Profíci radí

Jak správně vrstvit oblečení na zimní sporty

Během lyžování a dalších zimních aktivit se sportovci dostávají do přímého kontaktu se sněhem, proto je funkční a nepromokavé oblečení naprostou nezbytností. Prozradíme vám, jak se připravit na zimu a na co se při výběru oblečení zaměřit.

Kouzlo tkví ve správném vrstvení
Výkon sportovce neovlivňuje pouze jeho kondice, důležitou roli hrají i další faktory, mezi které patří kvalitní funkční oblečení. Systém spočívá zejména v oblékání ve třech po sobě navazujících vrstvách, z nichž každá plní svou nenahraditelnou funkci. Zejména pro zimní sporty je velmi důležité používat funkční prádlo. Jednak pro ochranu před prochladnutím a také při fyzické zátěži pro účinný odvod potu a vlhkosti od pokožky.

Druhá kůže, která v zimě hřeje
„První vrstvou je vždy dobře padnoucí a správně fungující termoprádlo- triko s dlouhým rukávem a dlouhé spodky. Tato vrstva bývá zpravidla slabší, neboť jejím úkolem je rychle transportovat pot od těla do dalších vrstev. Díky tomu udrží vaše tělo v suchu a napomůže lepší termoregulaci. Dbejte na to, aby termoprádlo mělo vždy přiléhavý střih. Jedině tak bude schopné efektivně nasát a odvádět pot od těla,“ vysvětluje produktová specialistka značky Craft Jana Hájová. Jako druhou vrstvu oblékněte např. fleecovou mikinu a tepláky, jejichž materiál je velmi příjemný na omak a dobře se nosí.

Craft Active Intensity triko a spodky
Vysoce funkční triko a spodky jsou určené pro sportovní aktivity v chladném počasí, a pro ty, kdo se věnují sportu intenzivně. Prádlo oceníte v podzimní, zimní i jarní sezóně. Jeho termoizolační vlastnosti jsou dokonale vyvážené s jeho schopností odvodu potu. Pletenina je velmi příjemná a pružná, má rozdílnou strukturu podle potivých zón těla, kdy přechody mezi nimi jsou bezešvé. Střih trika je ergonomický, samotné torzo těla je bezešvé, rukávy jsou raglánové a případné švy jsou ploché. Funkční ergonomicky střižené spodky mají v pase široký pružný úplet, nohavice jsou ukončeny do široké pružné manžety a případné švy jsou ploché. Celkový design prádla působí velice efektním a sportovním dojmem.

Ochrana proti vnějším vlivům a nepřízni počasí
Svrchní a zároveň poslední vrstva poslouží jako ochrana před nepříznivými vlivy počasí. Zimní bundy a kalhoty by měly být z větru odolného materiálu. Dívejte se i po označeních s názvem „VentAir Wind“. Jedná se o oblečení, které je určené zejména pro vysokou intenzitu pohybu v chladných zimních měsících. Membrána VentAir Wind poskytuje excelentní ochranu proti větru, včetně ochrany proti dešti, při zajištění maximální prodyšnosti a transportu vlhkosti od pokožky. Nedílnou součástí zimního oblečení by měla být čepice a dostatečně zateplené rukavice.

Craft Pace bunda
Dámská lehká elitní bunda je určená pro výkonnostní běžecké lyžování. Vyrobena je pomocí třívrstvé technologie, kdy je na přední straně trupu a na svrchní straně rukávů použita membrána VentAir Wind, která zaručuje odolnost vůči větru a částečně vodě. Na zádech, ve spodní části rukávů a v podpaží je elastický prodyšný Thermolight s jemným fleecem z vnitřní strany, který zajišťuje vyšší prodyšnost a volnost pohybu. Středový zip je podložený légou a ukončený do ochrany brady vůči oděru. V oblasti hrudníku je umístěno ventilační poutko, které zamezuje nekontrolovatelnému otvírání bundy při otevřeném zipu. Límec je z vnitřní strany tvořen jemným česaným fleecem pro vyšší komfort a má ergonomický tvar. Rukávy jsou předtvarované. Na levém rukávu najdeme voděodolnou kapsičku se zipem pro permanentku. Náprsní kapsička na zip má otvor pro sluchátka. Zádová část bundy je mírně prodloužená a opatřená ve spodní části z vnitřní strany silikonovým potiskem, který zabraňuje vyhrnování bundy při jízdě. Nechybí reflexní ošetření v podobě švů podložených reflexní páskou a potisku na zádech.
craft_zima_02
Craft Protect vesta
Dámská prošívaná vesta zateplená syntetickým vláknem o gramáži 80 g/m2. Je určená pro ty, kteří se potřebují před nebo po tréninku či závodě zahřát. Stejně tak se dá použít i pro běžné nošení. Střih bundy je ergonomický s elastickými panely po stranách a na zadní části rukávů pro volnost pohybu. Bunda ošetřena speciální WR úpravou zajišťuje částečnou odolnost vůči vodě.) Ripstopový materiál zaručí odolnost vůči mechanickému opotřebení. Středový zip je podložený légou a ukončený do ochrany brady vůči oděru. Z vnitřní strany límce se o vyšší komfort postará jemný fleece. Rukávy jsou ukončeny do elastických průramků. Nechybí dvě praktické přední kapsy a reflexní ošetření. Spodní část bundy lze stáhnout.

Craft Stratum kalhoty
Dámské celorozepínatelné kalhoty s VentAir Wind, s membránou, kterou využívá i švédský národní tým běžeckého lyžování. Díky použité membráně na přední straně kalhot a zadní straně lýtek, je zaručena velmi dobrá odolnost vůči větru a částečně vodě. Zadní díl je tvořen pružným Thermolitem, který zajišťuje termoizolaci a volnost pohybu. Z vnitřní strany kalhot je použit jemný česaný fleece pro udržení optimální tělesné teploty a dobrého odvodu potu. Kolena jsou předtvarovaná. Švy v oblasti kolen jsou spojené technologií Ultrasonic pro maximální komfort při pohybu. Nohavice jsou po stranách rozepínatelné a dole jsou ukončeny do gumy s drukem. Pro maximální bezpečnost jsou kalhoty ošetřeny efektním reflexním potiskem na kolenou a 3D logem Craft na stehně.

Jak správně pečovat o funkční prádlo
Dodržíte-li zásady správné péče o funkční prádlo, bude vám spolehlivě sloužit i několik let. Jedním z důležitých kritérií je způsob praní. Před prvním praním se nejprve seznamte s pokyny pro praní uvedenými na etiketě termoprádla. „Funkční prádlo je možné prát v pračce, ale vždy jen do 40 °C, vyšší teplota by mohla nenávratně narušit strukturu vláken i jejich pevnost. Nejšetrnější je praní v ruce. Rozhodně se nenechte zmýlit tím, že termoprádlo má dobrou funkci odvodu potu a vlhkosti a není třeba jej pravidelně prát,“ říká Jana Hájová. Opak je pravdou. „Při odvodu potu se v termoprádle udržují tzv. částečky soli a jiné nečistoty, které vypotíte. Ty mohou mít za následek nevzhledné skvrny,“ dodává Jana Hájová. Funkční prádlo perte vždy naruby. Zipy, zkracovače nebo plastické nášivky mohou totiž způsobit u jemnějších pletenin zatržení. Vyvarujte se používání aviváží a jiných pracích prostředků, které obsahují aviváž. U běžného prádlo sice aviváž zvyšuje pohodlí při nošení, ale u funkčního vytváří tzv. film na jednotlivých vláknech a ucpává póry tkaniny, která tím ztrácí své funkční vlastnosti. Dalším krokem ke správné péči je sušení. Termoprádlo nikdy nedáváme do sušičky, ale vždy ho necháme volně usušit. Nedoporučuje se ani žehlení, spálili byste tím vlákna tkaniny.

Zdroj: Craft / foto: archiv, výrobce

Doporučené

1 komentář

Přidat komentář