11 druhů koření, které by neměly chybět v žádné kuchyni

Jednou z věcí, které na vaření milujeme, je možnost dodat každému pokrmu rozmanitou chuť. Je tolik chutí a vůní, kterými můžeme dát jídlu ten správný šmrnc. Každé koření je důležité, každé má svou specifickou funkci. Jsou však některá, která by neměla chybět v žádné domácnosti.

Černý pepř
Černý pepř dodá elán každému jídlu. Obsahovat by ho měly zejména bílé a krémové omáčky. Používá se téměř do všech jídel, včetně salátů a marinád.

Kajenský pepř
Kajenský pepř je součástí většiny teplých omáček a dušených mas. Je široce používán v indické kuchyni a pikantních receptech. Špetka kajenského pepře dodá chuť i horkému kakau. Skvělým doplňkem je i pro chuť fazolí.
koreni_v_kuchyni_03
Paprika sladká
Paprika je, vedle pepře, jedním z nejpoužívanějších koření vůbec. Jídlu dodává nejen typickou chuť, ale také barvu. Přidává se do gulášů, omáček, masových i zeleninových pokrmů. Je součástí většiny směsí koření pro grilování. Obsahuje velké množství vitamínu C, povzbuzuje chuť k jídlu a posiluje krevní oběh.

Kmín
Kmín dominuje mnoha kuchyním – zejména pak indické, mexické, asijské a africké. Má příjemnou nevtíravou vůni, a přesto silnou nezaměnitelnou chuť. Je jednou z hlavních složek kari koření. Je výborný na ryby, jehněčí a vepřové maso.
koreni_v_kuchyni_04
Oregano
Bez oregana se neobejde italská a řecká kuchyně. Silně je také zastoupeno v kuchyni mexické a turecké. Perfektní chuť dodává těstovinám, pizzám, polévkám, omáčkám, salátovým dresinkům. Přidává se taktéž do vaječných a sýrových pochoutek.

Bobkový list
Bobkový list najdete nejčastěji v pokrmech s kari, v polévkách, marinádách a dušených pokrmech. Nejčastěji je využíváno ve středomořské kuchyni. Hodí se k hovězímu a kuřecímu masu, rybám a rýži.

Muškátový oříšek
Milovníci pečení si jistě již zamilovali muškátový oříšek. Pro svou mírně sladkou chuť a aroma se přidává do většiny pečených pokrmů, moučníků a dezertů.
koreni_v_kuchyni_05
Nové koření
Nové koření neboli jamajský pepř dodá pikantní chuť kuřecímu, hovězímu a jehněčímu masu, pokrmům ze sladkých brambor a zelenině. Je přidáván do omáček a polévek, k dušeným masům i do marinád.

Bazalka
Bazalka se skvěle hodí do pokrmů z rajčat (například do tomatové polévky) a do omáček. Je hojně používána zejména ve francouzské, středomořské a italské kuchyni. Dodává chuť těstovinám, polévkám a salátovým dresinkům. Je hlavní složkou pesta. Pro maximální chuť se doporučuje přidat bazalku těsně před koncem vaření.

Tymián
Tymián je dobré koření do polévek, do vaječných a sýrových pochoutek, ale nezastupitelné místo má v receptech z masa (i kuřecího) a zeleninových receptech (zejména pak těch s fazolemi). Používá se také do omáček na těstoviny. Je bohatým zdrojem vitamínu K.
koreni_v_kuchyni_01
Sůl
Sůl je kapitolou sama o sobě a proto se jí budeme podrobně věnovat v některém z dalších článků.

text: redakce / foto: bigstock, archiv

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Nástěnný kalendář je nejen praktickým doplňkem interiéru, může také přinášet radost. Překrásný nástěnný kalendář Magické kočky vás každý měsíc přivítá

Eros Energy je nejnovější pánská Eau de Parfum od Versace, jedinečný parfém s výraznou vůní a dlouhotrvající vonnou stopou. Láska,

Med je jednou z prvních surovin, které se začaly pro své blahodárné účinky používat v kosmetickém průmyslu. Stimuluje tvorbu nových

Přidejte se k nám