Pro gurmány

Recept: Velikonoční mazanec

Velikonoce jsou za dveřmi a vy možná přemýšlíte, čím ozdobíte sváteční stůl. Nadýchaný beránek, velikonoční dort, nebo snad mazanec? Pokud jste se rozhodli právě pro tuto pochoutku, máme pro vás prověřený recept.

Velkonoční mazanec
250 g polohrubé mouky + trochu hladké mouky na poprášení těsta
50 g krupicového cukru + 1 lžíce do kvásku
1/4 sáčku vanilkového cukru
špetka soli
dvě lžičky citronové kůry
špetka muškátového květu
1/2 balíčku čerstvého droždí
100 ml vlažného mléka
80 g rozpuštěného másla
2 žloutky
75 g pokrájených mandlí VitaNut
50 g spařených a opláchnutých rozinek
1 lžíce rumu
1 vejce na potření
moučkový cukr na poprášení

Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravíme kvásek a nechte ho v teple vzejít. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, nastrouhanou citronovou kůrou a muškátovým květem.

Do směsi vlijte vzešlý kvásek, přidejte žloutky, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí a nakonec i rozpuštěné vlažné máslo. Těsto důkladně zpracujte – nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama.

Moukou poprášené těsto dejte do čisté mísy, přikryjte a nechte kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce promíchejte vařečkou. Do těsta se tak dostane další vzduch.

Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte, utvořte bochánek, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte znovu nakynout. Předehřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Na bochácích můžete nožem vytvořit klasický kříž. Mazance pomažte vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct.

Pět až deset minut pečte zprudka, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým pečením se uzavřou póry na povrchu; pak je třeba teplotu snížit, aby se bochánek pořádně propekl.

Upečený mazanec ihned potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout a můžete podávat!

Zdroj: VitaNut / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář