V dnešní době není nouze o rady týkající se zdravých potravin. Někdy může být poměrně těžké vyznat se v tom, které poslední „nejzdravější“ jídlo je spíš centrem reklamního humbuku, a které opravdu přináší slibované živiny. Vybraných šest potravin sice nepokrývá všechno, co žena ve svém jídelníčku potřebuje, ale podle odborníků by je tam měla zařadit co nejčastěji.
Jogurt
Jogurt je součástí zdravé výživy už dlouho a jeho pozitivní účinky na naše zdraví jsou již mnohokrát potvrzeny. A nejde jen o jogurt, ale i ostatní fermentované mléčné výrobky obsahující probiotika, která zlepšují fungování zažívacího traktu, snižují možnost jeho zánětlivých onemocnění a vzniku žaludečních vředů. Probiotika také podporují střevní mikroflóru, která je jedním ze základních kamenů naší imunity. Jogurt je nutričně bohatý na bílkoviny, vápník, riboflavin, vitamín B6 a B12. A právě vápník, tak důležitý pro zdravé kosti, potřebuje žena v každém věku.
Luštěniny
Luštěniny jsou výborným zdrojem proteinů, vlákniny, vitamínů i minerálních látek. V kombinaci s nízkým obsahem tuků to z nich dělá ideální potravinu. Rozpustné a nerozpustné vlákniny v nich obsažené snižují cholesterol. Látky zvané izoflavony zase pomáhají s regulací hormonů a tím regulují výkyvy nálad v předmenstruačním období a v době menopauzy.
Tučné ryby – losos, sardinky, makrela
Ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, a to konkrétně dva typy známé jako DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (eikosapentaenová kyselina), které chrání buněčnou membránu a snižují riziko mnoha nemocí – například mozkové mrtvice, vysokého tlaku, srdečních onemocnění, depresí, zánětů a bolestí kloubů.
Bobule – jahody, maliny, borůvky…
Vitamín C, kterého toto drobné ovoce obsahuje vysoké množství, je významný antioxidant, který chrání nejen vaše srdce, ale také zpomaluje stárnutí pokožky. Antokyany (patří k flavonoidům) v nich obsažené podporují obnovu buněk, lutein zase zdraví vašich očí.
Rajčata
Asi nejdůležitější živinou v rajčatech je lykopen, antioxidant, který hraje roli ochránce lidských buněk, tkání a orgánů, přispívá ke snižování rizika výskytu kardiovaskulárních i některých nádorových onemocnění, pomáhá v boji proti srdečním chorobám, chrání kůži před předčasným stárnutím.
Mléko
V posledních letech většina žen trpí nedostatkem vitamínu D. Jednak je to způsobeno tím, že se vyhýbají slunečnímu záření, a také používáním opalovacích krémů, které blokují syntézu tohoto vitamínu. Mléko je významným zdrojem vitamínu D, jež pomáhá kostem absorbovat vápník, což snižuje riziko osteoporózy. Je nezastupitelným zdrojem bílkovin, tuků, vitamínů, minerálů a stopových prvků.
text: redakce / foto: bigstock