Tak malé a tak zdraví prospěšné – to jsou ředkvičky, nízkokalorická kořenová zelenina, plná vitamínů, minerálů a vlákniny.
Čerstvé ředkvičky jsou pro tělo dobrým zdrojem vitamínu C. Kromě tohoto vitamínu obsahují také vitamín B6, riboflavin, thiamin, minerály, jako je draslík, hořčík, vápník, zinek nebo železo, lutein a beta-karoten.
Ředkvičky jsou velmi účinné v boji proti nachlazení a bolestem v krku – čistí průdušky, zklidňují bolest v krku, odstraňují hlen. Jsou také výborným čisticím prostředkem pro zažívací ústrojí – podporují dobré trávení, zmírňují nadýmaní a různé zažívací potíže. Vzhledem k vysokému obsahu vitamínu C může pravidelná konzumace ředkviček pomoci předcházet virovým infekcím.
Díky velmi nízkému obsahu kalorií jsou ředkvičky skvělým způsobem, jak tělu dodat potřebné živiny, aniž by byla ohrožena naše váha. Vysoký obsah vody zase zaručí dostatečnou hydrataci a svěžest pokožce našeho těla a prospěšný je také ledvinám – pomáhá vylučovat z těla toxiny, působí jako přírodní čisticí prostředek.
Ředkvičky jsou, díky svým detoxikačním vlastnostem, velmi dobré pro žaludek a játra.
Zapomenout nemůžeme ani na antimikrobiální a antibakteriální vlastnosti ředkviček, a také na to, že bílou ředkvičku můžeme použít jako účinný „lék“ při bodnutí hmyzem – pomáhá snížit bolest v zasažené oblasti, zmírňuje otok a červenou ředkvičku jako přírodní čisticí prostředek na pleť a efektivní pleťovou masku.
A jak poznat opravdu čerstvou a kvalitní ředkvičku? Kořen by měl být tvrdý a křupavý, nepříliš velký, bez trhlin, listy jasně zelené a beze skvrn.
text: redakce / foto: bigstock, archiv