Profíci radí

Jak vybrat kuchyňské vybavení

S tolika dostupnými styly, funkcemi, kvalitou a technologickými možnostmi může být výběr nejlepších spotřebičů a skříněk pro vaši novou nebo předělanou kuchyň obtížný, a to i když pracujete s profesionálním návrhářem nebo stavebníkem.

Vytvoření návrhového plánu a provedení informovaného průzkumu vybavení před nákupem může zajistit, že vytvoříte stylovou a funkční kuchyň pro vaši rodinu a životní styl a přitom zůstanete v rámci vašeho rozpočtu.

Spotřebiče
Bílé spotřebiče jsou stále nejoblíbenější, následuje barva černá. Nerezová ocel se svým profesionálním vzhledem také stále roste v oblibě. Pokud však toužíte po jednoduchém prostoru, možná budete chtít chladničku a myčku skrýt do vestavby.

Kombinace nebo samostatná trouba a varná deska
Jedním z největších rozhodnutí, která učiníte při navrhování vaší kuchyně, je, zda dáváte přednost samostatné varné desce a troubě, nebo volně stojícímu sporáku, který integruje povrch varné desky a troubu do jednoho spotřebiče. Na základě toho, jak používáte vaši kuchyň, existují výhody a nevýhody obou možností. Například pokud máte tendenci vařit pokrmy, které začínáte na varné desce, ale jsou dotvořeny v troubě, můžete dávat přednost blízkosti, kterou nabízí kombinovaná možnost. A samostatně stojící spotřebiče jsou často úspornější a snáze se instalují. Ale pokud vaříte ve více lidech, kdy sdílíte jeden prostor, mohou vám lépe sloužit oddělené zóny nabízené varnou deskou a troubou. Váš výběr však může být nakonec dán rozvržením nebo prostorovými omezeními vaší kuchyně – otevřená kuchyň s malým prostorem nemusí být schopna pojmout samostatnou troubu.

Varné desky
U varných desek jsou zdrojem paliva plyn, elektrický zářič nebo indukce, s podobnými možnostmi, velikostmi, konfigurací hořáků a přizpůsobitelného příslušenství. Elektrické sálavé i indukční varné desky poskytují moderní vzhled a lze je snadněji čistit než plynové varné desky. Indukce je energeticky nejefektivnější volba, která rychle přenáší elektromagnetickou energii přímo na pánve, což způsobí mnohem rychlejší teplotou než jakákoli jiná metoda. U indukčních varných desek však musíte používat nádobí, které obsahuje vysoký obsah železných kovů, protože teplo se přenáší pouze magnetickou interakcí mezi pánví a cívkami.

Jak si vybrat troubu
Trouby přicházejí v široké škále tvarů a velikostí a není vždy snadné zjistit, který model bude pro vaši kuchyni vhodný. Můžete vybírat mezi elektrickými a plynovými variantami, stejně jako mezi vestavěnými, volně stojícími troubami anebo i kombinací trouby, varné desky a myčky.

Chladnička
Výběr správné chladničky je životně důležitý. Nejen že je zodpovědná za prevenci zkaženosti vašeho jídla, je to také jeden z mála spotřebičů ve vaší domácnosti, který běží neustále.

Při výběru ledničky pro váš projekt kuchyně nejprve vyberte jeden ze tří typů instalace:
• Volně stojící. Na volně stojící chladničky lze nahlížet z různých úhlů pohledu, často mají velkou kapacitu a lze je snadno přemístit, pokud se změní váš návrh. Po instalaci však nejsou v jedné rovině s kuchyňskými deskami.
• Vestavěné chladničky. Vestavěné jednotky jsou obvykle vyšší než volně stojící jednotky.
• Plně integrované. Tyto jednotky se mísí tak hladce s designem, že je obtížné je odlišit od zbytku kuchyňské linky a skříněk.

Jak vybrat dřez
Při nákupu dřezu do vaší kuchyně existuje mnoho faktorů, které je třeba zvážit. Umyvadla dělají mnohem víc, než jen poskytují studenou a horkou vodu. Musíte také zvážit filtry vody, likvidaci odpadu a také materiál, ze kterého má být váš dřez vyroben.

Ventilační systém
Jednou z oblastí vaší kuchyně, na kterou se při zvažování spotřebičů zapomíná, je ventilační systém. V závislosti na velikosti sporáku / varné desky, a pokud máte integrovaný gril, rošt, hořáky a další topné prvky, se zvyšuje potřeba větracích systémů. Prozkoumejte také svého oblíbeného výrobce spotřebičů a zjistěte, jaký typ ventilačního systému je doporučen pro vaši kuchyni.

Výběr myčky nádobí
Při výběru myčky nádobí začněte stylingem. Zvolte povrch, který je sladěn se zbytkem vašich nových spotřebičů. A zatímco většina myček nádobí je instalována v jedné rovině s kuchyňskými deskami, integrované myčky nádobí přizpůsobené vaší skříňce pomocí vlastních panelů jsou rostoucím trendem v designu. Dále porovnejte funkce čištění. Hledejte myčky nádobí s řadou cyklů a možnostmi, které doplňují vaše čisticí návyky. Pokud například vaše rodina provádí časté mycí cykly, nakupujte modely, které nabízejí různé možnosti kapacity. Navíc byste měli porovnat počet trysek a typů stojanů podle druhu nádobí, které budete čistit.

Jednou z nejdůležitějších vlastností, kterou je třeba zvážit, je hlasitost myčky během provozu. Hladiny hluku myčky jsou hodnoceny v decibelech; čím nižší je decibel, tím bude myčka na nádobí tišší. Hledejte hlasitost 45 decibelů nebo méně.

Pracovní deska
Jak si vybrat ten správný nábytek do vaší kuchyně? Na tuto otázku neexistuje jediná odpověď. Řešení je rozděleno do řady malých detailů, které, když se skládají, musí zapadat přesně do designu. Pracovní deska obvykle není prvkem, který vyniká. To však neznamená, že se tak nestane. Vyberte pracovní desku s výraznou barvou, jako je zelená, žlutá nebo oranžová. Může to být svěží a zářivý prvek vaší kuchyně.

Kuchyňské skříňky
Kuchyňské skříňky jsou jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, která můžete učinit při projektu kuchyně. První věcí, kterou byste měli udělat, je získat jasnou představu o tom, jak chcete, aby vaše kuchyně vypadala a fungovala, abyste byli spokojeni s konečným výsledkem. Měli byste tak udělat bez ohledu na to, zda nahrazujete stávající skříně (v podstatě zůstávají se stejným rozvržením) nebo začnete s úplně novým rozvržením. A konečně, chcete určitě maximalizovat každý centimetr.

Vaše stávající výzdoba a styl domova hraje také roli při výběru typu skříněk. Rovněž platí, že styl, který vyberete, ovlivní vzhled a dojem vaší kuchyně. Dobové skříně jsou vhodné pro klasické staré domy, když je žádoucí zachovat styl dávné doby. Nové kuchyňské skříňky v evropském stylu dobře fungují v moderní kuchyni.

Zdroj: Möbelix / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář