Pro gurmány

Mák: recept na poslední letní dny

V jedné makovici je přibližně pět tisíc namodralých semínek. Také receptů s mákem je nespočet. Dovedete si představit, že byste se o tuto ryze českou plodinu – superpotravinu – v podobě makových buchet, koláčků nebo závinů ochudili? Z máku můžete vařit nejenom podle tradičních receptů. Zkuste makovou zmrzlinu!

Mák voní téměř opojně. Kdo mu jednou podlehne, tomu se na jídelníček bude často vracet. Má mimořádně vysoký obsah vápníku, ale i dalších minerálních látek. Zjednodušeně řečeno obsahuje tolik prospěšných věcí, že jej můžeme nazývat naší superpotravinou. Mák je v české kuchyni oblíbenou ingrediencí a každý z nás spotřebuje okolo 430 gramů za rok. To je asi nejvyšší průměrná spotřeba máku na jednoho obyvatele ve světě. Při jeho nákupu byste si ale měli dát pozor, abyste vybrali ten správný. Náš modrý mák má namodralou barvu, krásně voní a je nasládlý. Pokud upřednostňujete nákup již mletého máku, může se stát, že kromě kvalitního máku se do směsi dostal i technický, který kvalitu máku značně degraduje. Proto dejte raději přednost máku celému a doma si jej umelte. Čerstvě namletý bude vonět ještě více.
mak_recepty_02
Tvarohovo–maková zmrzlina (viz. úvodní obrázek)
Mák a tvaroh. Tyhle dvě hlavní suroviny stačí k tomu, abyste i v posledních letních dnech dosáhli ochlazení a uspokojení chuťových pohárků zároveň. Kombinace jednoduchá, příprava rychlá, výsledek opakovatelný. Bleskový recept, který vykouzlí úsměv na tváři, jak dospělým, tak dětem. A to nejenom v létě.

Recept: 6 osob 10 minut + 6 hodin na zmražení
250 g tvarohu
2 lžíce šlehačky ke šlehání (na zředění)
3 lžíce moučkového cukru
1 velká lžíce mletého máku

Veškeré ingredience smíchejte a vlijete do formiček na nanuky. Nechte zmrznout a pak jen vychutnávejte. Pokud zrovna nemáte žádné formičky po ruce, nevadí, využít se dají i kelímky od jogurtů.

Tip: Vyzkoušejte do směsi přidat špetku sušené levandule a dát tak zmrzlině třetí rozměr.

Více informací o naší české tradiční plodině – máku a další recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.

Zdroj: Agrární komora ČR / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář