Pro maminky, Profíci radí

Jak pečovat o zuby dítěte

Správná péče o ústní dutinu začíná před prořezáním prvního zubu. První zuby začínají dětem prořezávat kolem 6. měsíce života. Je však důležité začít se správnou péčí o ústní dutinu ještě před prořezáváním prvního zubu. Zdravé dásně znamenají zdravé zuby.

Děti mají prořezané všechny mléčné zuby obvykle do 3 let věku. Tyto zuby se nazývají dočasné a začínají vypadávat kolem 6. roku věku dítěte. V té době začínají prořezávat stálé zuby. Mezery v mléčném chrupu jsou normální. Udržují místo pro stálé zuby. Většina stálých zubů prořeže do 13. roku věku dítěte.

Kaz kojenecké láhve je závažný problém
Ke vzniku kazu kojenecké láhve dochází následkem častého podávání slazených nápojů v kojenecké láhvi dětem.

Pokud mu chcete přejít
V kojenecké láhvi podávejte dítěti pouze mléko nebo vodu. Nedávejte dítěti láhev do postýlky.

Několik tipů, jak udržet zuby zdravé a silné

0-6 měsíců
Chraňte zuby svého dítěte. Po krmení použijte buď speciálně navržený měkký kartáček pro kojence, nebo dásně otírejte gázou.

6 měsíců-2 roky
Pokud je dítě schopné vypláchnout, začněte používat zubní pastu s obsahem 500-1000 ppm fluoridu, v závislosti na míře rizika zubního kazu. Používejte množství zubní pasty velikosti hrášku. Ujistěte se, že dítě po čištění zubů pastu vyplivne. Začněte navštěvovat zubního lékaře každých 6 měsíců.

2-6 let
Používejte dvakrát denně zubní pastu s obsahem 500-1450 ppm fluoridu, v závislosti na míře rizika zubního kazu. Používejte malé množství zubní pasty velikosti hrášku. Pokuste se zajistit, aby si dítě přestalo cucat palec a přestalo používat dudlík před dovršením čtvrtého roku věku. Vysvětlete svému dítěti, že vypadávání mléčných zubů je přirozené. Tímto způsobem jim totiž narostou „dospělácké“ zuby. Dokud děti nejsou schopny provádět ústní hygienu sami, rodiče by jim měli pomáhat čistit zuby dvakrát denně.

Nad 6 let
Používejte dvakrát denně zubní pastu s obsahem 1450 ppm fluoridu (tj. zubní pastu pro dospělé). Soustřeďujte se zejména na zadní zuby, na kterých se akumuluje více plaku. Děti, které sportují, by měli nosit chránič zubů.

Dospívající
Rodiče mohou využít zájem dospívajících o svůj vzhled a připomínat jim, že zdravý úsměv a svěží dech jim pomůžou vypadat dobře a cítit se co nejlépe.
happy mother holding her child
Tipy pro děti, které nosí rovnátka
Povzbuzujte děti, aby si čistily zuby důkladně a používaly mezizubní kartáčky. To, jak budou zuby vypadat po sejmutí rovnátek, záleží na tom, jak jsou ošetřovány během léčby rovnátky. Doporučte dospívajícím dětem, aby nosily zubní kartáček, zubní pastu a nit s sebou ve školní tašce, aby je mohly kdykoliv během dne použít. Používání elektrického zubního kartáčku může Vašemu dítěti pomoci se správným čištěním zubů během nošení rovnátek.

Několik tipů pro zlepšení zdraví ústní dutiny u dětí
Začněte s hygienou ústní dutiny ještě před prořezáním prvního zubu. Zdravé dásně znamenají zdravé zuby. Rodiče by měli zajistit první návštěvu svého dítěte u zubního lékaře před dovršením prvního roku dítěte a poté každých 6 měsíců. Od tří let věku dítěte je možné používat elektrické zubní kartáčky, speciálně určené pro děti. Je důležité, aby si děti čistily zuby dvakrát denně zubní pastou s fluoridem a začaly používat zubní nit v adolescentním věku. U dětí je třeba omezovat příjem slazených a lepivých jídel a nápojů s ohledem na prevenci zubního kazu.

Jak může elektrický kartáček pomoci? Dovíte se na www.oralb.cz.

Zdroj: Oral-B / foto: bigstock / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář