Pro gurmány

Nejen maso, ale i zelenina si s grilem perfektně rozumí

Léto a s ním spojená grilovací sezóna jsou v plném proudu. Dobroty z grilu si ale můžete vychutnat i pokud zrovna neholdujete steakům. Ať už jste vegetariáni, nebo jen chcete svůj jídelníček zpestřit a odlehčit, vsaďte na grilovanou zeleninu a lehký dip! Poradíme vám, které druhy se hodí na rošt a co udělat pro to, abyste si na opékané zelenině na ohni pochutnali co nejvíce. Aby vaše chuťové pohárky byly co nejspokojenější, sáhněte po kvalitě.

Kvalitu potravin spolehlivě zaručuje označení BIO, které znamená původ z ekologického zemědělství. Certifikované logo biolistu a biozebry zaručuje, že v koupené zelenině nebudou stopy chemických hnojiv či postřiků. Zároveň také podpoříte zemědělství, které produkcí potravin neznečišťuje životní prostředí, ale naopak přírodu pomáhá zachovat v dobrém stavu. Pro kvalitní zeleninu se můžete vypravit nejen do obchodních řetězců, kde je běžně k dostání, ale také přímo k lokálním farmářům.

Jaké druhy patří na gril?
Na rošt se hodí mnoho typů zeleniny a je jen na vás, jaké preferujete. Nemusíte se držet pouze tradičních druhů, sáhnout můžete také po méně typických plodinách. Chybu neuděláte, pokud zvolíte papriky, kedlubnu, cuketu, kukuřici, rajčata, brambory, fazolové lusky, lilek, patison, řepu nebo dýni, celer, cibuli, chřest či mrkev. S grilem si rozumí také houby a nejlépe žampiony. Každá zelenina ale vyžaduje jinou úpravu a rozdílný čas přípravy.

Zeleninu je vhodné krájet zhruba na centimetr silná kolečka, aby se propekla. Vodnatější druhy zbavte pomocí utěrky přebytečné tekutiny. Rajčata grilujte vcelku na jehle či rozpůlená. Papriky omyjte pouze zvenčí a krájejte na čtvrtiny, stejně jako žampiony. Mrkev se nejlépe orestuje pokrájená na menší kousky, a naopak chřest můžete bez spodní dřevnaté části vložit na rošt celý. Kukuřici nejdříve krátce povařte a rozpálenou ji potírejte máslem.

Aby nedošlo ke ztrátě vitaminů, rozpalte gril na maximum a zeleninu na něm ponechte co nejkratší dobu. Měkké bude stačit 8 až 12 minut a tvrdé dopřejte i půl hodiny tepla.
olive-oil
Jak je to s kořením?
Většina kuchařů se shoduje na tom, že nejlepší je zeleninu vložit na gril bez soli či jakéhokoliv koření, které by se stejně připalovalo. Posolená zelenina by zase pustila vodu a zůstala by zbytečně vysušená. Nejvhodnější úpravou je pokapat připravené druhy kvalitním bio olivovým olejem smíchaným s trochou vody. Opravu stačí pár kapek, zelenina v oleji rozhodně nemusí plavat.

Po sejmutí z roštu si vystačíte s hrubozrnnou solí, čerstvým pepřem, bio citrónem a bylinkami, jako je šalvěj, rozmarýn či majoránka. Grilovaná zelenina si výborně rozumí také s česnekem.

Nezapomeňte na dip
Jako lahodná příloha poslouží lehký dip. Jeho základem je bílý jogurt a zakysaná smetana společně s prolisovaným voňavým bio česnekem a malým množstvím bio olivového oleje. Směs dochuťte solí, pepřem a zelenými bylinkami, například petrželkou či bazalkou. Dokonale hladký dip získáte, pokud všechny suroviny na závěr promixujete tyčovým mixérem.

Zdroj: Pepr Consulting, foto: Pepr Consulting, bigstock / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář