Bydlení

Country pohoda

Slunečnice patří do venkovských pugetů, ale dovedou vyniknout i v nezvyklých moderních aranžmá jako střed dortu nebo v kombinaci s růžemi.¨

Slunečnice jsou symbolem vitality a chuti do života. V Peru byly uctívány jako posvátné a lidé je považovali za pozemské vtělení slunce, severoameričtí indiáni používali rostlinu jako potravinu. Její semena přivezl poprvé do Evropy Kryštof Kolumbus a nejprve se u nás pěstovala pouze pro okrasu, takže se postupně stávala stále oblíbenější i jako řezaná květina.
dekor_02
Optimistická oblíbenkyně

Nejběžnější barva je žlutá, existují ale i oranžové a červenohnědé kultivary. V pugetech vyniknou velkokvěté i malokvěté odrůdy, v objemnějších kyticích znázorňují nespoutanost přírody, zvlášť pokud jsou doplněné výraznějšími přírodninami, hezky tvarovanými částmi větví nebo třeba skořicí. Váza plná čerstvých slunečnic bývá pastvou pro oči pět až deset dní. Potřebují ale seříznout stonky a mít dostatek vody, kterou musíte často měnit.

Kombinace do vázy
Vhodnými společníky do kytice mohou být slunečnicím jak další rostliny z venkovské zahrádky, louky a pole, tak ty „vznešenější ze zámku“. Zajímavě působí společně s česnekem, který má malé nároky, i když vám dopřeje velké potěšení, a vydrží ve váze dokonce až dvacet dní, dvakrát déle než slunečnice. žluté krasavice krásně kontrastují s mnohokvětem hroznatým s trubkovitými květy, který je zajímavý i tím, že na jednotlivých hroznech přechází od žluté barvy dole po červenou na vrcholu, takže z kytice jakoby přirozeně vyrůstá. Slunečnice dobře doplňují rostliny s květy žluté barvy, a mohou to být jak jiřiny, tak růže, a samozřejmě jim sluší celá paleta odstínů zelené, vynikají zvlášť mezi objemnými listy, od temných po hráškově zbarvené. Neobyčejně působí také ve společnosti výrazně tvarovaných a zbarvených listů, například v objetí tchýnina jazyka. Nevšední kombinací s ním a správně tvarovanými květníky a mísami dokážete vytvořit například podařenou imitaci dortu. žluto-zelené květinové variace již tradičně rozsvítí bílá, ať už na květech, okrajích listů nebo na nádobách.

převzato z Design&Home / text: Šárka Drbohlavová / foto: HKK
více o časopisu Design&Home na www.dhome.cz

Dhome_660x100

Doporučené

Přidat komentář