18+

18+ Tipy sommeliera: Jak sladit štědrovečerní menu s vínem

Snoubení jídla a nápojů je jedním z trendů současné gastronomie. Chodíme za ním však stále spíše do dobrých restaurací, než že bychom si tento gurmánský zážitek dopřáli v domácím prostředí. Pokud váháte, jaké víno si otevřít ke štědrovečerní večeři, nechte se inspirovat radami hlavního sommeliera BOHEMIA SEKTu Davida Krále. Nejste si jisti, co se hodí ke smaženému kaprovi, rybí polévce nebo vánočnímu cukroví? Tak čtěte dál.

„Víno vybíráme vždy podle ingrediencí a způsobu přípravy. Jemná úprava si žádá jemnější víno, k výrazné chuti volte plné víno. Chuť vína a jídla by měla být vyvážená, neměly by se vzájemně přebíjet. K rybám se hodí bílá vína a sekty, červená vína raději vynechte,“ radí David Král.

Odstartujte kvalitním sektem
Štědrovečerní večeře je výjimečná rodinná událost, která si zaslouží slavnostní aperitiv v podobě kvalitního suchého sektu. Šumivé víno se hodí jako přípitek, který zároveň krásně naladí chuťové pohárky na další pokrmy. Můžete jej servírovat také k hlavnímu chodu. Výborně doplní smaženého kapra a vybalancuje bohatou chuť bramborového salátu.

• Tip: Bohemia Sekt Prestige brut, který se vyrábí klasickou metodou kvašením v láhvi z vybraných moravských vín.

Rybí polévka je grunt
Plánujete-li klasické menu, nebude v něm určitě chybět tradiční rybí polévka. Její chuť se skvěle snoubí s vínem odrůd Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský.

• Tip: Vinařství Pavlov VOC Pálava Ryzlink vlašský 2015

Houbový kuba
Pokud milujte houbového kubu, zkuste ho tentokrát doplnit bílým kořeněným vínem, jako je Veltlínské zelené z Habánských sklepů.

• Tip: Habánské sklepy Veltlínské zelené 2017 pozdní sběr

Bramborový salát a kapr jako hlavní chod
Kapr v trojobalu osmažený do křupava s chuťově výrazným bramborovým salátem, to je tradiční český sváteční pokrm, který se bude i letos podávat nejčastěji. Vzhledem k úpravě smažením a vyššímu obsahu tuku v salátu je vhodné suché víno, které pomůže s lepším trávením. Jmenujme třeba odrůdy Ryzlink rýnský či Rulandské bílé.

• Tip: Víno Mikulov Sommelier Club Ryzlink rýnský 2018 pozdní sběr
bohemia_sekt_02
Kapr nebude, místo něho raději candát
Přibývá rodin, kde se z různých důvodů kapr jíst nebude. Alternativou mohou být delikátní ryby, jako je candát, pstruh, treska nebo platýs v přírodní úpravě. K nim vyberte jemné víno, které rybu svou chutí nezastíní, třeba odrůdu Chardonnay.

• Tip: Habánské sklepy Chardonnay 2017 pozdní sběr

Sladká tečka, sladké víno
Na závěr přichází to, na co se mnozí těší nejvíc. Vánoční cukroví je pomyslnou třešničkou na dortu. Dezert ale může mít i jinou podobu, to už je na vkusu každého hostitele. Každopádně k dezertům obecně patří sladká vína. Typickou odrůdou, která se výtečně hodí právě k cukroví, je Pálava nebo sladký Muškát. Dobrou volbou jsou také slámová a ledová vína nebo výběr z hroznů. Sommelier David Král doporučuje i sekt v polosuchém či sladkém vydání: „Může jít třeba o bílou či červenou variantu Bohemia Sektu demi sec nebo Bohemia Sekt Prestige demi sec“.

• Tip: Vinařství Pavlov Pálava 2016 slámové
• Nebo Bohemia Sekt demi sec

Všechna vína lze zakoupit na www.osobnivinoteka.cz.

Zdroj: BOHEMIA SEKT / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář