Fashion

Jak vybrat dámské boty pro každou příležitost?

Každá žena má v šatníku několik párů bot. Na běžné nošení, na sport nebo na slavnostní příležitosti. Jak správně vybrat dámské boty, aby vám dobře seděly a vydržely dlouhé roky?

Jak si změřit nohu
Před nákupem bot, především na internetu, si nejdříve pečlivě změřte nohu. Jak na to?
•Stoupněte si zády ke stěně a položte nohu celým chodidlem na zem.
•V místě, kde vám končí palec, si udělejte značku.
•Následně změřte délku vaší nohy od zdi až po značku.
•Výsledné číslo převeďte dle tabulky číslování dané značky obuvi.

Vždy si vybírejte obuv alespoň o 10 mm větší, než je vaše velikost nohy. Zabráníte otlačeninám a deformaci prstů.

Vložky do bot
Vložky do bot jsou skvělým doplňkem, který vám pomůže se spoustou problémů. Patří mezi ně:
•plochá noha
•nadměrná potivost
•pálení chodidel
•nebo pocit studených nohou

Některé vložky jsou protiskluzové a hodí se například do dámské obuvi na vysokém podpatku. Zdravotní vložky se vám budou hodit i v případě, že vaše bota nemá příliš kvalitní podrážku. Seženete také vložky zimní, které mohou být vyrobené z ovčí kůže.

Typy bot a jak si vybrat
Dámských bot existuje nepřeberné množství. Jak se v nich vyznat? Mezi nejznámější typy patří:

Vycházková obuv
Vycházková obuv se hodí do exteriéru i do interiéru. Bývá jednoduchá a nepříliš zdobená. Pohodlí je důležitější než módnost.

Společenská obuv
Společenská obuv je vhodná na speciální příležitosti v interiéru. Jedná se především o celousňovou obuv, do které spadají pánské polobotky nebo dámské lodičky.

Sportovní obuv
Sportovní obuv je vyrobená na základě požadavků konkrétního sportu. Například boty do haly jsou protiskluzové, běžecké boty jsou odlehčené a boty na tenis mají speciální podrážku, která se hodí na antuk.

Domácí obuv
Domácí obuv je lehká a pohodlná. Hodí se pouze do interiéru, protože často nemá kvalitní podrážku.

Módní obuv
Módní obuv je navržena dle aktuálních trendů. Důležitá u ní není kvalita, ale design. Není určena pro každodenní nošení, ale pro speciální příležitosti.

Rekreační obuv
Rekreační obuv se hodí především na krátké vzdálenosti a vycházky po nenáročném terénu. Není určena pro náročné sporty nebo do přírody. Do této kategorie spadají dámské polobotky.
obuvTypy bot podle technologie
Pro výrobu obuvi mohou být využity různé technologie. Jaký je mezi nimi rozdíl a jak ovlivňují kvalitu bot?

Lepená obuv
Jak už název vypovídá, lepená obuv je lepená z jednotlivých dílů. Nejčastěji tak, že je vrchní část přilepená k podrážce. Tento typ obuvi má kratší životnost a může se rozpadnout vlivem deště nebo vlhka.

Flexiblová obuv
Flexiblová obuv je velmi lehká, pohodlná a efektně prošívaná. Je také velmi ohebná. To je způsobeno přišitím svršku obuvi přímo ke spodku. Aby vám flexiblová obuv dlouho vydržela, uchovávejte ji v suchu, důkladně ji impregnujte a krémujte.

Obuv s přímo tvářeným spodkem
Spodek obuvi je ke svršku připevněn lisováním, vstřikováním nebo odléváním. Kvalita boty záleží na tom, jaký byl použit materiál a jak pečlivě byl při výrobě dodržen postup dané technologie.

Obuv rámová
Spojení spodní části boty se svrškem se provádí nepřímo přišitím k obšívacímu rámu. Toto spojení je velmi pevné a boty mají dlouhou životnost.

Materiály pro nadrozměrné boty
Široké noze nejvíce vyhovují pružné materiály. Takové, které se po čase přizpůsobí tvaru chodidla. Patří mezi ně například kůže nebo stretch. Pokud jste majitelkou širokých chodidel, vyhněte se raději umělým materiálům. Ty se totiž neroztahují, ale praskají. A díky tomu se také rychleji ničí.

Nadměrná velikost nohou
Nadměrná velikost ženské nohy se počítá od čísla 42. Tyto boty seženete ve specializované prodejně nebo v sekci s narozměrnými čísly. Nabídka bývá většinou menší než u běžně dostupných velikostí.

Zdroj: ARNO obuv / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář