Profíci radí

Průvodce dokonalým sýrovým prkénkem

Také vás při návštěvě Itálie nebo Francie okouzlila krásně servírovaná sýrová prkénka, nad nimiž se sbíhají sliny a jsou pastvou pro oči? Nechte se inspirovat jednoduchým návodem, jak dosáhnout chuťově i esteticky vyvážené kombinace surovin a překvapte své blízké a přátele pohoštěním na michelinské gurmánské úrovni.

Můžete si také nechat poradit v některém z obchodů, které se právě na sýry a další delikatesy specializují. Například v síti prodejen La Formaggeria Gran Moravia je personál pečlivě vyškolený, a proto se můžete bez obav zeptat, jaké doplňkové ingredience se nejlépe hodí k vašemu oblíbenému sýru, jak je vhodné jej krájet atd. Nezapomeňte také, že sýry bez vína jsou pro Italy nebo Francouze něco jako pro nás Čechy vepřo knedlo bez dobrého piva. Opět neuděláte chybu, když se na vhodné víno k vybraným sýrům zeptáte přímo v obchodě!

Nezbytné pomůcky
Nejprve vyberte prkénko. Může být dřevěné, keramické, skleněné i břidlicové. Kulatý tvar se nejlépe hodí, pokud chcete sýry uspořádat dle stáří od nejmladších po nejstarší. Obdélníkové je zase vhodnější, pokud k sýrům na prkénko chcete servírovat různé další speciality. Čekáte větší počet hostů? Připravte prkének hned několik, klidně menších, na více míst stolu, aby na ně všichni pohodlně dosáhli. Doplňte různými druhy nožů k roztírání, krájení měkčích sýrů, loupání těch tvrdých nebo speciálními noži k vytváření hoblinek. Nakonec vyberte ozdobné mističky na med, krémy, marmelády a různé salsy. Sýry nekrájejte s příliš velkým předstihem, aby nevysychaly. Pokud jsou sýrové bochníčky malé, připravte je na prkénko vcelku.

Sýry dle typů
Měkké: giuncata s rukolou, mozzarella ciliegine (třešničky), Taleggio, brie, tomino, Verena dolce…
Polotvrdé: Mezzano di malga, Tre Corti, pecorino pistacchio, Verena mezzano, Fontina, Montagna di vino, Piave mezzano, provolone piccante…
Zralé: Gran Moravia, Asiago stravecchio, provolone stagionato, piave vecchio…
S ušlechtilou plísní: gorgonzola dolce a piccante…

Doplňkové dobroty
Čerstvé ovoce: hroznové víno, jahody, hrušky, jablka…
Sušené a kandované plody: fíky, meruňky, datle, rozinky, švestky, zázvor…
Skořápkové plody: vlašské ořechy, lískové oříšky, kešu, dýňová semínka, mandle, pistácie…
Salámy: prosciutto crudo, mortadella, prosciutto arrosto, italský speck, salám ungherese, salám Napoli, pancetta, lardo, salám s vínem Primitivo…
Olivy a jiné nakládané delikatesy: černé olivy, olivy Bella di Cerignola, polosušená rajčata, nakládaný artyčok…
Křupavé snacky: rozmarýnová focaccia, piadina nakrájená na proužky, tyčinky grissini, opečené kostičky polenty…
Med a marmeláda: lanýžový med, vinné želé, cibulová marmeláda, mandarinková marmeláda, červené pesto…
GM2
Jak sýry správně poskládat?
Samozřejmě platí, že fantazii se meze nekladou a půjde o váš výtvor, musí se tedy líbit především vám! Pokud ale váháte, jak na to, můžete se držet základních pravidel. Seřaďte sýry tak, aby prkénko jako první nabízelo čerstvé kozí a ovčí sýry a sýry s bílou kůrkou, po nich následují tvrdé sýry, a nakonec sýry s modrou plísní. V ochutnávání pak postupujte od chuťově jemných sýrů až po ty s nejsilnějším aroma a chutí, pikantnější. Nebo máte chuť být více originální? Pak si můžete pohrát s vykrajovátky různých tvarů, nebo na několik menších prkének naservírovat vždy větší kousek jednoho sýra se selekcí právě těch doplňků, které se k němu nejvíce hodí.

Zdroj: Gran Moravia / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář