Pro gurmány

Silvestrovské recepty z regionálních specialit

S koncem roku se pojí nejen bujaré oslavy a večírky, ale také plné stoly zajímavých a netradičních pokrmů. Čas, který nejčastěji trávíme s přáteli a rodinou, si chceme užít a k tomu samozřejmě patří i něco speciálního. A právě proto jsme se rozhodli připravit několik receptů, které jistě oceníte nejen vy, ale také vaši hosté.

Během nákupu jednotlivých surovin doporučujeme sledovat označení Regionální potravina na jednotlivých obalech. Přítomnost tohoto loga vám dává jistotu, že se jedná o kvalitní produkty, které navíc pocházejí přímo z vašeho kraje, blízkého okolí nebo sousedství.

Přejeme vám šťastný nový rok.

Limonáda z čerstvého moštu s jablky a mátou
Co by to bylo za rodinnou sešlost nebo posezení s přáteli bez pořádného nápoje? Aby si ale na této limonádě mohli pochutnat i ti nejmenší, připravili jsme nealkoholickou variantu. Pro tento recept jsme vybrali limonádu Kolowrat z Kolowratských sadů pocházející z Plzeňského kraje. Je vyrobena z čerstvého jablečného moštu a čisté pramenité vody. Obohacena o jedinečnou recepturu s výluhem z 12 bylin a plodů. Díky své chuti a kvalitě získala v roce 2021 ocenění Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 10 minut
Náročnost: *

Ingredience:
2 l limonády Kolowrat z Plzeňského kraje
2 čerstvá jablka
1 svazek čerstvé máty

Postup: Čerstvá jablka důkladně omyjeme a i se slupkou nakrájíme na půlměsíčky. Limonádu přelijeme do džbánu, přidáme nakrájená jablka, čerstvou mátu a vše důkladně promícháme.

Limonádu můžeme dozdobit čerstvým rybízem.
LimonadaSilvestrovští šneci s bylinkovým máslem, zeleninou a pečivem
Šneci, fantastická delikatesa, která je v rámci české gastronomie téměř zapomenuta. Tradiční pokrm, který se v minulosti podával především na Vánoce, jsme pojali zcela netradičně a takto připravení šneci se skvěle hodí například na silvestrovské oslavy.  Tato šnečí lahůdka, která pochází z farmy Nahošovice z Olomouckého kraje, získala v roce 2021 označení Regionální potravina. Šneky jsme připravili se špenátem, omáčkou z pečených paprik, konfitovaným česnekem a čerstvým salátem.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: *

Ingredience:
24 ks šneků s bylinkovým máslem z farmy Nahošovice z Olomouckého kraje
500 g čerstvého špenátu
4 ks rajčat
6 ks barevné papriky
2 stroužky česneku
0,2 l oleje
4 ks čerstvého pečiva
20 g bazalkové omáčky
200 g čerstvého salátu
0,1 l olivového oleje
větvička rozmarýnu nebo tymiánu
sůl a pepř

Postup: Na plech poklademe rozpůlená rajčata, celé papriky, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a pečeme v troubě na 200 °C přibližně 15 minut. Poté rajčata vyjmeme a papriky pečeme dalších 15 minut. Papriky následně přendáme na talíř, zabalíme do potravinové fólie a necháme přibližně 20 minut odpočinout, aby se lépe loupaly. Následně je oloupeme, vyjadřincujeme, rozmixujeme mixerem do hladka a dochutíme solí a pepřem.

Česnek oloupeme, vložíme do oleje s rozmarýnem, solí a na mírném plameni pozvolna konfitujeme do zlatova. Tato příprava spočívá v pomalém a dlouhém táhnutí česneku ve větším množství oleje (olej nesmí dosáhnout bodu varu, ideální teplota je 80 °C). Ve výsledku získáme česnekový olej. Následně česnek vyjmeme a již ho v rámci tohoto receptu nebudeme potřebovat. Čerstvý špenát zprudka orestujeme na oleji z česneku, osolíme a opepříme.

Čerstvé pečivo nakrájíme a pomažeme bazalkovou omáčkou. Čerstvý salát dochutíme olivovým olejem, solí a pepřem.

Šneky pečeme v troubě na 180 °C zhruba 10 minut a podáváme.

Zdroj: Regionální potravina / komerční sdělení

new_year_banner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doporučené

Přidat komentář