 ml) rybí omáčky, 1135 g vykostěného vepřového ramínka na grilování.
Na arašídovou omáčku:
1 stroužek česneku, nasekaný,1⁄2 hrnku (130 g) arašídového másla, 1⁄4 hrnku (60 ml) kokosového mléka uschovaného z marinády, 2 lžíce (30 g) hnědého cukru, 1 lžíce (15 ml) rybí omáčky, 2 lžíce (30 ml) čerstvě vymačkané limetkové šťávy.
Jak na to:
Dřevěné grilovací jehly namočíme nejméně na 1 hodinu do vody. Na čalamádu smícháme okurku, šalotky, chilli papričku, cukr, limetkovou šťávu a sůl. Dáme do ledničky a necháme marinovat nejméně 3 hodiny nebo přes noc. Občas promícháme.
Připravíme si marinádu na satay. Do food processoru nebo mixéru dáme česnek, zázvor a citronovou trávu. Směs rozsekáme najemno. Odměříme ¼ hrnku (60 ml) kokosového mléka a dáme ho stranou na arašídovou omáčku. Do česnekové směsi přidáme zbývající kokosové mléko, kurkumu a rybí omáčku a rozmixujeme dohladka. Marinádu přendáme do velké mísy.
Vepřové maso zbavíme přebytečného tuku, nakrájíme na 13 cm dlouhé a 1,3 cm široké plátky a vložíme do mísy s marinádou. Maso v marinádě obalíme a necháme marinovat nejméně 1 hodinu nebo přes noc.
Na arašídovou omáčku ušleháme česnek, arašídové máslo, uschované kokosové mléko, hnědý cukr, rybí omáčku a limetkovou šťávu v malé misce. Omáčku dáme stranou.
Gril rozpálíme na středně vysokou teplotu. Maso napíchneme na grilovací jehly a grilujeme při středně vysoké teplotě 5 až 6 minut z každé strany, případně tak dlouho, až je opečené dozlatova, místy se na něm tvoří tmavé skvrny a uvnitř není růžové. Podáváme s čalamádou a arašídovou omáčkou na namáčení.
Rada kuchaře: Satay je možné připravit i na sporáku v grilovací pánvi stejným způsobem jako na grilu, případně také v troubě. Troubu předehřejeme na 230 °C (plyn stupeň 8) a maso grilujeme asi 15 minut.
Pokud se chcete vydat na cestu za zdravějším životem, knižní novinka Bez lepku a chutně! bude výtečným průvodcem.
Bez lepku a chutně! (The complete guide to naturally gluten-free foods)
Autor Olivia Dupin, překlad Lenka Strnadová. Vazba: brožovaná, 224 stran, cena 399 Kč. Vydalo Synergie Publishing,
O autorce:
Olivia Dupin je osobní kuchařka, autorka receptů a výživová konzultantka. V roce 2009 zjistila, že trpí celiakií, a od té doby se věnuje tvorbě jednoduchých a chutných bezlepkových receptů, aby se i lidé, kteří se musí lepku vyhýbat, mohli těšit z dobrého jídla. Vystudovala Culinary Institute of America, mezi její osobní klienty patřili například profesionální hráč baseballu Mark Teixeira (New York Yankees) nebo televizní herec a komik Jerry Seinfeld. V současné době Olivia působí jako konzultantka a autorka receptů pro řetězec zdravých restaurací Energy Kitchen Restaurants, vede blog o vaření na www.energykitchen.com a jednoduché, domácí bezlepkové recepty sdílí také na svém blogu na www.livglutenfree.com. Žije, vaří a píše v Jersey City v americkém státě New Jersey.
zdroj: Synergie Publishing / komerční sdělení