Cestování

Valentýn na východní způsob: Od davového šílenství k fatvě

Pro cestovatele je záminkou pro výlet za hranice cokoliv, svátek svatého Valentýna nevyjímaje. Ostatně proč si nevyznat lásku mimo domovinu? Letošní rok je navíc takové příležitosti nakloněn víc než kdy předtím. Lidé se opět hojně rozcestovali, a to i do destinací, které bychom možná za vyloženě valentýnské neoznačili. O to větší může být překvapení, jak v nich ke svátku lásky přistupují. Například Thajsko zažilo dle dat Kiwi.com oproti minulému únoru nárůst cestovatelů o 266 %, a to jen z České republiky. Cestovatelský boom na Valentýna zažívá i Izrael, Jordánsko nebo nám nejbližší Kypr. Kde se lásce meze nekladou a kde se naopak vyplatí udržet emoce na pozoru?

Thajsko zažívá v porovnání s minulým rokem nejvyšší únorový nárůst rezervací. Země je navíc valentýnským oslavám otevřena a svátek zde slaví dokonce velmi podobně jako na Západě. Nicméně jisté odlišnosti tu přece jen jsou. V Bangkoku lidé navštěvují svatyni Trimurti, jejíž průčelí je pokryto červenými růžemi a lidé sem přináší oběti a přání štěstí a lásky.

Ve Vietnamu se ovšem slaví ve velkém. A pozor, Valentýn se tu těší dokonce větší důležitosti než Vánoce a slaví se zde s větší intenzitou než například v USA. Mladí Vietnamci svou lásku zahrnují ručně vyrobenými přáníčky, čokoládou, červenými růžemi (červené je tu 14. února úplně všechno), ale také plyšáky a šperky. Restaurace a hotely tento den praskají ve švech a ano, motely jsou přeplněné též. Pokud tedy plánujete návštěvu Vietnamu během Valentýna, raději se nejdřív ujistěte, že vám hotelový nocleh nevykoupí náruživí místní.
vietnamA v jihoasijském regionu ještě chvíli zůstaneme. Valentýnské šílenství totiž panuje i na Filipínách, kde jej stovky párů oslavují svou vlastní svatbou, mnohdy dokonce hromadně. Novomanžele tak můžete potkat všude, v parku, restauracích, nákupních centrech i v barech. Svatební obřady jsou během Valentýna dokonce sponzorovány vládou, aby se mohly vzít i páry, které by si jinak svou vlastní svatbu nemohly dovolit. Došlo to tak daleko, že 14. únor je na Filipínách nejčastější datum svatebních výročí.

Nicméně pozor. Celý region rozhodně svatému Valentýnu nefandí. A co víc, v některých zemích je dokonce zakázán. Taková Malajsie je v tomto ohledu vůči muslimskému obyvatelstvu poměrně nekompromisní. Svátek zamilovaných přicházející navíc z jiného náboženství je tu totiž pokládán fatvou za zakázaný. Nicméně nemuslimští zamilovaní si s tím tolik lámat hlavu nemusí.

Další “znovuobjevenou” destinací pro Čechy je podle Kiwi.com Izrael, oproti minulému roku stoupl zájem o letenky sem téměř o 150 %. Zajímavé je, že v některých částech Izraele (Tel Aviv, Jeruzalém) se svátek slaví 14.2., ale například ortodoxní Židé mají svůj svátek vlastní. Jmenuje se Tu B’Av a slaví se vždy 15. dne židovského měsíce. Během něj se ženy oblékaly do bílého a tančily na vinicích za hradbami Jeruzaléma. Letos tento den vychází až na 2. srpna, takže na “pravý” židovský svátek lásky si budeme muset ještě chvíli počkat.

V sousedním Jordánsku, které vykazuje podobnou míru nárůstu rezervací, je situace jiná, starší muslimské generace tento svátek vůbec neuznávají a často odsuzují za kontrast s jejich konzervativní kulturou, nicméně zakázán zde není. Svátek oslavují především mladší jedinci, kteří se svou lásku nezdráhají obdarovat květinou.

Zdroj: Kiwi.com, foto Vietnam: archiv redakce / komerční sdělení
valentines

Doporučené

Přidat komentář